6

Ч етвърти ден токсичен въздух в много райони на страната. Четири пъти над нормата фини прахови частици бяха отчетени на места в София. Критично е положението в Пловдив и Шумен. Рекордьорът от вчера Горна Оряховица бележи понижение на замърсяването днес, но отново то е много над нормата - цели три пъти, съобщи NOVA.

Основен замърсител през зимата са печките на твърдо гориво категорични са експертите. „Твърди горива, често некачествени, сурова мокра дървесина и въглища с високо съдържание на пепел и сяра”, изброява Тодорка Петкова, главен експерт към отдел „Мониторинг на въздуха”.

От пресцентъра на Министерството на образованието съобщиха, че при постъпване на предварителна информация за очаквано завишаване на нормите до рискови нива, училищата ще бъдат предупреждавани от РЗИ и МОН за предприемане на конкретни мерки. Сред тях са ограничаване на провеждането на занятия на открито, включително посещения извън училище, както и учестен режим на влажно почистване в сградите.

Ще бъде създадена и нормативна възможност в дни с рискови нива на фини прахови частици във въздуха от учебни занятия, по преценка на родителите, да бъдат освобождавани ученици с хронични заболявания на дихателните пътища.

Пулмолозите препоръчват хора с хронични респираторни и сърдечно-съдови заболявания да избягват продължителен престой навън. Директорите на училища и детски градини са предупредени да не провеждат занятия на открито.

Замърсяването на въздуха днес бе прогнозирано и Столичната община обяви ползването на "зелен билет" - на цена от 1 лев за цялата градска мрежа, с цел да се ограничи ползването на автомобили.

Над 40 хил. "зелени билета" са продадени до 12.30 ч. днес, съобщиха от Столичната община. За сравнение в обикновен делничен ден броят на закупените карти за еднократно пътуване е около 37 000. Първият път, когато се е въвела мярката "зелен билет" на 28 януари т.г., неделя, за целия ден са били продадени 24 259 билета.

Днес екипи на Столичния инспекторат проверяваха автосервизи и пунктове за вторични суровини с цел предотвратяване на нерегламентираното изгаряне на отпадъци и замърсяване на въздуха. Екипи на общинска дирекция "Аварийна помощ и превенция" и полицията проверяват за горене на отпадъци на открито.

На пресконференция депутати и общински съветници от ГЕРБ дадоха информация за предприетите мерки за справянето със замърсяването на атмосферния въздух в столицата и високото съдържание на фини прахови частици.

„Мерките за опазване на въздуха ние виждаме в един системен контрол за това какво се случва със столичния град, кои са основните замърсители и как реагираме“, подчерта Лорита Радева, председател на комисията по околна среда, земеделие и гори в Столичния общински съвет. Тя увери, че по разпореждане на кмета непрестанно се извършват проверки за методите на отопление на всички места, носещи риск за замърсяването на въздуха – автосервизи и пунктове за смяна на гуми, където често се наблюдава горене на гуми и масла. От началото на годината са извършени над 1000 проверки, наложени са и санкции. Проверяват се и всички места, където има съмнение за нерегламентирано горене на отпадъци и стара дограма.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков увери, че парламентът също предприема мерки за справянето с проблема и даде за пример промените в данъчния закон, с които се повиши данъкът за старите автомобили. От БСП днес поискаха парите от данък „стари автомобили“ да бъдат насочени конкретно към справянето с проблема със замърсяването на въздуха. „Мръсният въздух допринася до увеличаването на смътността. Този проблем изисква спешни мерки“, призова Калоян Паргов от БСП.

Зам.-председателят на комисията по транспорт в Столичния общински съвет Зафир Зарков припомни, че градският транспорт в столицата непрекъснато се обновява, а за последните 3 години има закупени над 300 транспортни средства, които отговарят на най-високите екологични критерии. На 12 декември ще бъдат представени и 12-те нови електробуса на столичния автотранспорт по линиите 9 и 309. Догодина в София ще има 90 процента екологично чист транспорт, подчерта депутатът Александър Ненков. 

Общината възнамерява да монтира още 22 сензора на различни места в столицата към системата за ранно предупреждение за замърсяванията.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@