42

Б лагоприятното географско положение на Азербайджан и България може да ги превърне във водещи логистични центрове за транспорт на товари между Европа и Азия. Това заяви извънредният и пълномощен посланик на Република Азербайджан в България Н. Пр. Хюсейн Хюсейнов, цитиран от БТА.

"Наред с енергетиката, транспортът е още една приоритетна сфера в отношенията между двете страни. През 1998 г. Азербайджан и България бяха сред страните основателки на транспортния коридор Европа-Кавказ-Азия (TRACECA)", отбелязва посланик Хюсейнов.

КЕВР съобщи кога ще заработи газовата връзка с Гърция

"Като се има предвид, че 5 от 10 от европейските транспортни коридори преминават през България, сътрудничеството с тази страна е от изключително значение. Бих искал да насоча вниманието към Транскаспийския международен транспортен маршрут, който е известен още като Средния транспортен коридор (Middle Corridor). Той е част от международния транспортен коридор Изток-Запад. Предвид настоящата геополитическа ситуация, значението на Средния транспортен коридор нарасна още повече. Увеличава се обемът от товари, които се превозват по този маршрут. През 2021 г. стойността на каргото, което се транспортира по него между страните от Европейския съюз и Китай, достигна 2 милиарда долара на ден. Поради това съвместните усилия на Азербайджан и България за привличане на превоза на част от тези товари през територията на нашите страни е от взаимноизгодно значение", категоричен е Хюсейнов.

Той разкри, че се подготвя провеждането на съвместен бизнес форум през тази година, който ще бъде в рамките на Шестото заседание на Съвместната междуправителствена комисия по търговско, икономическо, научно и техническо сътрудничество между Азербайджан и България. 

ЕС дава 49,6 млн. евро на Сърбия за газова връзка с България

"Енергетиката представлява основополагащ фактор в икономическите отношения между Азербайджан и България. Правителството на България полага сериозни усилия за завършване на изграждането на газовия интерконектор Гърция - България (IGB)",  акцентира посланик Хюсейнов.

Той изтъква, че когато газовият интерконектор бъде пуснат в експлоатация, България ще може да получава пълния договорен обем от природен газ от Азербайджан. 

"В момента редица български фирми осъществяват инвестиционни проекти в Азербайджан. Те проявяват интерес предимно към индустриални проекти и към нефтохимическата промишленост. Български компании са готови да изградят завод за рециклиране на индустриални и моторни масла, в съответствие с най-високите международни технологични стандарти. Фирми от България ще приложат в нашата страна съвременни технологии за разкриване и обезвреждане на мини", отбеляза посланикът Азербайджан у нас.

Борисов: Интерконекторът с Гърция ще бъде готов до 30 декември

"Азерски фирми може да изнасят за България селскостопански продукти (лешници, домати, ябълки, картофи, чай, обработен памук и т.н.), химически продукти (полиетилен, метанол, алкохол), както и други промишлени стоки (сол, непреработен алуминий, полупреработени стоманени изделия, компресорни тръбни инсталации). Българските компании могат да изнасят в Азербайджан конфекция, хлебни изделия, слънчогледово олио, сирене, лекарства, зърнени култури, мебели, хладилна техника, медицинска апаратура, електрически батерии", посочи посланик Хюсейнов.

Той подчерта, че тази година Азербайджан и България отбелязват 30-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.

Подготовката за въвеждане в търговска експлоатация на интерконектора Гърция - България (газопровод Ай Джи Би - IGB) напредва активно и от средата на месец юни по 182-километровото трасе текат изпитания с тестови количества природен газ. Това съобщиха междувременно днес от проектната компания "Ай Си Джи Би" (ICGB), която реализира проекта. Тестовите обеми към момента са 3 700 000 кубични метра.

В първата фаза на изпитанията газът беше подаван поетапно в посока Стара Загора - Комотини. Всички участъци са предварително продухани с азот с цел недопускане на влага и кислород в газопровода. Това е едно от задължителните технически изисквания при подготовка на инфраструктурата за въвеждане в търговска експлоатация. 

В рамките на този етап от тестовете целият газопровод функционира под налягане, което се увеличава постепенно в съответствие с одобрената процедура за изпитване. Налягането, при което ще бъде експлоатирано съоръжението след началото на търговските дейности, варира в зависимост от количествата транспортиран природен газ за съответния ден. Газопроводът "Ай Джи Би" е проектиран да работи при максимално налягане до 75 бара.

Предстои същият процес на запълване с тестови количества природен газ да се случи и в газоизмервателната станция при гръцкия град Комотини. Съоръжението там е завършено на 96 процента - то е почти двойно като мащаб в сравнение със станцията при Стара Загора и това се отразява на необходимото време за провеждане на съответните тестови процедури. 

"В процес на интеграция  е  автоматизираната система за цялостен контрол и управление на газопровода (Supervisory control and data acquisition или SCADA), която ще обхваща всички съоръжения на газопровода – две газоизмервателни станции, осем кранови възела, катодна защита, системите за сигурност и диспечерския център. Едновременно с това се провеждат и функционалните тестове на всички останали помощни съоръжения, необходими за експлоатацията на интерконектора", заявиха изпълнителните директори на "Ай Си Джи Би" (ICGB) Теодора Георгиева и Константинос Караянакос. Те уточниха, че тези процеси включват настройки на управлението на съоръженията и връзката между тях с параметри за температура, налягане, аварийно задействане и съобщения за състояние. Всички те са от изключителна важност за коректното и надеждно функциониране на технологичните процеси, управлявани от SCADA системата. За тази цел предварително се изграждат и телекомуникационни връзки посредством оптични трасета, уточняват от "Ай Си Джи Би".

Гръцката строителна фирма АВАКС, която отговаря за изграждането на интерконектора, има ангажимент да изпълни всички дейности по техническия проект на газопровода, включително да завърши рекултивацията по цялата дължина на трасето, преди да сдаде обекта на проектната компания "Ай Си Джи Би" като успешно изпълнен. Процесът по рекултивация представлява възстановяване на най-горния слой на почвата по трасето на интерконектора, така че тя отново да бъде обработваема. Към момента са възстановени 140 км от общо 182 км. 

От административна гледна точка също има ангажименти за изпълнение преди старта на търговската експлоатация, някои от които могат да бъдат изпълнявани паралелно с довършването на строителните и тестовите дейности. 

Проектната компания "Ай Си Джи Би" трябва да бъде сертифицирана като независим преносен оператор, за да има правото да експлоатира търговски интерконектора. За тази цел се очаква становище на Европейската комисия, което ще позволи на националните енергийни регулатори на България и Гърция - КЕВР и РАЕ (RAE), да издадат окончателно съвместно решение за сертификация. Това от своя страна ще наложи въвеждането на нова управленска структура на "Ай Си Джи Би" – включително приемането на нов Устав и избор на членове на Управителен и Надзорен съвет. 

Административни ангажименти преди въвеждане в експлоатация имат и други институции от българска страна: Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), МВР ГД ПБЗН - Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението”, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) -  ГД ИДТН Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор”, МОСВ – РИОСВ, Басейнова дирекция, Пътни управления и РЗИ. Действа вече създадена работна група с представители на съответните институции, чиято цел е да намери ефективен начин за съкращаване на обичайните срокове, където е възможно, с цел максимално скорошна експлоатация на газопровода. Всички заинтересовани институции и експлоатационни дружества са поканени да представят предварително становища по въвеждане в експлоатация, така че преди подаване на заявление за издаване на разрешение за ползване всички указания да бъдат изпълнени в максимална степен. 

Допълнително трябва да бъде издадено и Разрешение за започване на лицензионна дейност, за което необходимо условие е подписването на акт 15 за обекта. Разрешението за започване на лицензионна дейност се издава от КЕВР и представлява условие за изпълнение на дейността по пренос на природен газ, се посочва още в съобщението.

Газопроводът се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в района на Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на Стара Загора.  Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км и проектен капацитет до 3 млрд. кубични метра годишно в посока Гърция - България. В зависимост от пазарния интерес към ползване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд. кубични метра годишно, като следва развитието на пазара и по този начин позволявайки обратно подаване (от България към Гърция) с допълнително изграждане на компресорна станция.

Коментари 42
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

42 коментара
 
2030 година. НАСА открива първия ресторант на Луната. Посетител пише в книгата за гости: "Храната е добра, обслужването също, но липсва атмосфера..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Николай Василковски за грешната причина да станеш журналист

Николай Василковски за грешната причина да станеш журналист

Любопитно Преди 1 час

Прочетете в следващите редове какво разказа той ексклузивно пред Edna.bg

Силвио Берлускони

Берлускони отново е приет в болница

Свят Преди 1 час

Преди два месеца той бе диагностициран с левкемия и белодробна инфекция

Сърцето на Парис е пълно: Сподели сладки снимки на сина си

Сърцето на Парис е пълно: Сподели сладки снимки на сина си

Любопитно Преди 2 часа

Докато звездната майка репетира своето шоу, основните мъже в живота ѝ са плътно до нея

владимир путин александър лукашенко

Русия започва да разполага ядрени оръжия в Беларус след месец

Свят Преди 2 часа

Путин и Лукашенко са засегнали и сътрудничеството в икономическата сфера

„Възбужда ме“: Жените разкриха 10 неща, които искат най-много в секса

„Възбужда ме“: Жените разкриха 10 неща, които искат най-много в секса

Любопитно Преди 2 часа

Ето какво споделят жените за това какво наистина желаят в спалнята

Снимката е илюстративна

Обраха американски влак със снаряди за Украйна

Свят Преди 3 часа

Заподозрените са задържани, а откраднатото е върнато

Вкусът на Малайзия: Хляб роти канай
Ексклузивно

Вкусът на Малайзия: Хляб роти канай

Любопитно Преди 3 часа

Ето как да си ги приготвите

Борел: Всичко сочи, че Русия е разрушила яз. "Каховка"

Борел: Всичко сочи, че Русия е разрушила яз. "Каховка"

Свят Преди 3 часа

Борел: Язовирът не е бил бомбардиран

древни организми

Откриха "изгубения свят" на първите хищници

Технологии Преди 3 часа

Хищникът е живял преди повече от 1,2 милиарда години

Искрен Митев

Искрен Митев: Представител на "Възраждане" три пъти се изплю към трибуната на парламента

България Преди 4 часа

Митев уточни, че народният представител е заместник-председател на Народното събрание

Ако се чувстваме потиснати във всекидневието, това може да повлияе отрицателно на нашите сънища

Странната история на кошмарната жена, която преследва интернет

Любопитно Преди 4 часа

Понякога нещата не са точно това, което изглеждат

ВСС разглежда исканията за освобождаването на Иван Гешев

Гешев поиска имунитета на Даниел Александров от ГЕРБ

България Преди 4 часа

Още предни дни прокуратурата предложи на главния прокурор да направи това

Линдзи Лоън

"Аз се появих": Бременната Линдзи Лоън показа коремче (СНИМКИ)

Любопитно Преди 4 часа

През март актрисата потвърди, че очаква първото си дете

ПП-ДБ предлагат да се премахне фигурата на главния прокурор

ПП-ДБ предлагат да се премахне фигурата на главния прокурор

България Преди 4 часа

Това стана ясно след разговор между правосъдния министър Атанас Славов и ДПС в парламента

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев на пресконференция в Столичната община

Издаването на винетен стикер за локално паркиране в столицата става изцяло онлайн

България Преди 4 часа

Електронното издаване става през сайта на ЦГМ или през мобилното приложение B-Trust Mobile за електронно подписване и идентификация на Borica

.

Изключително рядка мутация вкарва жена в затвора за убийство

Любопитно Преди 4 часа

През 2003 г. съдебно жури стига до заключението, че Фолбиг е задушавала до смърт всяко от децата си в продължение на десет години