12

С редица събития в цялата страна българите отбелязаха 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, предаде БТА.

Още от сутринта пред паметника на Левски в София се изви опашка

от желаещи да се поклонят пред националния герой. Част от гражданите носеха цветя и развяваха български знамена. 

След това президентът Румен Радев откри мултимедийна дигитална експозиция „Изповедта на Апостола“ в Националната галерия „Квадрат 500“.

150 години безсмъртие за Апостола

В пантеона на българската свобода има записани много имена, но в народната памет Левски е несравним. Малцина са обичани така силно и безрезервно като Левски. Може би защото народът ни имаше нужда от своя Апостол на свободата - не само в робските години. Ние се нуждаем от него не по-малко и днес – век и половина след неговото обесване, заяви държавният глава. По думите на президента Васил Левски е единственият съдник, пред когото всички българи се чувстват равни.

В следобедните часове на днешния ден в храм "Света София" в столицата беше отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски

Сред присъстващите в храма бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, главният прокурор Иван Гешев, служебните министри на здравеопазването Асен Меджидиев и на културата Найден Тодоров, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на СОС Георги Георгиев. След това се проведе шествие до паметника на Левски. 

Вечерта президентът участва във възпоменателна церемония пред паметника на Апостола в столицата.

Точно век и половина ни делят от деня, в който Апостолът на българската свобода бе обесен. За тези 150 г. България преживя много – възход, терор, триумфи и крушения, но почитта на българите към Васил Левски остана свята, а словата му надживяха епохите, каза президентът Румен Радев в тържественото си слово пред паметника на Васил Левски. Чистата и свята република е далеч, но братството нерядко се проявява, допълни държавният глава. „Когато българите протегнахме ръка на пострадалите в Турия и Сирия, ние бяхме достойни за братското кредо на Апостола. Да, стихиите на днешното време са опустошителни – те нас обръщат, но ние имаме силите да ги надмогнем. Хиляди българи с честен труд и достойно поведение обръщат времето, според великите думи на Левски. Правят го смирено, ден след ден“, каза в словото си Румен Радев. Президентът поднесе венец пред паметника на Апостола на свободата. 

Изненада за бургазлии: Образът на Васил Левски се появи на плажа

На церемонията присъстваха още

вицепрезидентът Илияна Йотова, министри от служебния кабинет, главният прокурор Иван Гешев, кметът на София Йорданка Фандъкова, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, началник на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, представители на политически партии, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, общественици и граждани.

Националният военноисторически музей (НВИМ) също отбеляза 150-ата годишнина от гибелта на Апостола

на свободата с вход свободен за постоянната си хронологична и външна експозиция в почивните дни, информираха от НВИМ в своята фейсбук страница.

Пощенска марка по повод 150 години от гибелта на Васил Левски бе валидирана на 17 февруари

сред изложбата „Васил Левски в София и Софийско. 150 години памет и безсмъртие”, съобщиха от Регионалния исторически музей в столицата (РИМ-София) в страницата си във Фейсбук.

Със заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя Бургас отдаде почит към делото на Васил Левски.

Организираната от Община Бургас церемония се проведе пред паметника на революционера в Морската градина. Десетки граждани и официални лица, сред които кметът Димитър Николов, областният управител проф. Мария Нейкова, заместник-кметът Диана Саватева, представители на държавната и местната власт, се включиха в поклонението, посветено на 150-годишнината от гибелта на Апостола. По-късно образът на Васил Левски се появи на бургаския плаж. Пясъчната скулптура е дело на Пол Хогард и съпругата му Реми, които от няколко години живеят в Бургас и изненадват бургазлии с авторските си пясъчни творения.

Източник: БТА

Вчера варненският Музей на Възраждането подреди изложба „Знаци на паметта", посветена на 150-годишнината

от обесването на Васил Левски. Тя представя образци на българската нумизматика, нотафилия, фалеристика, филателия и предмети, свързани с образа на Апостола на свободата, съобщават от музея. Показана е най-старата пощенска марка с изображение на Дякона, издадена през 1929 г.

