57

С трог пропускателен пункт и полицаи на всички контролно-пропускателни пунктове иска да въведе МВР в най-големия ни курорт "Слънчев бряг". 

Досега тази дейност извършваше "Слънчев бряг" АД с назначени от дружеството охранители. Очаква се полицаи да проверяващ всички влизащи и излизащи коли.

Крутите мерки за сигурност идват след екшъна в центъра на курорта - спор между групите на Димитър Желязков и Божидар Кузманов - Божо Кравата, която завърши с убит и трима ранени от групата на Желязков. Самият той излезе вчера от комата.   

Стана ясно и че двама от хората на Кузманов са обвинени в опит за убийство на несебърския бос. 

Те са изстреляли петте куршума в тялото на Желязков - в гърдите, корема, лявото и дясното рамо, и десния крак. 

Досега обвинение имаше само за убийството на гарда на Очите - 46-годишния Александър Алексиев, чийто гроб бе разкопан. Двамата нови обвиняеми са задържани снощи. 

Минути преди 21:00 часа миналата сряда при престрелка пред заведение в центъра на „Слънчев бряг” бяха ранени Митьо Очите и двама негови гардове, а един от охранителите му бе убит. Повдигнати бяха обвинения за убийство и за опит за убийство. Два дни по-късно беше задържан и последният издирван за стрелбата. Официалната причина бе спор за паркомясто пред заведението, а неофициалната - от събиране на такса "спокойствие" до разпределяне на наркопазара. Премиерът Бойко Борисов определи случилото се като "махленска свада". 

Според главния прокурор Сотир Цацаров обаче не става дума за спор за паркомясто, а за спор за територия, която е източник на солидни доходи от престъпна дейност. 

"Взехме решение за създаване на общ координационен център,

който да ръководи процеса, да следи развитието на проверките и общо ситуацията в региона, което беше и целта на срещата, съобщи на брифинг в Бургас вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Той ще следи икономическите, финансови и полицейски операции в курорта, които ще продължат до края на летния сезон. 

Тя бе категорична, че покровителство на политическо ниво над престъпни групи няма, но ще разследва всеки индивидуален случай, при който има съмнения за това. 

Въвеждането на такъв пропускателен режим пък означава, че униформени полицаи ще дежурят на всеки вход и изход към курорта. Те ще проверяват потоците от моторни-превозни средства и хора, които влизат в курортния комплекс.

Ще се следи кой какво вкарва, какъв е произходът на стоките, имат ли платени

данъци, акцизи и т.н, заяви главният секретар Георги Костов. Ще се следят и организираните групи, които участват в така наречения алкохолен туризъм.

Двамата обвинени в опит за убийство на Желязков са задържани снощи, посочи още Сотир Цацаров. 

Задържаните със заповед за 72 часа са Радослав Димитров и Георги Иванчев. Ще им бъде поискана постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Стана ясно, че се води разследване и срещу бургаски следовател, който от няколко дни е в болнични. 

По разпореждане лично на директора на НАП в София е била извършена крупна данъчна проверка на заведение в "Слънчев бряг", за което се смята, че е на следователя Иван Христов.

"Предстои провеждане на още действия по разследването. Подобен начин на работа, на живот и демонстрация от представител на съдебната власт е недопустим. След като е бил толериран толкова време на местно ниво е ясно, че няма да го толерираме по никакъв начин. Колегата засега е в болнични, нека да оздравее", допълни Цацаров.

Следовател Иван Христов е дългогодишен служител, работил е по няколко знакови дела, свързани с морския ъндърграунд. Сред тях е и атентатът срещу Димитър Желязков на 9 ноември 2001 г., когато пред дома му избухна кола-бомба и уби съпругата му Таня, брат й и неин бодигард, припомня "24 часа".

Какво стана от 8 юни насам: 

Престрелка в "Слънчев бряг": Митьо Очите е ранен, един убит

Над 30 гилзи, 3 пистолета и нож след Митьо Очите

Кой стреля срещу Митьо Очите

Всички от екшъна в "Слънчев бряг" са хванати 

Митьо Очите на командно дишане, нова версия за екшъна

Собственик на 4You: Не познавам лично Очите

Борисов: Няма да жертваме туризма заради няколко главанака

Извадиха от гроба тялото на гарда на Митьо Очите

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@