22

В одачи на автобуси на градския транспорт в София пушат и говорят по телефона докато карат. Това показват кадри, заснети от българин, прибрал се от чужбина.

Мъжът бил възмутен от поведението на шофьорите след като му се наложило в продължение на седмици да ползва автобусите по линия 111. Така той започнал да снима водачите на превозните средства.

„Направих тези клипове, за да покажа, че това е нещо, което в момента се приема като нормално. Може би 80% от водачите си говорят по телефона. Разговорите понякога са много продължителни”, посочи в предаването „Здравей, България” по NOVA, Мануил Ямалиян.

Той даде за пример конкретен случай, в който водач на автобус рязко спира на кръстовище, след като очевидно на е чул приближаваща се линейка.

„В последния момент така заби спирачки, че всички се преобърнаха и това е реална опасност”, подчерта Ямалиян.

„Пушенето пък е абсолютен абсурд. Не е само по линия 111, виждал съм го по трамваи и по междуградския транспорт”, разказа Ямалиян. „Проблемът е, че то се смята за нещо нормално. Някакво такова чувство за безнаказаност”.

Лъчезар Пеков, началник на отдел „Координация, организация, контрол и безопасност на обществения транспорт” обаче е категоричен, че подобни действия на шофьорите на автобуси редовно се санкционират.

„За всяко констатирано нарушение ние налагаме санкции на съответния превозвач. За последните няколко седмици сме наложили над 700 такива на съответния транспортен оператор за такъв тип нарушения”, обясни Пеков.

Началникът на отдел „Безопасност на движението” Борислав Попов добави, че когато пристигнат сведения от органите на Центъра за градска мобилност и от линейните контрольори се налага и санкция в размер на 50 лева на съответния шофьор на автобус.

Той добави, че глоби се налагат и по сигнали на граждани, придружени със снимков материал.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@