По повод годишнината бе организирано възпоменателно честване пред бюст-паметника на Апостола на свободата във Видин.

На него присъстваха кметът на Общината д-р Цветан Ценков, областният управител Огнян Асенов, председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметът Борислава Борисова, представители на Видинска света митрополия, на държавни и културни институции, на училища и детски градини, на политически партии, сдружения и граждани. 

В Габрово вчера почетоха паметта на Васил Левски с поклонение и поднасяне на цветя.

При морената до Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ бе отслужена панихида в памет на загиналите за българската свобода. Ученици от Начално училище „Васил Левски“ – Габрово изнесоха рецитал „Левски, име – знаме. Левски, име – титла. Знаменосец на Свободата".  

В Кнежа над сто деца участваха в конкурса за рисунка, организиран по повод 150 години от гибелта на Васил Левски,  съобщиха от общинската управа. 

Вчера община Казанлък отбеляза 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски с тържествено честване пред бюст-паметника на героя в едноименния парк, информираха от пресцентъра на местната администрация. Честването започна с литературно-музикалната програма „150 години безсмъртие“, с която деца от местното Народно читалище „Искра – 1860“ припомниха за живота и делото на Апостола. На събитието присъстваха представители на местната власт, на културни институти и родолюбиви организации, деца от детски градини и училища. Почетен караул дадоха представителите на Регионален клуб от „23 Пехотен Шипченски полк“, а всички присъстващи почетоха паметта на Апостола с едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя, посочват от общинския пресцентър. 

Източник: БТА

Вчера в родния град на Апостола Карлово, на площад "Васил Левски", се проведе възпоменателна церемония в памет на националния герой.

За българската православна църква Васил Левски е Дякон Игнатий, за един от първите му историографи – Захарий Стоянов, Левски е Баща на апостолите, а за нас Левски е свобода, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов. „Свобода, която той защити със собствения си живот“, добави той. „Левски остана във времето, Левски изпълни дълга си, остава всеки от нас да направи същото, а времената, в които живеем – начинът е само един – дела трябват, а не думи“, каза по време на церемонията служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Пред паметника Васил Левски събралите се хора запазиха едноминутно мълчание, паднаха на колене и сведоха глави пред Апостола на свободата. Церемонията завърши с тържествена заря-проверка. На отбелязването на 150 години от гибелта на Васил Левски присъстваха и министърът на културата Найден Тодоров, областният управител, общински съветници, духовни лица, генерали, офицери, сержанти, войници и граждани.

В Ловеч снощи с гражданско поклонение и военен ритуал на паметника на Васил Левски

преминаха възпоменателните събития по повод 150 години от гибелта на Апостола. Присъстваха представители на местната и централна власт, духовници, институции, граждани, които поднесоха венци и цветя на признателност. В ритуала участва Националната гвардейска част. Тази сутрин се проведе традиционният поход „По стъпките на Апостола“, който тръгна от Ловеч през историческата местност „Пази мост“ до Къкринското ханче.

С тържества пред паметниците на Васил Левски в Монтана, Лом, Берковица и Вършец

беше отбелязана 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски, съобщиха от общините. В тържествата са участвали много граждани, общественици, деца и общинските ръководства.

Перничани отрупаха с цветя паметника на Васил Левски в центъра на града.

Признателните поколения сведоха глави пред подвига и героизма на Апостола на свободата. Във възпоменателната церемония по повод 150-ата годишнина от гибелта на великия българин се включиха кметът на Перник Станислав Владимиров, областният управител Людмил Веселинов, политици, граждани и много деца.

