9

Б ългарче е отнето от майка му в Италия. Вече близо година детето е разделено от родителя си. Случаят е от Ладисполи.

На 13 юли политик от "Форца Италия" отправя официално парламентарно допитване до министрите на правосъдието, социалните политики и здравеопазването, заради това, че през 2018 г. 12-годишно българче е отнето от майка му, разказва NOVA.

Директорът на училището, което детето посещава, е подал сигнал до социалните власти, които извършват проверка на дома на българското семейство. При нея е констатирано, че условията за живот не са добри. Именно това заключение се оспорва от политика на "Форца Италия". Според него отнемането на детето е равностойно на отвличане.

Запознати ли са българските власти в Италия с този казус коментира Негово превъзходителство посланикът на България в страната Тодор Стоянов.

"Официална информация по този случай в посолството не е подавана. Не сме получавали и молба за съдействие от страна на майката. Посолството незабавно отправи искане до общината, с което да ни се предоставят повече подробности, след като разбрахме за случая от "24 часа". В действителност детето не е при майка си от година. То е настанено в католически институт. В основата на казуса стои възникнал конфликт между майката и директора на училището на детето. Тя подала сигнал срещу мъжа до карабинерите. Бързите действия по отнемането от социалните служби подлежат на съдебен контрол. Майката предстои да бъде изслушана в съда на 12 септември и ще поискаме български консул да присъства на заседанието. Успяхме да издействаме жената да се чуе с детето след тримесечно прекъсване", каза посланик Стоянов.

След излъчването на репортажа по казуса от външното ни министерство обявиха, че работят за "редовни срещи между отнетото в Ладисполи българско дете и майка му".

"Следващата седмица се очаква да се проведе среща със сенатор Лучо Малан и адвокатката на майката", казват от от МВнР.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@