23

И зборният ден в цялата страна започна в 07:00 ч. и ще завърши в 20:00 ч. Днес гласуваме на балотаж за президент и вицепрезидент.

Някои от лидерите на основните политически сили у нас вече гласуваха.

"Най-важното за бъдещия президент е да слага България над всичко. Когато говорим за обединител, той трябва да обединява хората, които също слагат България над всичко". Това заяви Кирил Петков от „Продължаваме промяната”, който упражни правото си на глас, предаде БГНЕС.

Източник: БГНЕС

"Много добре се развиват преговорите за правителство. Уточнихме групите, които ще се срещнат другата седмица, ще има 18 екипа по всяка тема. Ще постигаме диалогични разговори по всяка тема. Ще видим общите ни идеи в стратегиите, ще видите, че цялата общественост ще има пълен достъп до информация за преговорите, всичко ще се излъчи онлайн", добави Петков.

"Ще минем толкова детайлно по всички теми, дори да отнеме повече време, това ще даде възможност да нямаме конфликти след това", добави Петков. "Позитивният диалог ще укрепи бъдещата коалиция", каза още той.

"Гласувах за кандидати за президент и вицепрезидент,

които ще изпълняват Конституцията. Важен е и начинът, по който ще бъде изразявана позицията на България във външната и вътрешната политика; начинът, по който президентът си изпълнява правомощията като върховен Главнокомандващ".

"Още веднъж призовавам българските граждани за активност днес и да дадат глас за двойката, която да изпълни тези ангажименти. От нашия глас зависи, нашият глас е важен". Това каза служебният премиер Стефан Янев, който гласува в столичното 108 СУ „Никола Беловеждов“ в ж.к. Дружба 1.

Източник: БГНЕС

Той коментира и ситуацията на границата с Турция, която по думите му е нормална.

"В дни с избори има чувствителност повече. До момента е известно, че от няколко дни там се провежда специализирана операция, това води до забавяне и неудобство, това води и до обвинение, че се прави нарочно – а не е така", допълни премиерът.

"Гласувах за президента, който споделя европейските ценности и международното право". Това заяви кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева, като отказа повече коментар.

Източник: БГНЕС

"Гласувах за президент, за по-добрия президент,

но мога и да доуточня малко, като спазвам правилата на днешния ден: гласувах за опита, който е така необходим на нашата страна в момента. Трябва да вземем мерки за ускорено развитие, за целта ни трябва доказан ръководител с опит, нямаме време за експерименти. Гласувах като министър на вътрешните работи и искам да победи онзи кандидат, за който няма съмнение за връзка с структури, които доста дълго време влияеха върху нашито обществено, икономическо и политическо развитие, и сега отново опитват да подкрепят кандидат, който те са издигнали за поста президент".

Това каза вътрешният министър в служебното правителство Бойко Рашков, който гласува в "39-то Средно училище "Петър Динеков".

"Надявам се, че всички български граждани правят подобни оценки и ще вземат най-доброто решение".

"До момента няма сериозни нарушения на вота, има такива, които не заслужават да се тревожим за тях. В регионите има заболели председатели на СИК, но те са заменени. Изборният ден започна и в момента протича съвършено нормално и спокойно", добави той.

Относно протестите на АМ „Марица“ Рашков каза, че протести е имало и ще има,

тъй като това е право на всеки гражданин, но ще се направи всичко възможно те да не пречат на изборния ден. Там, където има данни за нарушения, МВР ще се намеси. "Не ми се иска в днешния изборен ден ние да имаме проблеми с недопускане на свободно движение по пътищата на страната, така че ще направим всичко възможно да решим този казус".

"Не съм запознат с информация, че не се допускат автобуси по границата с Турция. Преди ден-два имаше затруднения за влизане в страната, но МВР имаше информация, която трябваше да бъде проверена". „За контрабанда и не само ставаше въпрос“, уточни Рашков. "Данните засега сочат, че като се използва безплатен транспорт, има определена цел, която се съпътства с незаконна контрабанда, която ние няма да позволим", допълни министърът.

Източник: БТА

"България като член на ЕС има задължения към външната си граница, и трябва да спазваме задълженията си", допълни министърът.

"Проявявам пълно разбиране към турската страна, ние сме в добри отношения с тях, няма основания за притеснение, проблемите от последните дни ще отшумят без това да се отрази на нашите отношения", завърши Рашков.

"Призовавам хората за пълна мобилизация.

