23

И зборният ден в цялата страна започна в 07:00 ч. и ще завърши в 20:00 ч. Днес гласуваме на балотаж за президент и вицепрезидент.

Някои от лидерите на основните политически сили у нас вече гласуваха.

"Най-важното за бъдещия президент е да слага България над всичко. Когато говорим за обединител, той трябва да обединява хората, които също слагат България над всичко". Това заяви Кирил Петков от „Продължаваме промяната”, който упражни правото си на глас, предаде БГНЕС.

Източник: БГНЕС

"Много добре се развиват преговорите за правителство. Уточнихме групите, които ще се срещнат другата седмица, ще има 18 екипа по всяка тема. Ще постигаме диалогични разговори по всяка тема. Ще видим общите ни идеи в стратегиите, ще видите, че цялата общественост ще има пълен достъп до информация за преговорите, всичко ще се излъчи онлайн", добави Петков.

"Ще минем толкова детайлно по всички теми, дори да отнеме повече време, това ще даде възможност да нямаме конфликти след това", добави Петков. "Позитивният диалог ще укрепи бъдещата коалиция", каза още той.

"Гласувах за кандидати за президент и вицепрезидент,

които ще изпълняват Конституцията. Важен е и начинът, по който ще бъде изразявана позицията на България във външната и вътрешната политика; начинът, по който президентът си изпълнява правомощията като върховен Главнокомандващ".

"Още веднъж призовавам българските граждани за активност днес и да дадат глас за двойката, която да изпълни тези ангажименти. От нашия глас зависи, нашият глас е важен". Това каза служебният премиер Стефан Янев, който гласува в столичното 108 СУ „Никола Беловеждов“ в ж.к. Дружба 1.

Източник: БГНЕС

Той коментира и ситуацията на границата с Турция, която по думите му е нормална.

"В дни с избори има чувствителност повече. До момента е известно, че от няколко дни там се провежда специализирана операция, това води до забавяне и неудобство, това води и до обвинение, че се прави нарочно – а не е така", допълни премиерът.

"Гласувах за президента, който споделя европейските ценности и международното право". Това заяви кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева, като отказа повече коментар.

Източник: БГНЕС

"Гласувах за президент, за по-добрия президент,

но мога и да доуточня малко, като спазвам правилата на днешния ден: гласувах за опита, който е така необходим на нашата страна в момента. Трябва да вземем мерки за ускорено развитие, за целта ни трябва доказан ръководител с опит, нямаме време за експерименти. Гласувах като министър на вътрешните работи и искам да победи онзи кандидат, за който няма съмнение за връзка с структури, които доста дълго време влияеха върху нашито обществено, икономическо и политическо развитие, и сега отново опитват да подкрепят кандидат, който те са издигнали за поста президент".

Това каза вътрешният министър в служебното правителство Бойко Рашков, който гласува в "39-то Средно училище "Петър Динеков".

"Надявам се, че всички български граждани правят подобни оценки и ще вземат най-доброто решение".

"До момента няма сериозни нарушения на вота, има такива, които не заслужават да се тревожим за тях. В регионите има заболели председатели на СИК, но те са заменени. Изборният ден започна и в момента протича съвършено нормално и спокойно", добави той.

Относно протестите на АМ „Марица“ Рашков каза, че протести е имало и ще има,

тъй като това е право на всеки гражданин, но ще се направи всичко възможно те да не пречат на изборния ден. Там, където има данни за нарушения, МВР ще се намеси. "Не ми се иска в днешния изборен ден ние да имаме проблеми с недопускане на свободно движение по пътищата на страната, така че ще направим всичко възможно да решим този казус".

"Не съм запознат с информация, че не се допускат автобуси по границата с Турция. Преди ден-два имаше затруднения за влизане в страната, но МВР имаше информация, която трябваше да бъде проверена". „За контрабанда и не само ставаше въпрос“, уточни Рашков. "Данните засега сочат, че като се използва безплатен транспорт, има определена цел, която се съпътства с незаконна контрабанда, която ние няма да позволим", допълни министърът.

Източник: БТА

"България като член на ЕС има задължения към външната си граница, и трябва да спазваме задълженията си", допълни министърът.

"Проявявам пълно разбиране към турската страна, ние сме в добри отношения с тях, няма основания за притеснение, проблемите от последните дни ще отшумят без това да се отрази на нашите отношения", завърши Рашков.

"Призовавам хората за пълна мобилизация.

Преди 5 г. победихме, защото бяхме мотивирани. Ние сме правите", заяви президентът Румен Радев, който е и един от кандидатите за президент на втори тур на днешните избори.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

"Нека не даваме шанс миналото да минира нашето бъдеще, нека бъдем организирани, нека всеки намери 15 мин. днес, за да не губим 5 г. от бъдещето", призова Радев. "Нашата отговорност към България е отговорност към нашия собствен живот. Нека да бъдем организирани, да постъпим с отговорност, нека сами определяме съдбата си и бъдещето си, а не да оставяме други да го правят вместо нас".

"Важно е да се гласува, защото това е начинът да възстановим доверието в институциите

и да спрем разделението и напрежението в обществото. Гласувах за единството на нацията и за това да преодолеем всички кризи, които напоследък се множат във вътрешнополитически, икономически и външнополитически план". Това каза кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков, който гласува в 31. СУЧЕМ „Иван Вазов“ в София.

Източник: БГНЕС

"Надявам се, че ако с общи усилия се справим с хаоса в политическата, здравната и икономическата криза, българите ще бъдат отново усмихнати и щастливи".

В отговор на въпрос за ниската избирателна активност проф. Герджиков призова всички българи да гласуват.

"Видя се, че за пореден път Бойко Рашков и днес се опитваше да убеди с инсинуации българските граждани как да подадат гласа си, всички приказки за масово гласуване в Турция днес се опровергаха, телевизиите показаха кадри оттам и се видя, че секциите са празни", завърши Герджиков.

"Напомням, че чакахме инициативните комитети да издигнат личности,

зад които българите да застанат да могат да ги обединят, да могат да водят външната политика и най-вече добросъседство. Затова не издигнахме партиен кандидат. Доверихме се изцяло на избора на ректорите в България, на ВУЗ-овете, на най-голямото учебно заведение – Софийският университет. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Гласувах срещу това полицейско насилие, тази полицейщина.

Ден преди изборите да влезе полиция в СУ и други университети срещу политическия си опонент, това е резил", коментира Борисов.

"Гласувах за решителен и смел човек за президент на България.

Гласувах за човек на дълга, човек, който е показал, че за него най-важно е България и българският интерес тук в страната, и навън". Това каза кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова.

"Гласувах за това от утре президентската институция, заедно с очертаващото се мнозинство в народното събрание, заедно със стабилно правителство, да отворим нова страница в историята на България. Нова страница за нейния просперитет и за нейното бъдеще, за нейното равноправно място в европейските структури; за това България да има своя решителен глас там, когато се определят политиките. Гласувах за това децата ни да се върнат от чужбина, да отглеждат тук семействата си, да работят за България, - това, което те пожелаха миналата година на площадите на протеста", каза още Йотова.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ

даде своя глас за президент и вицепрезидент в с. Борино. Това се посочва в съобщение във Фейсбук страницата на пресцентъра на ДПС, предаде БТА.

Карадайъ е гласувал 15 минути след 11.00 часа. По-рано днес - 15 минути преди 8.00 ч., в столицата гласува и почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган, съобщиха от пресцентъра на движението.

Източник: БГНЕС

"Гласувах отново за президентска институция,

която да бъде с нас - гражданите и която ще е символ на продължаващата промяна. Започналите процеси по оздравяване на държавността трябва да продължат". Това каза председателят на БСП - София Калоян Паргов, след като упражни правото си на вот, съобщиха от пресцентъра на Градския съвет на партията, цитирани от Фокус.

"Гласувах за свободна и справедлива България, чиито олицетворение ще бъде тази президентска институция", заяви той. Лидерът на БСП - София призова всички български граждани да бъдат съпричастни към бъдещето на България и да гласуват в този слънчев ден. 

"Гласувам за достойния президент, срещу статуквото и модела на чекмеджетата! Гласувайте!". За това призова Мая Манолова във Facebook. Тя сподели видео от своето гласуване за президент и вицепрезидент на втори тур. По-рано през деня Манолова публикува снимка с внука си Макси, с която отново призова последователите си в социалната мрежа да отидат до урните.

"Гласувах за президент държавник, който ще се ръководи от българския, национален интерес,

който като главнокомандващ, ще се старае да има мир, България да не бъде въвличана във военни конфликти, винаги ще налага вето на закони, в които има и най-малкото подозрение, че има корупция и лобизъм и ще превърне Консултативния съвет по национална сигурност в орган, където държавници ще мислим за България". 

Tова заяви Корнелия Нинова, след като упражни своя вот. 

Тя заяви, че е обнадеждена за бъдещите разговори за съставяне на правителство с останалите партии. 

