461

Р ъководството на партията избра Елена Йончева да води листата за евровоизборите. 

По устав Изпълнителното бюро предлага имената, след което Националният съвет трябва да вземе окончателното решение.

До избора се стигна след ожесточени спорове в редиците на БСП. Ръководството на партията предложи това да е Елена Йончева, но вътрешна опозиция настоя за Сергей Станишев. Така двамата се оказаха изправени един срещу друг. Все пак Йончева надделя. Тя получи 95 гласа срещу 75 гласа за Сергей Станишев при тайния вот, информира NOVA.

Окончателно цялата листа ще бъде наредена на 6 април. Все още не е ясно дали Сергей Станишев ще остане в надпреварата.

Какво каза Елена Йончева

"Нормално е в една демократична партия да има дебат. Той може да е изпълнен с аргументи, така че няма нищо страшно в него. Страшно е, когато в демократична система в една партия няма битки на идеи и лидерът се избира с 98%, както е при ГЕРБ", заяви Елена Йончева. Тя каза, че не й е било леко да застане срещу Сергей Станишев.

"Искам на благодаря на всички, които ми повярваха и застанаха зад мен - това е огромна отговорност", каза Йончева. По думите й това не е битка просто за Европейския парламент. "Това е битка за България - за всички хора, които са настроени проевропейски. Това е битка за справедливост, за нашето достойнство и срещу грабежа. Само чрез Европа ще се преборим за България", коментира още тя. "Започнах битки с помощта на моите колеги - първата е свързана със строителството на преградното съоръжение на границата с Турция - в момента се води разследване и главният прокурор заяви в "Шоуто на Слави", че има данни за корупция", припомни Йончева. Тя обърна внимание и на "Кумгейт", като каза, че това не е частен случай, а по този феодален модел функционират повечето български общини. "Голямата битка, която водим с колегите ни е проверката на пътищата. Когато излезе истината - защо не се строят пътищата ни по европейски стандарти, чрез независима европейска лаборатория, когато докажем, че 40% от стойността на бюджета отиват към управляващите - тогава ще се преборим. ГЕРБ си отиват", каза Йончева.

Тя цитира доклада на Държавния департамент на САЩ, в който се казва, че 2/3 от корупционните сделки, свързани с високите етажи на властта, не се разследват от финансовото разузнаване. Йончева коментира още, че процентът на бедност и социално изключване в България е 40%. "Каква стабилност при тези 40% бедност", попита тя. "Европа ще ни даде основните инструменти, за да победим в тази битка. Важно е да се гласува в тези избори, за да изметем управляващите", заключи Йончева. 

Коментарите

"БСП с Елена Йончева тръгва към победа на изборите”, обяви Кирил Добрев.

"Имайки предвид натиска, които е бил оказван, съм много благодарен за подкрепата от членовете на Националния съвет. Предложих да гласуваме първия и втория като тандем, тази протегната ръка не беше приета”, заяви Сергей Станишев.

"Прави впечатление, че водачите на всички други политически опоненти ще бъдат ярки партийни фигури”, заяви Атанас Мерджанов.

"Какво значи да е партиен член? Понякога симпатизантите са по-големи партийци от партийците”, заяви Калоян Паргов.

"За мен няма никакво съмнение, най-естествения избор за водач на листата на БСП е Сергей Станишев, всичко останало е достатъчно обидно”, заяви Ангел Найденов.

"Дали ще е втори или пети, решава същият Национален съвет”, заяви Кирил Добрев.

"Политика на инат не се прави, резултати на инат не се правят. Имаме два дефицита- на диалога и на доверие. Ние излязохме от парламента, за да гарантираме честни избори”, заяви Сергей Станишев.

Почти сигурно е, че в листата на БСП ще попаднат всичките 6 имена, които вече  получиха някаква подкрепа за челното място. А иначе левицата вече гледала към предсрочни парламентарни избори.

"За всички е ясно,че скоро ще има предсрочни избори”, заяви Драгомир Сойтев.

Въпреки тезата за напрежение между претендентите, Сергей Станишев днес пристигна с подарък за сина на Елена Йончева.

