4

Р акия в кървавицата, кашкавал, отлежал в пещера и родопско суши правят в едно от китните села у нас - Широка лъка. Сланина на корем, всякакви суджуци и меса от домашно отглеждани животни показаха на масите си майстори от родопските села. 

Стотици килограми месни и млечни продукти сложиха на трапезата и скарите местни производители и познавачи за празника на мезето, който се проведе в събота в селото. 

Шестимата баш майстори се бяха подготвили със сланина - овкусена, панирана, суджуци, кървавица, наденици, луканки от телешко, конско, свинско. Сирене - овче, козе, кашкавал, гюбек, брънза - смес от сирене, кашкавал и извара, както и кисело мляко опитаха стотиците местни и гости, дошли за празника. Той се прави за трети път, хората опитаха от всичко, а изискването бе да гласуват за най-добрия кулинар. 

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ВКУСНИТЕ МЕЗЕТА

Празник на "Майсторското мезе"

От кметството се бяха подготвили със 120 литра вино и 60-70 килограма свинско месо, което бе направено на наденици. От закланото прасе са направили и 40 килограма сланина. Над 200 килограма месо и млечни продукти се изядоха само за два часа, а после доволните гости оцениха майсторите. Един заклал шиле за повода, друг донесъл 30-40 килограма суджуци и сланина, трети литри домашно кисело мляко, за да почерпи дошлите в малкото родопско село. На корем се ядяха и филии, опарени на скарата заедно с килограми сланина. На нея бе майсторът Георги, който с усмивка раздаваше на хората. 

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Вещите родопчани имат своите тайни за мезетата - най-важни са подправките, но и продуктите да са от чисто месо и мляко. 

Сред най-интересните мезета за поредна година бе кървавицата на бай Георги, в която той слага ракия. Тайната съставка за нея е по негова рецепта, за да стегне сместа. Само бай Георги, който с жена си отглежда животни в селото, е заклал цяло шиле за гостите на празника. Той миналата година впечатли и със здравословната сланина, без холестерол. 78-годишният Георги Згуровски отглежда и коне. 

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Младият производител Тодор Чакъров бе донесъл 30-40 килограма суджуци за празника. Именно той за поредна година спечели първото място при месните продукти. 

Производителят Кирил Габров, който отглежда животни в Гела, донесе кашкавал, отлежал в пещера. Той е проготвил 200-300 килограма кашкавал, както навремето се е правел - в пещера при 2 градуса, вкусът е по-горчив, там е оставен да узрее. 

Спас Седянков разкрива, че всичко трябва да се прави от истински продукти. Известният производител е познат и с мотото "Който от мезе разбира, при бай Спас се спира". 

Майсторът Георги Серафимов пък се бе подготвил с родопско суши - сланина с червен пипер на огромна дъска. До обяд не бе останало нищо. 

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

За доброто настроение се грижиха и местни гайдари, а виното помогна за да се вие не едно и две хора под звуците на музиката. 

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Като на истински избори бе определен и победителят - Тодор Чакъров, който беше извадил сланина, суджуци и още месни мезета. На второ място остана Калин Сираков с отрупаната маса с месни и млечни мезета. На трето място остана майсторът на скарата Георги, а с грамота за добро представяне бе адашът му - бай Георги с уникалната кървавица. 

При млечните продукти победител бе Спас Седянков, а на второ място остана Кирил Габров. Наградите бяха парични, осигурени от кметството и спонсори. 

Всички те отглеждат животните си в планината и всичко е екологично чисто. 

Същите продукти местните производители излагат и на традиционния кукерски събор "Песпонеделник" на 3 март. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРАЗНИКА ПЕСПОНЕДЕЛНИК

И ОЩЕ ОТ КУКЕРИТЕ 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@