8

Х раненето с насекоми може да доведе до кръстосани алергични реакции. Това каза в интервю за БТА алергологът д-р Тихомир Мустаков.

След разрешение от Европейската комисия домашните щурци вече е възможно да се консумират замразени, сушени или на прах, както и да се използват ларви на брашнения бръмбар в храната. Подобни правила вече съществуват за мигриращите скакалци и ларвите на жълтия червей.

Ужас, ще ядем насекоми! Истината е, че ги ядем отдавна

За нашия географски регион храненето с насекоми е екзотика, каза още той. По думите му, освен алергии, е възможно да зачестят случаите на алергенно замърсяване, което означава, че дори официално в определен продукт да липсва даденият алерген, е възможно той да попадне в поточната линия, по опаковките и т.н., което понякога наистина може да затрудни диагностиката и идентифицирането на алергена.

Хранене с насекоми и кръстосани алергични реакции

Консумирането на различни насекоми не е нова идея, освен това то е традиционно за някои райони на Земята, допълни лекарят. По-скоро това, което буни духовете, е дали трябва да ги ядем ние, които не сме свикнали с този тип храна, както и какво налага да ядем скакалци, каза още д-р Мустаков. Никак не  е маловажен въпросът дали трябва да се променя традиционното хранене в различните части на планетата.

Нестандартни деликатеси: Бургери с бръмбари и бисквити с щурци

Тази храна, като алерген, провокира доста въпроси, тъй като насекомите съдържат алергени, които могат да доведат до кръстосани алергични реакции. Има установени алергени в множество насекоми и това, че ще започнат да се предлагат като масова храна, би разширило много контакта с тези алергени. Кръстосана алергична реакция може да се получи у хора, които консумират някои от насекомите, но имащи алергия към домашно-праховите микрокърлежи, към скариди или към  червени оцветители в колбасите, които се правят от ракообразни, посочи д-р Мустаков.  По думите му това, на пръв поглед, са много различни алергени, но тъй като имат обща структура, предизвикват алергични реакции у едни и същи хора. Това са всъщност кръстосаните алергични реакции, уточни той и напомни, че те биха влошили и дихателните алергии. Може да се очаква повишаване на честотата на алергиите към такъв тип храна.

Нетрадиционни храни поставят имунната система пред изпитание

За нашия географски регион храненето с насекоми е екзотика. Консумацията на нетрадиционни продукти поставя имунната система пред изпитания, защото хората генетично се адаптират към храната, с която разполагат в региона. Доказано е, че промяната в типа хранене увеличава значително алергичните реакции, а в случая става дума точно за такъв тип промяна, добави д-р Мустаков.

Кулинарен хит: Яйца от насекоми със специален сос (ВИДЕО)

Гените ни са „възпитани“ да не реагират на традиционните ни храни. Много рядко в страната ни се отчита алергия към чушки, но в някои други европейски популации са доста по-чести тези случаи. Това е пример как типът хранене модифицира възприемчивостта на имунната система и тя го разпознава като безвреден и го възприема без да създава имунен отговор. Когато за имунната система има нещо ново, въпреки че тя не знае дали е полезно или не, го възприема като чуждо и се опитва да го атакува.

Хората, които по принцип ядат насекоми, много по-рядко биха проявили някаква сензитивност, стигаща до поява на алергия. Там, където храната е традиционно приготвена и прясна, тя предизвиква много по-малко реакции, отколкото вносните варианти дори на същия продукт, добави той.

Не е задължително хитинът, съдържащ се в насекомите, да провокира алергична реакция

Насекомите съдържат хитин, но не е задължително той да провокира алергична реакция, каза още д-р Мустаков. Хората консумират скариди, които също съдържат хитин, припомни той. По думите му обаче скаридите са алерген, така че може да се очаква, че и други членестоноги ще бъдат също толкова алергизиращи. Хитинът не е единственото вещество, което би могло да отключи алергична реакция. Редица ензими от обмяната на насекомите също могат да бъдат алергени, посочи още лекарят.

Признаци на алергична реакция и овладяването ѝ

Първата алергична реакция най-често е неочаквана, особено когато в семейството няма алергични хора. Признаците на алергия, които би трябвало да бъдат разпознати, са сърбящ обрив, отоци, суха кашлица, задух, чувство на стягане в гърлото или в гърдите, повръщане или силни коремни болки, в редки случаи може да се стигне и до шокова реакция, съпроводена със спадане на кръвното налягане, както и евентуално изпадане в безсъзнание. Това е спектърът на реакции, които биха могли да настъпят при хранителна алергия, посочи медикът.  Според тежестта на оплакванията обикновено се използват антихистаминови препарати, кортизон, а в по-тежките случаи се прилага адреналин.  По думите му евентуална алергична реакция след консумация на насекоми или брашно от тях би се овладяла с медикаментите, които и сега се използват като противоалергични.

В България не ми е известно да има тестове за диагностика на алергия към насекоми в храната, добави д-р Мустаков. По думите му в света вече има доста усъвършенствани тестове, които могат да идентифицират много малки количества от този алерген в храната.

Прясна храна, произведена в радиус от около 300 километра

Насърчавам хората да се хранят с възможно най-прясната и „локална храна“, произведена в рамките на около 300 километра т.е. тази, с която са свикнали най-много, каза още д-р Мустаков. Той посочи, че не е привърженик на екзотичните храни, дори и да не са скакалци. Необходимо е  много добре да бъде обмислено в кои продукти ще се влагат скакалци, както и да се урегулира маркирането на храните, съдържащи брашно от насекоми. Проблемът е, че когато един продукт влезе в масова употреба, зачестяват и случаите на т.нар. алергенно замърсяване. Това означава, че  дори официално даден алерген да липсва в определен продукт, е възможно той да попадне в поточната линия, по опаковките и т.н, а това понякога наистина може да затрудни диагностиката и идентифицирането на алергена.

Д-р Мустаков препоръча на производителите достатъчно ясно да посочват къде и по какъв начин ще се прилагат новите суровини, независимо дали са скакалци, водораси или каквито и да е други вещества, които не са характерни за традиционната ни кухня, за да може хората, които имат алергии, непоносимости или други проблеми, да се хранят безопасно.

С брашното от насекоми се набавя протеин, въпреки че насекомите не съдържат само протеин, но се предполага, че това би било евтин пълнител, заместващ протеина от месото, каза оше д-р Мустаков. Това брашно може в някаква степен да замести протеина от месото, както се ползва сега и соевият протеин, допълни той. На практика почти цялата индустриално преработена храна съдържа соя и вероятно целта на ползването на брашно от насекоми е поевтиняване на продуктите, допълни д-р Мустаков.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 19 минути

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 28 минути

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 1 час

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 2 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 2 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 2 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 3 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 3 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 3 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 4 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 4 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 4 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 4 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 4 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев