4

Д есетки бездомни минават през отделенията на университетската болница в Бургас, въпреки че не са здравно осигурени. Причината – търсят подслон, защото нямат право да бъдат настанени в социален дом. Поредният случай е 60-годишната Атанаска. Според лекари, които вече месеци наред се грижат за нея, жената е изгонена от близките си и изоставена на произвола. Лежи в градинката пред Спешно отделение, предаде NOVA.

„Аз бях снощи нощна смяна, отидох да проверя как е, контактна и адекватна беше, но мисля, че за едно животно някой би се загрижил повече, отколкото за жив човек”, каза неврохирургът д-р Светослав Тодоров.

Пациенти и близки на хора, настанени за лечение в болницата, минават всеки ден покрай жената. „Нямам думи, пред Спешното да не й помогнат, не знам. Направо ми се реве” споделя Мая.

От Спешното обаче, разказват, че Атанаска вече е била в болницата. Приели я в кардиологията, въпреки че няма заболяване, което да налага лечението ѝ там, но така ѝ осигурили временен подслон. След изписването ѝ жената останала пред болницата.

„Жената е в този район, защото колеги, милосърдни от Спешно отделение я хранят, дават й вода и понякога тя влиза и вътре”, добави д-р Тодоров.

Случаят на Атанаска не е прецедент. В района на болницата е открит и Наско - също без дом. Екипите на Спешно отделение разказват, че са се превърнали в благотворителна организация

„Свидетели сме ние дежурящите и лекарите от Спешно отделение как многократно се е налагало пияни и бездомни хора, лягайки някъде на улицата, да бъдат докарани. Те нямат нужда от медицинска помощ. Те биват преглеждани и след това просто институциите трябва да си вършат работата и да ги приберат в социалните домове”, добавя неврорхиругът.

По сигнал на NOVA след 30 минути жената е настанена в Дом за бездомни лица, но ще може да остане там само месец.

„Уведомена е на предходен етап Районна прокуратура, тъй като тя има близки. Да се направи проучване, каква е възможността те да полагат грижи за нея”, заяви Алина Конкьова от Агенцията за социално подпомагане в Бургас. Според нея няма възможност тази жена да бъде настанена в социален дом, защото нямала експертно решение на ТЕЛК и е в трудоспособна възраст.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@