Преди 5 г. победихме, защото бяхме мотивирани. Ние сме правите", заяви президентът Румен Радев, който е и един от кандидатите за президент на втори тур на днешните избори.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

"Нека не даваме шанс миналото да минира нашето бъдеще, нека бъдем организирани, нека всеки намери 15 мин. днес, за да не губим 5 г. от бъдещето", призова Радев. "Нашата отговорност към България е отговорност към нашия собствен живот. Нека да бъдем организирани, да постъпим с отговорност, нека сами определяме съдбата си и бъдещето си, а не да оставяме други да го правят вместо нас".

"Важно е да се гласува, защото това е начинът да възстановим доверието в институциите

и да спрем разделението и напрежението в обществото. Гласувах за единството на нацията и за това да преодолеем всички кризи, които напоследък се множат във вътрешнополитически, икономически и външнополитически план". Това каза кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков, който гласува в 31. СУЧЕМ „Иван Вазов“ в София.

Източник: БГНЕС

"Надявам се, че ако с общи усилия се справим с хаоса в политическата, здравната и икономическата криза, българите ще бъдат отново усмихнати и щастливи".

В отговор на въпрос за ниската избирателна активност проф. Герджиков призова всички българи да гласуват.

"Видя се, че за пореден път Бойко Рашков и днес се опитваше да убеди с инсинуации българските граждани как да подадат гласа си, всички приказки за масово гласуване в Турция днес се опровергаха, телевизиите показаха кадри оттам и се видя, че секциите са празни", завърши Герджиков.

"Напомням, че чакахме инициативните комитети да издигнат личности,

зад които българите да застанат да могат да ги обединят, да могат да водят външната политика и най-вече добросъседство. Затова не издигнахме партиен кандидат. Доверихме се изцяло на избора на ректорите в България, на ВУЗ-овете, на най-голямото учебно заведение – Софийският университет. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Гласувах срещу това полицейско насилие, тази полицейщина.

Ден преди изборите да влезе полиция в СУ и други университети срещу политическия си опонент, това е резил", коментира Борисов.

"Гласувах за решителен и смел човек за президент на България.

Гласувах за човек на дълга, човек, който е показал, че за него най-важно е България и българският интерес тук в страната, и навън". Това каза кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова.

"Гласувах за това от утре президентската институция, заедно с очертаващото се мнозинство в народното събрание, заедно със стабилно правителство, да отворим нова страница в историята на България. Нова страница за нейния просперитет и за нейното бъдеще, за нейното равноправно място в европейските структури; за това България да има своя решителен глас там, когато се определят политиките. Гласувах за това децата ни да се върнат от чужбина, да отглеждат тук семействата си, да работят за България, - това, което те пожелаха миналата година на площадите на протеста", каза още Йотова.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ

даде своя глас за президент и вицепрезидент в с. Борино. Това се посочва в съобщение във Фейсбук страницата на пресцентъра на ДПС, предаде БТА.

Карадайъ е гласувал 15 минути след 11.00 часа. По-рано днес - 15 минути преди 8.00 ч., в столицата гласува и почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган, съобщиха от пресцентъра на движението.

Източник: БГНЕС

"Гласувах отново за президентска институция,

която да бъде с нас - гражданите и която ще е символ на продължаващата промяна. Започналите процеси по оздравяване на държавността трябва да продължат". Това каза председателят на БСП - София Калоян Паргов, след като упражни правото си на вот, съобщиха от пресцентъра на Градския съвет на партията, цитирани от Фокус.

"Гласувах за свободна и справедлива България, чиито олицетворение ще бъде тази президентска институция", заяви той. Лидерът на БСП - София призова всички български граждани да бъдат съпричастни към бъдещето на България и да гласуват в този слънчев ден. 

"Гласувам за достойния президент, срещу статуквото и модела на чекмеджетата! Гласувайте!". За това призова Мая Манолова във Facebook. Тя сподели видео от своето гласуване за президент и вицепрезидент на втори тур. По-рано през деня Манолова публикува снимка с внука си Макси, с която отново призова последователите си в социалната мрежа да отидат до урните.

"Гласувах за президент държавник, който ще се ръководи от българския, национален интерес,

който като главнокомандващ, ще се старае да има мир, България да не бъде въвличана във военни конфликти, винаги ще налага вето на закони, в които има и най-малкото подозрение, че има корупция и лобизъм и ще превърне Консултативния съвет по национална сигурност в орган, където държавници ще мислим за България". 

Tова заяви Корнелия Нинова, след като упражни своя вот. 

Тя заяви, че е обнадеждена за бъдещите разговори за съставяне на правителство с останалите партии. 

"Имаме принципно разбирателство, от вторник започват разговорите в 18 експертни групи. Ние сме с тях, така че поставяме си програмите на масата и започваме да разговаряме", уточни още Нинова. 

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 3 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 7 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 8 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 8 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 9 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 9 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 9 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 10 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 10 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 10 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 11 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 11 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 11 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 11 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 11 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба