6

Б аща опитва да запази децата си в България. Чавдар Георгиев от Шумен има непълнолетни момче и момиче от своето съжителство с жена в Норвегия.

След като майката е арестувана, той се прибира в България заедно с децата.

Сега обаче майката е освободена от ареста и иска да вземе децата с нея в Норвегия. Спорът е дали те да останат при своя баща в България, или при своята майка в Норвегия стига и до съда.

Историята

"Разделих се със съпругата си преди близо 3 години. От година и половина съм с децата в България. Върнах се в страната ни по съвсем легален начин. Причината за прибирането ни беше, че съпругата ми беше арестувана. Беше поставена в изолация седем месеца за големи финансови престъпления", обясни пред NOVA бащата Чавдар Георгиев.

Решението на Софийски градски съд е децата да останат при баща си, а не да бъдат взети от тяхната майка в Норвегия. Във вторник предстои делото да бъде гледано на втора инстанция в столицата. Заседанието е от 13:00 часа, а в 9:00 часа пред съдебната палата в Шумен се организира митинг в подкрепа на Чавдар. 

"Дошла съм, за да защитя сина и внуците си, за да бъдат те български граждани", каза майката на Чавдар.

"Чавдар е наше дете, което сега е един стабилен мъж. Полага изключителни грижи за децата си. За тяхното развитие, за тяхното здравословно състояние, затова те трябва да останат при него”, каза жена, подкрепяща мъжа.  

Под надслов "Българчетата са най-добре в България" от 13 ч. се организират протести и пред съдебните палати на София, Кърджали и Варна.

Майката на децата завежда дело по Хагската конвенция и обвинява бащата за отвличането им. 

Идва в България в опит да вземе децата обратно в Норвегия, за да получи по-лека присъда. След отказ на Чавдар, тя започва тормоз над него, децата и близките му, разказва той.

Последва решение на Районен съд-Шумен, с което се налага ограничителна заповед за майката, като мярка за закрила на Чавдар, децата и родителите му.

Чавдар завежда съдебен иск за промяна на родителските права. Подава сигнали до всички държавни институции, редица политици, както и до премиера Бойко Борисов.

Още по темата вижте във видеото. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@