По-рано днес

Изпълнителното бюро на БСП предлага на Националния съвет Елена Йончева за водач на листата за европейските избори, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в реч пред съпартийците си на пленума.

"Елена обобщава образа на човек, който се бори за справедливост и свобода - две основни европейски ценности на БСП. Тя не само има най-много номинации на конференциите, но привлича и избиратели извън партията, което бе многократно заявено от хора, които не са част от партията или нейните традиционни поддръжници", посочи Нинова.

"Елена съчетава в себе си качествата на политик и журналист, който освен борбата с корупцията, отстоява и свободата на словото и независимата журналистика", смята лидерът на БСП.

"В България сме на прага не просто на поредните европейски избори. Пред нас има възможност, реална възможност, да управляваме и да променим България. Тези избори са съдбоносни за страната ни и БСП", коментира Корнелия Нинова и посочи - "нашата цел е победа на европейските избори, предсрочни парламентарни и спечелването им".

Тя благодари за подкрепата за излизането на Парламентарната група на "БСП за България" от Народното събрание. "БСП не може да бъде смокинов лист, зад който да се скрие новата тройна коалиция ГЕРБ-ДПС-ОП", посочи Нинова. По думите й мнозинството е нестабилно, крепи се единствено на сговор, сделки и схеми.

Пред БСП има реален шанс да бъдем не само опозиция, но и носители и изразители на този вот, алтернатива за обезверения българин, посочи тя.

Днес БСП определяше кой ще води листата на левицата на предстоящите евроизбори. 

След предложението за Елена Йончева да води листата, второ място си делят Сергей Станишев и Деница Златева. 

Вътрешната опозиция заяви, че ще предложи промени, според които водач на листата да може да бъде само партиен член. На практика, това би елиминирало Елена Йончева.

"Ръководството на партията предлага на Националния съвет Елена Йончева за водач на листата за евровота. Първо, ние се вслушваме в гласа на структурите. Сегашното ръководство наистина уважава мнението на структурите. От 299 организации, в 266 Елена Йончева е номинирана за кандидат за евродепутат. БСП има желание и да разширява членската си маса с цел спечелване на евроизорите, а оттам и голямата ни цел – предсрочни парламентарни избори. Скоро ще има такива, въпрос на време е”. Това коментира председателят на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев пред NOVA.

По думите му няма сблъсък между Сергей Станишев И Елена Йончева.

"Богатство е всяка една партия да има толкова много личности като Елена Йончева и Сергей Станишев. Има и други, които са получили страшно много номинации като проф. Иво Христов, проф. Румен Гечев, Деница Златева, Петър Курумбашев, Момчил Неков. Това е едно богатство. Дано и другите партии да имат такива личности”, каза още Стойнев.

"За нас е изключително важно това, което ще кажат българските граждани. Елена Йончева е човек, който олицетворява борбата за справедливост. Човек, който не се страхува да казва истината. Тя разкри начина, по който ГЕРБ управляват българските общини, начинът, по който беше изградена оградата по границата, това което се случва в инфраструктурата и некачественото строителство. Тя е човек, когото искаме да изпратим в Европа и тя да продължи тази битката за справедливост и на европейско ниво”, заяви още той.

"За мен водачеството на листата не може да бъде самоцел. За мен е важно да има силна листа, която да работи като екип и да постигне победа на изборите”, коментира лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

"Това ще бъде една от темите, която смятам, че ще се внесе като предложение – да бъде партиен водачът на листата. Убеден съм, че ще бъде избран Сергей Станишев, колкото и на някои да им се иска да е Елена Йончева. Това е моето убеждение, може и да греша”, коментира Георги Гергов.

В събота студиото на "Събуди се“ по NOVA лидерът на ПЕС определи номинациите като "голяма отговорност” и допълни, че залогът на тях е не кой колко депутати ще има, а дали ще се стигне до предсрочен парламентарен вот. 

Кой ще води листата на БСП за евровота

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 461
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

461 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 23 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 29 минути

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 4 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 5 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 5 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 6 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 6 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 7 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 7 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 8 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 8 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 9 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба