381

К онфликтът в Слънчев бряг, при който снощи беше ранен Митьо Очите и убит Александър Алексиев, е избухнал след спор за паркомясто между собственика на съседното заведение - Божо и кандидат зетя на простреляния. Това съобщи главният секретар на МВР Георги Костов, цитиран от Нова.

До момента са задържани 19 души.

Вижте снимки с появите на Митьо Очите в последните години - най-често в съдебната зала

Премиерът Бойко Борисов пък определи инцидента като: „Една махленска свада на кандидат зет с бивш затворник, пореден инцидент за паркомясто”.

„Това, което мога да кажа е, че намирам по-късните действия на МВР за грешка. Сутринта извиках министър Бъчварова, тя сега отива в Бургас, дори отложи пътуването си за Европейския съвет на вътрешните министри“, коментира Борисов. „Единственият въпрос, който имам е защо пред болницата не бяха арестувани тези, които дойдоха – на свиждане ли, на какво ли, не ги знам? Иначе всичко останало като действие е правилно“, каза още Борисов.

Според свидетели обаче Димитър Желязков, известен като Митьо Очите е събирал такса „спокойствие” от заведенията в Слънчев бряг.

Началникът на „Национална полиция” Христо Терзийски потвърди, че има данни за спор за пари.

„Имаме данни, че групата на Желязков е имала неуредени финансови отношения със собствениците на заведението. В момента изясняваме тези данни”, заяви Терзийски.

Митьо Очите пристигнал пред заведението, пред което е избухнала стрелбата, заедно с няколко десетки души, облечени в бронежилетки и въоръжени с брадви и ножове, именно за да предоговори таксата „спокойствие”, съобщава Нова. Там обаче се стигнало до спор и престрелка със собственика - Божо и неговата охрана.

Във връзка с престрелката в Слънчев бряг, полицията издирва Божидар Георгиев Кузманов, 33-годишен от Пазарджик, Марчо Антонов Марков, 30-годишен от Поморие, Радослав Веселинов Димитров, 26-годишен от Плевен, Силви Олегов Николаев, 42-годишен от Монтана, Иван Симеонов Терзийски, 30-годишен от с. Ивайло, общ. Пазарджик, Димитър Илиев Николов, 34-годишен от Несебър, Георги Михалов Иванчев, 31-годишен от Дупница, Радослав Янков Попов, 28-годишен от Самоков.

Сега Митьо Очите се намира в отделението по реанимация на „МБАЛ Бургас”. Днес претърпя още една операция, след като състоянието му се влоши, въпреки че късно снощи беше опериран от екип от хирурзи.

На брифинг в МБАЛ - Бургас директорът на здравното заведение д-р Георги Матев съобщи, че раненият е прострелян от 5 куршума, един от които не е изваден. Този куршум не представлява опасност за здравето на пациента, обясни д-р Матев. По думите му са засегнати 3 органни системи, а операцията е продължила осем часа и половина.

Засегнат е малкият таз, пикочният мехур, около ключицата – местата, където бронежилетката не е успяла да го защити. Изгубил е много кръв. От болницата са започнали акция по намирането на кръв и кръвни продукти, защото цялото им налично количество е изчерпано.

Вторият ранен Никола Маринов, също от обкръжението на Очите, е в задоволително здравословно състояние. И той е настанен в отделението по реанимация на бургаската болница.

По последни данни за инцидента са задържани над 10 души. Това заяви на брифинг комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР-Бургас.

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за две престъпления – едното е за убийството на 46-годишния Александър Алексиев, а другото заради опит за убийство на Димитър Желязков – Митьо Очите.

„Намерени са над 30 гилзи и нож. Намерени и иззети са три пистолета – един газов от човек от обкръжението на Димитър Желязков, законно притежавано оръжие от т.нар. „стрелци” и пистолет „Макаров” без номера до тялото на убития. Извършени са и разпити на свидетели и участници в инцидента, които продължават”, отчете апелативният прокурор Любомир Петров.

По думите му най-важни към момента са балистичните експертизи, с които ще се установи с кой пистолет е убит Александър Алексиев.

„По повод престрелката и това, че има данни да са стреляли лица, които се занимават охранителна дейност днес разпоредих на административните отдели на трите окръжни прокуратури в Апелативен район – Бургас, Ямбол и Сливен да извършат проверки по реда на надзора за законност относно дейността на МВР по издаване на разрешителни за носене на оръжие на лица, извършващи охранителна дейност”, добави Петров.

„Няма данни за пострадали туристи, случайно преминаващи в района на Слънчев бряг”, посочи главният секретар на МВР Георги Костов.

Рикоширали куршуми има и в близкия магазин. Хората в него са се изплашили много, а разследващите са събирали гилзи до 03-04:00 ч. сутринта.

Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите, е роден на 19 септември 1972 г. в Несебър.

Желязков започва работа като охранител, свързан със силовата групировка ВИС в курорта "Дюни". Криминалната си „кариера” започва с въоръжен грабеж, когато е едва 23-годишен. Полицията го издирва няколко пъти заради наркотици и отвличане и малтретиране на двама души от Созопол.

В списъците на МВР има няколко негови висящи дела. Следствен е за въоръжен грабеж в Хасково и за отвличане и побой. Обвинен е за грабеж, незаконно притежаване на оръжие и хулиганство. През 1994 г., заедно с още петима, бил задържан от полицията заради разгорялата се война между няколко охранителни фирми.

През ноември 2006 г. по разпореждане на Районната прокуратура в Несебър е задържан за 72 часа в следствен арест. Срещу него е повдигнато обвинение за престъпление от общ характер, защото Желязков заплашвал и ударил управителка на заведение. Мярката се променя няколко пъти - от постоянен арест през домашен арест до гаранция 2000 лв.

Преди това е арестуван:

- През август 2006 г. - след рутинна проверка.

- През ноември 2005 г. - след като се сбил с охранителите си в хотел "България" в Бургас. Тогава проверяват алибито му заради убийството на търговеца-лихвар Володя Герговски, извършено в софийския квартал "Стрелбище".

- През октомври 2005 г. - полицията претърсва дома му, а после го арестува, заедно с 60 негови гости, докато празнува имен ден в заведение в Бургас. Поставен е под наблюдение.

- През септември 2005 г. - заради въоръжен грабеж и бой с хора на току що застреляния Георги Илиев, станал край Харманли година по-рано.

- През юли 2005 г. - за разпит след бомбения атентат в Обзор, при който загиват 2-годишната дъщеря и съпругата на концесионера на местния плаж Рали Пенков.

- През януари 2005 г. - в Стара Загора, за да бъде предотвратена битка между неговата банда и групировката на Златомир Иванов - Златко Баретата.

- През февруари 2004 г. - когато е съден за незаконно притежание на оръжие, но след обжалване е оправдан.

- През май 2001 г. - когато са отвлечени двама созополски наркодилъри, защото търгували с дрога без да отделят проценти за Митьо-Очите

- През януари 2001 г. - след взрив пред бар в Бургас.

На 9 ноември 2001 г. срещу Димитър Желязков беше извършен атентат в Несебър, при който загинаха съпругата му Тянка, брат й Славчо и бодигардът Николай Бъчваров.

Коментари 381
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

381 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 23 минути

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 2 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 3 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 4 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 5 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 5 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 5 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 5 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 5 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 5 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 6 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 6 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето