6

Еверест... Дори и само споменаването на това име ни кара да се замислим за силата на човешкия дух. За предизвикателствата, които преодоляваме в живота си. Дори и за онази клиширана, но абсолютно вярна приказка, че това, което не ни убива, ни прави по-силни.

Днешната новина, че трета българка е покорила най-високия връх на планетата ни кара да се запитаме кои са всъщност тези наши сънародници, които са постигали това постижение преди.

И кои са тези, които останаха завинаги горе, с поглед вперен към небето, сякаш казвайки: Ще полетя завинаги заедно с мечтата си. Затова и днес ще се сетим най-вече за тях, с тъга, но и с усмивка, защото към тъгата неизбежно има и огромна доза гордост от факта, че са българи. 

До момента, Покрива на света са покорявали общо 16 българи (Христо Проданов, Иван Вълчев, Методи Савов, Николай Петков, Кирил Досков, Дойчин Василев, Петко Тотев, Дойчин Боянов, Христо Христов, Петя Колчева, Камен Колчев, Атанас Скатов, Слави Несторов, Стефан Стефанов, Силвия Аздреева и вече Мариета Георгиева). 

Първи това прави легендарният Христо Проданов през далечната вече 1984 година. Той е сякаш и най-яркото олицетворение на саможертвата в името на успеха. През април Христо тръгва абсолютно сам, без кислороден апарат по най-трудния западен склон на планината, неслучайно наричан "Жестокия път". Постига го.

Качва се най-горе, но престоява там прекалено дълго време - цели 33 минути. Това се оказва фатално. На слизане, нощта го застига, когато е почти без сили. Радистът повтаря по радиостанцията "Не заспивай! Ти си българин! Всичко е наред, към теб идват хора, моля те не заспивай!", а Проданов отговаря: "Не съм далече, не съм. На гребена съм". Това се оказват и последните му думи. 

Завинаги в плен на мечтата си остават и други двама българи - Милен Метков и Огнян Стойков, поели в опит да изкачат най-високия връх 5 години по-късно. Част от състава на третата ни Национална хималайска експедиция, те стигат до връх Анапурна. На връщане обаче се отделят и скоро съобщават, че са се загубили заради лоша видимост, а малко след това се сгушват завинаги в ледената прегръдка на Хималаите. 

През 1994 година там си отива и първата жена сред сънародниците ни - Йорданка Димитрова. Заедно с колегата си Борислав Димитров тя се отправя към третия по височина връх в света Кангчендзьонга. По пътя той измръзва и е принуден да се върне обратно. Тя обаче отказва да го последва и продължава напред сама. Борислав е последният, който я вижда жива. Едва години след това тялото й е открито от италиански алпинисти.

Четири години по-късно същата съдба сполетява и варненеца Христо Станчев. Лошо време кара българина да се откаже от изкачването на единия от двата хиляди осемхилядника на Хималаите - Манаслу, а на слизане алпинистът се подхлъзва на леден участък и директно полетява в бездната. 

Десетилетие след Йорданка Димитрова, през 2004 година, в планинската верига завинаги остава и най-младият българин - Христо Христов. Точно като сънародника си Христо Проданов, и той остава в подножието на Еверест, на 8848 м.

Пътят към Еверест

"Заварихме го там. Седнал и вкопчен в парапета, но замръзнал. И сякаш се усмихваше", казва ръководителят на експедицията Александър Абрамов, който го вижда пръв. Постижението му е признато, счита се, че 26-годишният Христо е стъпил на "Покрива на света". И сега е там. Тялото му не е свалено от лобното му място, тъй като няма практика телата на загиналите алпинисти да бъдат транспортирани. А местните вярват, че мъртвите не бива да се прибират от планината, за да почива духът им в спокойствие. 

В Хималаите си отива и племенницата на Христо Проданов - Мариана Масларова. За последно е видяна на 8680 м. от двама шерпи. Повече никой не я чува или вижда. 

През 2010-та, на втория по височина осемхилядник К2 (8611 м), загива и 40-годишният Петър Унджиев. Още в лагера преди изкачването свидетели твърдят, че той е бил с мозъчен оток и температура, но не се отказва. Взима лекарства и тръгва нагоре. Височинната болест обаче го надвива и поваля на 6100 метра. Там го намира и фаталният край. 

Година след това, в мразовитата прегръдка остава и един от водещите ни алпинисти Николай Проев през 2011 г. И той умира при инцидент - под връх Чако в Непал в опит да покори едно от най-труднодостъпните места на планетата (покорявано само веднъж дотогава). 

През 2018 година губим и най-опитния - Боян Петров. Човекът, покорил през живота си общо 19 върха, 10 от тях осемхилядници. Боян живее с тежката диагноза "диабет" и никога не дава и дума да се изкаже за заболяването му. Игнорира го и продължава битката с опит да сложи хималайската корона. Включва се в експедиция с още 10 души, но този път пътуването се оказва фатално. На 6 май, на 7350 метра, са намерени палатката му и спалният чувал, но без каквато и да е следа от самия него.

Издирването му приключва 11 дни по-късно, когато вече всички знаем, че най-суровата планинска верига в света е прибрала още един българин при себе си. Постигайки нещо, което малцина са постигали - "хора да надскочат себе си, държави да се сдобряват, институции да изпълнят неизпълнима акция, а пилоти да изпълнят уникален и единствен по рода си полет. И всичко това заради изчезването на един солов играч", както написа жената до него Радослава Ненова. 

Последният, който си отива в Хималаите, е Атанас Скатов през февруари 2021 г. На слизане от K2 въжето, с което се придържа, докато се движи, се скъсва и той полетява надолу по пътя в ужасяващ танц на смъртта в ледените склонове, докато се удря и превърта многократно.

И става част от тази мрачна и тъжна статистика, за всички онези имена, за които прочетохте по-горе. Имена, които останаха завинаги там, по пътя към Еверест. Но също така и имена, оставили ни невероятен пример за силата на човешкия дух. И припомнили ни, че понякога всичко което е нужно, за да полетиш към безсмъртието, е просто да повярваш, че имаш крила. Почивайте в мир! 

Тези, които изгубихме там:

Христо Проданов - 20 април, 1984 г.
Милен Метков - 28 октомври 1989 г. 
Огнян Стойков - 28 октомври 1989 г. 
Йорданка Димитрова - октомври 1994 г. 
Христо Станчев - есен, 1998 г. 
Христо Христов - 24 май, 2004 г.
Мариана Масларова - 29 май, 2004 г.
Петър Унджиев - юли, 2010 г. 
Николай Проев - ноември, 2011 г. 
Боян Петров - май, 2018 г.
Атанас Скатов - февруари, 2021 г. 

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Между блондинки: - Муцка, имам две добри новини! - О, какви са? - Направих си тест за бременност и се оказа положителен. Бременна съм! -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Хеликоптери изхвърлиха 120 тона вода над пожарите в Северна Македония

Хеликоптери изхвърлиха 120 тона вода над пожарите в Северна Македония

Свят Преди 1 час

Локализирани са новите огнища на пожара

,

Защо плуването е било табу на Древните Олимпийски игри

Любопитно Преди 2 часа

Древните олимпийски игри са се провеждали между VIII и IV в. пр.н.е. и са включвали състезания като борба, бокс и петобой

А

САЩ могат да облекчат санкциите срещу Венецуела в зависимост от изборите

Свят Преди 4 часа

Вашингтон може да облекчи наложените на Венецуела санкции, ако президентът Николас Мадуро проведе честен вот

.

Стената на руски язовир се скъса след проливни дъждове

Свят Преди 4 часа

В градския район е обявено извънредно положение

Как да пием кафе правилно: Две важни правила

Как да пием кафе правилно: Две важни правила

Любопитно Преди 5 часа

Подробности може да прочетете в следващите редове

.

Два празника отбелязваме днес, честит имен ден на...

Любопитно Преди 5 часа

Този ден се приема и за подходящ за пътуване

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Технологии Преди 6 часа

Новата версия вече се предлага на над 40 езика в 230 държави

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Свят Преди 13 часа

Един по-силен дъжд може да направи водата опасна за плуване

<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 14 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Свят Преди 15 часа

За грандиозната церемонията в Париж пристигнаха повече от 100 високопоставени представители на страни от целия свят

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 15 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

Главният архитект на София подаде оставка

Главният архитект на София подаде оставка

България Преди 16 часа

В понеделник ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

България Преди 16 часа

Проф. Киров отбеляза, че изборът на главен прокурор може да направи нов състав на Висшия съдебен съвет

Отново критична ситуация на границата с Гърция

Отново критична ситуация на границата с Гърция

България Преди 17 часа

Пожарникари, горски служители и военни с пръскачки и лопати опитват да не допуснат огъня на наша територия

Русия призна: Кризата е катастрофална

Русия призна: Кризата е катастрофална

Свят Преди 17 часа

Песков: Живеем в най-голямата държава в света, но всяка година сме все по-малко

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

България Преди 18 часа

Темата за депутатската ваканция беше обсъдена вчера на председателски съвет