100

М инистър-предеседателят Бойко Борисов коментира събитията в Габрово от последните два дни от Дубровник, където е на срещата на страните от ЦИЕ и Китай, и призова шефът на ОДМВР – Габрово да подаде оставка. „Имам основателни претенции към шефа на полицията в Габрово. За съжаление се случи европейски съвет за Брекзит, след това Дубровник, а министърът на вътрешните работи и главния секретар са в „Интерпол”, каза той.

„За мен оставката на този директор трябва да е факт веднага, след като си дойде министъра”,

заяви Борисов. „Защото месеци наред е допускано да се движат такива групи в обществото, да си пият бири на детски площадки, да се правят на интересни в града. Ролята на полицията е това да не го допуска”, посочи премиерът.

„Полицията е за това да взема мерки – ако има групи, които притесняват майките, децата или хората, е трябва да се намесят. Да са ми докладвали – да сме изпратили още 100, 200, 300 полицаи”, добави Бойко Борисов и посочи: „Стотици милиони дадохме повече за възнаграждения в МВР, имаме кадри, имаме всичко. Така че министърът като се прибере, може би това ще бъде решението”.

Министър-председателят подчерта:

Няма незадържан ром, извършил престъпление. Има български гражданин незадържан.

От 12 хил. затворници 10 – 11 хил. са роми. Недейте да настройвате етносите едни срещу други. За предишните избори имахме мигрантите, сега като нямаме мигранти, трябва да намерим някакъв друг етнически въпрос. Тези, които биха магазинера, сега са в ареста. Въпросът е защо са пуснати, когато се вижда, че са набили – това са въпроси, които трябва да бъдат зададени към други институции. За този,който ги е пуснал – ръководителя на ОДМВР – Габрво, ще искам тежка санкция, щом се прибера”.

Шефът на полицията в Габрово Борислав Бончев подаде оставка след изказването на Борисов. 

По-рано днес директорът на Главна дирекция „Национална полиция” към МВР главен комисар Христо Терзийски съобщи на брифинг в Габрово, че четирима души са били арестувани, а един полицай е леко пострадал след екшъна от четвъртък вечер. „По време на протеста в района се събраха около 800-900 души, които провеждаха мирен протест в рамките на около два часа, след което стартира движение в централната градска част на Габрово. Хората се бяха разделили на три лъча. По време на шествията се обособиха

групи от млади граждани, младежи на видима възраст между 20 и 25 години, които към 21 и 21.30 ч. предприеха действия, с които нарушаваха обществения ред,

изразяващи се в хвърляне на камъни, на бомбички, слагане на маски на своите лица с цел неразпознаването им.

В резултат на предприетите действия бяха задържани четири лица. Срещу три от тези лица ще бъдат образувани досъдебни производства за противоправно пречене на орган на властта да изпълни своите задължения”, каза Терзийски, цитиран от агенция БГНЕС.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА

Хиляди в Габрово за пореден протест

Вицепремиерът Томислав Дончев, когото властта изпрати спешно в Габрово още в сряда, също взе участие в брифинга и заяви: „Едно общество, което няма закони, може да се самоунищожи. Взели сме мерки във всички посоки, без да се съобразяваме с това кой какъв етнически произход има”.

Според Дончев

„полицията и жандармерията не са там да пазят една част от обществото от друга част от обществото.

Те са там, за да пазят обществения ред. Ще стоя толкова, колкото е необходимо”.

„Призовавам към спокойствие и разум. Всеки български гражданин има право да протестира, но това трябва да се случва без заплаха за живота и здравето на останалите граждани”, каза още Дончев.

Според него

гневът на хората е справедлив.

„Хората са гневни от усещането на някои групи в обществото, че имат повече права от другите, от злоупотребите със социални плащания. Затова трябват мерки, веднага след въдворяването на спокойствие на територията на общината, а може и преди това. Някои от тях вече са планирани, те са в ход”, каза още вицепремиерът и подчерта: „Илюзия е, че след като това се случи, ще продължим по старому”.

Кметът на Габрово Таня Христова призова за здрав разум и спокойствие. Тя допълни, че не заселва роми в града. Призова партиите да не се заиграват с етническия мир преди местните избори след няколко месеца.

След втория ден на протести в гр. Габрово са образувани три бързи производства и едно наказателно производство

по общия ред за действия на участници в него, съобщиха от прокуратурата. Бързите производства се водят срещу трима мъже на възраст 28, 27 и 19 години. Според данните, снощи около 21.30 ч. на ул. „Батак” в Габрово противозаконно са пречили полицейски служители да изпълнят задълженията си.