"Имаме принципно разбирателство, от вторник започват разговорите в 18 експертни групи. Ние сме с тях, така че поставяме си програмите на масата и започваме да разговаряме", уточни още Нинова. 

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
- Скъпа, от колко време сме женени, за първи път ми правиш толкова хубаво кафе! - Я ми върни моята чаша!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Лагерът на Макрон запази контрола върху повечето комисии във френския парламент

Лагерът на Макрон запази контрола върху повечето комисии във френския парламент

Свят Преди 3 часа

За сметка на това, крайната десница не успя да получи председателско място в нито една

Проф. Бийбър: ЕС и Германия размениха демокрация, върховенство на закона и европейска перспектива за Балканите срещу литий

Проф. Бийбър: ЕС и Германия размениха демокрация, върховенство на закона и европейска перспектива за Балканите срещу литий

Свят Преди 3 часа

Коментарът идва, след като вчера беше подписан меморандум за разбирателство между ЕС и Сърбия

<p>РСМ реши:&nbsp;ще включи българите като етническа група в конституцията</p>

Северна Македония реши: ще включи българите като етническа група в конституцията си

Свят Преди 7 часа

Вижте обаче какво е условието на управляващите в РСМ, за да се случи това

Президентът на Беларус Александър Лукашенко

Беларус и Берлин водят преговори за осъден на смърт германец

Свят Преди 7 часа

Той е обвинен в "тероризъм" и "наемничество" и осъден на смърт от беларуски съд

"Сантиметър встрани и Тръмп нямаше да оцелее"

"Сантиметър встрани и Тръмп нямаше да оцелее"

Свят Преди 9 часа

Това смята инструкторът в елитен тренировъчен център в щата Юта Росен Христов

Вижте грандиозната коронация на краля на Малайзия (СНИМКИ и ВИДЕО)

Вижте грандиозната коронация на краля на Малайзия (СНИМКИ и ВИДЕО)

Свят Преди 10 часа

Султан Ибрахим се възкачи на трона с помпозна церемония

Карлово почете 800 жестоко избити учители, свещеници, лекари през 1877 година

Карлово почете 800 жестоко избити учители, свещеници, лекари през 1877 година

България Преди 10 часа

За местните, това са едни от най-страшните дни на кръв и сълзи, на страх и погубени животи

ПП-ДБ внесе законопроекта за международните ограничителни мерки

ПП-ДБ внесе законопроекта за международните ограничителни мерки

България Преди 11 часа

Целта е противопоставяне на действия, нарушаващи международното право

НЗОК: Внимавайте, изпращат фалшиви електронни писма от наше име

НЗОК: Внимавайте, изпращат фалшиви електронни писма от наше име

България Преди 11 часа

Институцията съветва гражданите да бъдат внимателни

"Русия продължава да купува от Запада части за оръжия"

"Русия продължава да купува от Запада части за оръжия"

Свят Преди 11 часа

Разследване на френския Le Monde показа, че страната умело заобикаля международните санкции

<p>Главчев за пожара на Беклемето: Нужни са кадри с алпийска подготовка</p>

Главчев за пожара на Беклемето: Ситуацията е много сложна, нужни са кадри с алпийска подготовка

България Преди 12 часа

Огънят е на територия от около хиляда дка, а положението е "много тежко", заяви служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов

<p>Кой е 19-годишният доброволец, пострадал тежко в борбата с огъня в Сакар</p>

Героят на Свиленград: Кой е 19-годишният доброволец, пострадал тежко в борбата с огъня в Сакар

България Преди 12 часа

За младежа се грижат лекари в болница "Свети Георги" в Пловдив

Младежкото ДПС застана твърдо зад Ахмед Доган

Младежкото ДПС застана твърдо зад Ахмед Доган

България Преди 12 часа

Структурата проведе среща в Бургас

Дирк Геркенс: Искаме да наложим България като стратегическо място за заснемане на качествено телевизионно съдържание

Дирк Геркенс: Искаме да наложим България като стратегическо място за заснемане на качествено телевизионно съдържание

България Преди 13 часа

В компанията работят хора с иновативни идеи, решителност и креативност, заяви главният изпълнителен директор на „Нова Броудкастинг Груп“ пред Паола Хюсеин в интервю за в. „24 часа“

Тръмп разговаря със Зеленски, какво обсъдиха

Тръмп разговаря със Зеленски, какво обсъдиха

Свят Преди 13 часа

Американският политик определи разговора между двамата като "много добър"