Васил Левски иска да вижда българския народ обединен в преследване на една обща цел,

заяви пред паметника на героя кметът на Плевен Георг Спартански. Много хора се събраха близо до символа на Плевен - храм-мавзолей „Свети Георги Победоносец”, пред бронзовия паметник на Левски, издигнат по проект на видния български скулптор Владимир Гиновски. Представителна рота на Плевенския гарнизон изпълни военни почести. Деца от Детска градина "Трети март" рецитираха стихове и изпяха песен за националния герой. Тук бяха членове на клубове „Млади възрожденци” и „Млади български гвардейци”.

Източник: БТА

Много хора се стекоха през паметника на Левски в двора на едноименното училище в Разград,

за да положат цвете в знак на признателност, съобщиха от общината. Приветствия към присъстващите отправиха директорът на Основно училище ”Васил Левски” Диана Първанова и заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев. 

Осемдесет факли запалиха снощи ученици от Разлог пред Кипревата къща в града, за да почетат паметта на Васил Левски.

Сто и петдесет години след обесването на Апостола на свободата, жителите на града пазят спомена за основания от Левски през лятото на 1869 г. в тази къща революционен комитет от 12 души. Факелното шествие на ученици от училищата в Разлог премина по централните улици до площада пред общинската администрация, където е издигнат бюст – паметникът на Васил Левски. 

В Силистра вчера бе отбелязана 150-ата годишнина от обесването на Васил Левски.

Проявата беше организирана от Община Силистра, Общинския комитет "Васил Левски" и Общинския клуб "Христо Ботйов". В катедралния храм "Св. св. Първовърховни апостоли Петър и Павел" беше отслужена панихида.  Пред паметника на Апостола в крайдунавския град слова произнесоха д-р Юлиян Найденов - кмет на общината, и Драгомира Тодорова - началник на Държавния архив в Силистра. Граждани, представители на институции, граждански и политически организации положиха венци и цветя.

Старозагорци вчера се поклониха в общоградски ритуал пред паметника на Васил Левски,

за да отдадат почит пред подвига на Апостола на свободата по повод 150 години от кончината му. Това съобщиха от пресцентъра на местната администрация. Тържественият ритуал започна със заупокойна молитва в памет на Дякон Игнатий от старозагорското свещеничество.

150-годишнината от гибелта на Васил Левски бе отбелязана в Посолството на Република България в Япония,

съобщи във фейсбук страницата си Министерството на външните работи. На церемонията присъстваха представители на българската общност и приятели на България. Японските студенти, изучаващи български език в два японски университета - Сачико Ватанабе и Юичиро Киучи от Университета Сока, и Марие Инагава, Тамако Вада, Ами Кумакура и Рико Сонода от Токийския университет за чужди езици, рецитираха стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“. Барелефът на Васил Левски в посолството в Токио е открит през 2012 г. по повод 175 г. от неговото рождение и представлява копие на паметника на Апостола в центъра на София. Скулптурата е дарена от Народното събрание на Република България и фондация „Васил Левски”.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури

България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури

Свят Преди 3 минути

ЕК представи данни за общо четири наказателни процедури срещу нашата страна

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 3 минути

Трите модела идват в България през май

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 14 минути

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 26 минути

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 43 минути

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 50 минути

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 1 час

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 1 час

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 1 час

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове

Дяволското гърло - Есента на демона

Пореден зловещ удар на серийния убиец в „Есента на демона“

Любопитно Преди 1 час

Какво ще се случи с Ирина – отвлечената дъщеря на Десподов?

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

На кадри се вижда как тя многократно го призовава да изкрещи "Свобода за Палестина"

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

България Преди 1 час

В допълнение на правилата, уредени с Хагската конвенция, се въвеждат нови процедури при връщане на дете при международно отвличане

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Технологии Преди 1 час

Той ще има три версии и се е учил от по-големите си събратя

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

Свят Преди 2 часа

Поддържащата фигура на Лари Барфлай дебютира в сериала през декември 1989 г.

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Свят Преди 2 часа

Според федералната прокуратура сътрудникът е обвинен, че е предал информация от ЕП на Китай