Наказателното производство е във връзка със запалено имущество на значителна стойност – две полумасивни едноетажни постройки. В постройките не е имало хора. Действията по разследването продължават под ръководството на Районна прокуратура-Габрово.

Зам.-вътрешният министър Красимир Ципов съобщи на извънреден брифинг на ГЕРБ в парламента по-късно днес, че между 800  и 900 души са присъствали на вчерашния кървав протест в Габрово.

Пламен Нунев, който е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, сподели: „Лично мое мнение е, че

имаме забавяне на действията и реакциите на областната управа на МВР. Ако бяха реагирали навреме нямаше да се стигне дотук”.

Ципов подчерта, че незабавно ще се вземат мерки, ако подобно нещо бъде установено. Имали са и данни за провокации на протестите. Той добави, че още вчера са назначили да бъде извършен анализ на работата на областната дирекция.

„Материалите по образуваната полицейска преписка са били докладвани незабавно на районната прокуратура в Габрово”, обясни той. По думите му материалите са докладвани веднага на прокуратурата, но лицата са били задържани малко повече от 24 часа по-късно. „Моята оценка е, че има забавяне и поради тази причина сме назначили проверка. По тази причина искаме да бъде извършен и анализ на всички действия, които са били предприети от ръководството на ОД на МВР Габрово”, заяви той.

В четвъртък вечерта хиляди хора се събраха в центъра на Габрово за втори пореден ден в знак на протест срещу безчинствата на трима младежи от ромски произход, които пребиха служител на хранителен магазин по време на работа. За разлика от предния ден, когато протестът на жителите на Габрово не беше организиран, този път имаше организация.

Социологът Андрей Райчев и политологът доц. Стойчо Стойчев коментираха темата в ефира на „Здравей, България” по NOVA и се обединиха около твърдението, че проблемът с напрежението в Габрово, създало се след побоя над служител в супермаркет, е изключително сериозен.

„Това е много опасно. Това е най-големият проблем на България.

Ромите ще бъдат значима част от населението на България в следващите 20-30 години”, каза Райчев. И допълни, че трябва категорично да бъде доказано на обществото, че те не са привилегировани. Социологът призова хората да не вярват на гръмки обещания на хора, които гарантират, че бързо ще решат този проблем.

В отговор на въпрос дали размириците отклоняват общественото внимание от „Апартаментгейт” доц. Стойчо Стойчев заяви: „Не мисля, че властта би провокирала конфликт като този в Габрово”.

Стойчев и Райчев коментираха и темата с имотите на властта

и дейността на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

„В това състояние комисията не може да лекува властта. Защо ръководството й не бъде изкомпозирано като при ЦИК или Комисията по досиетата?”, запита Райчев. А Стойчев допълни, че може антикорупционният орган да се председателства на ротационен принцип или от представител на опозицията, стига да не се използва като инструмент за някакъв натиск срещу управляващите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 100
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

100 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 54 минути

Той е предизвикал катастрофа

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 2 часа

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 3 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 3 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 3 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 3 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 3 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Свят Преди 3 часа

Тази вечер е планирана протестна акция

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Свят Преди 4 часа

Руските власти се подготвят да преместят части от Африканския корпус в Белгородския регион

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 5 часа

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени

<p>Годината, която светът преживя без лято</p>

През 1816 г.: Годината, която светът преживя без лято

Любопитно Преди 5 часа

Какво е довело до климатичните промени четете в следващите редове

<p>Разглеждането на помощта за Украйна отделно от Израел е &quot;позор за света&quot;</p>

Зеленски: Разглеждането на помощта за Украйна отделно от Израел е "позор за света"

Свят Преди 5 часа

Той казва, че разделянето на помощта за Украйна от тази за Израел би свидетелствало за това, че причината е в предстоящите избори в САЩ

Чешкият президент Петр Фиала

Фиала: Не искам да виждам руски танкове по улиците на Прага, както през 1968 г.

Свят Преди 6 часа

Чешкият президент с любопитна история по време на срещата си с Джо Байдън в Белия дом

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

Технологии Преди 6 часа

Платформата може да работи по-бавно и да дава грешки

<p>Спецакция на граничните пунктове, за какво следят</p>

Институциите са на крак: Започна спецакция на граничните пунктове

България Преди 6 часа

Действията се осъществяват от служители от гранична полиция, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, Агенция „Митници” и НАП