47

Д о 30 декември трябва да тече втечнен газ от Александруполис: американски, израелски, египетски: 100% диверсификация.

Това каза премиерът Бойко Борисов, който проверява напредъка по газопровода България-Гърция в района на Димитровград, става ясно от видео в профила му във Facebook.

"До 30 декември трябва вече да тече втечнен газ от Александруполис, американски, израелски, египетски, каквато дойде: от Средиземно море, океана. Много поколения говореха, че това не е направено. Чирен е хранилището на Гърция в този интерконектор. Затова те вървят заедно. Това е 100% диверсификация. Виждате колко трудно се прави и защо до момента не е направено", заяви премиерът.

"Колко пъти съм дошъл, за да стане и колко разправии. Аз не обичам да говоря в бъдеще, а в настояще време. Заповядайте, вижте", посочи Бойко Борисов.

"Надграждаме с далекопроводи, да можем да изнасяме за Гърция, Турция, Румъния, Сърбия, а ако има някъде по-евтино електричество, нашите компании и фирми да си внесат. Ето това се казва диверсификация, но за да я има, трябва да има работници", подчерта Бойко Борисов.

Премиерът посети района от трасето, където газопроводът ще пресече река Марица. В отсечката всички подготвителни строителни дейности са извършени. Предвижда се реката да се пресече чрез хоризонтално сондирано пресичане, което е най-щадящо от екологична гледна точка.

Пресичането е с дължина около 500 м, на солидна дълбочина под коритото на реката и преминава през разнородни земни пластове, което го прави изключително предизвикателно за строителите. Веднъж започнала, пробивната техника работи непрестанно в продължение на няколко денонощия до завършване на сондажа и успешното издърпване на тръбния дюкер.

Строителните работи по газовата връзка напредват, като към момента на 150 км от трасето са разнесени тръби в подготовка на последващите дейности. Извършени са заварки на 120 км, на 70 км тръбите са положени в траншея. Общата дължина на газопровода е 182 км, от които 150 км на българска територия.

Съгласно подписано допълнително споразумение с изпълнителя АВАКС, компанията следва да спази обновения от нея график за работа, газопроводът трябва да е изграден до края на 2021 г. Уговорени са и междинни дати за приключване на ключови етапи, от които най-важно е приключването на пресичанията през големите водни обекти – до 15 октомври 2021 г. Строителството продължава да се изпълнява при запазване на първоначално договорената твърда цена от 144,8 млн. евро.

Проектът за изграждане на интерконектора Гърция-България е ключов за България и за региона поради стратегическото му значение за осигуряване на диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ. Проектът позволява подобрена енергийна свързаност в Югоизточна Европа, тъй като се развива в синергия с други големи съществуващи и планирани проекти като TAP и LNG терминала близо до Александруполис, където българската държава е пълноправен акционер.

"Осигурихме над 11 милиарда лева по време на мандата за развитие на земеделието като само през изминалата година дотациите са за повече от 3 милиарда лева", заяви по-рано министър-председателят  по време на посещението си в стопанство за отглеждане на биволи, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

"Благодарение на последователната политика на правителството през последните четири години бяха постигнати нарастване на стойността на продукцията в сектор животновъдство с 1,8% и устойчиви нива на Брутната добавена стойност от отрасъла в рамките на около 4 млрд. лева годишно. В рамките на миналата година сектор животновъдство получи подпомагане в размер на над 315 млн. лв. Животновъдите имаха възможност да кандидатстват и по извънредната мярка за COVID-19, която бе с финансов ресурс от близо 80 млн. лв", е посочил премиерът.

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева е подчертала, че от 19 април т. г. е предвидено да започне приемът на проектни предложения по подмярката за инвестиции в земеделските стопанства, която е една от най-атрактивните в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

В момента по нея тече обществено обсъждане, а през следващите два месеца земеделските производители ще бъдат подпомогнати с над 650 млн. лв., съгласно индикативния график на Фонд "Земеделие".

„Ваксинационната кампания активно може да продължи с осигурени над 200 000 дози ваксини срещу COVID-19 след като днес пристигнаха още 151 000 ваксини. По най-бързия начин РЗИ и личните лекари да ваксинират желаещите, да се отворят зелените коридори и ще имаме една сериозна армия от победили коронавируса – ваксинирани и оздравели“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на редовното правителствено заседание тази сутрин и акцентира, че през април се очакват още над 700 000 дози ваксини.

Рекорден брой нови случаи на ковид в България, починалите минаха 13 хиляди

Премиерът припомни, че от утре, 1 април, врати отново отварят театри, музеи, галерии, библиотеки, кина, фитнес центрове и спортни зали при 30% от капацитета им. Разрешават се също посещенията в откритите площи, тераси и градини на заведенията за хранене при работно време до 23,00 ч.

По време на днешното правителствено заседание кабинетът одобри втори Договор за дарение на комплекти за тест за антиген „всичко в едно“ за диагностика на COVID-19 за България от Европейската комисия. Дарението е по линия на специалния инструмент на Европейката комисия, който подпомага държавите членки за справяне в борбата с коронавируса, включително чрез осигуряване на ваксини за всички европейски граждани. Съгласно договора България ще получи 134 825 антиген теста „всичко в едно“.

Ето кои мерки ще бъдат разхлабени от 1 април (Заповед)

Тези тестове се ползват в болниците, линейките диагностично-консултативните центрове и др.

Още по тази тема вижте във видеото по-горе.

Коментари 47
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

47 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия за ветото за КНДР: Това са нашите интереси

Русия за ветото за КНДР: Това са нашите интереси

Свят Преди 7 минути

Русия обвини САЩ и техните съюзници

Снимката е илюстративна

Жена не реже ноктите си 35 години, ето резултата (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

В продължение на 34 години, до пенсионирането си, тя е работила за пощенската служба на САЩ

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 2 часа

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 3 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 3 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 3 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 3 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 3 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Сиамска близначка, споделяща едно тяло със сестра си, се омъжи

Сиамска близначка, споделяща едно тяло със сестра си, се омъжи

Свят Преди 4 часа

Ейби Хенсел официално е сключила брак през 2021 г.

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 4 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 4 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той