263

В ъпросът дали България поетапно да премахне санкциите срещу Русия заради ситуацията в Украйна доведе до напрежение по време на заседанието на парламента в сряда, като БСП и „Атака” се скараха на тема кой е по-голям приятел на Москва.

Предложението беше внесено от парламентарната група на „БСП лява България“, но беше отхвърлено от депутатите.

От БСП аргументираха позицията си, като посочих, че санкциите вредят на България и на икономическите ни отношения с Русия.

Лидерът на социалистите Михаил Миков изтъкна, че въпросът днес е по-актуален, тъй като и водещи европейски политици оценяват санкциите като неефикасни, като пречка за подобряване на диалога между страните и като вредни за възможното включване на Русия за решаване на проблемите в Сирия.

 „Очевидно е овчедушието на правителството по този въпрос.

Санкциите нанесоха много тежки последици на България”, заяви той.

Волен Сидеров пък изтъкна, че неговата партия първа е предложила да отпадне подкрепата на България за наложените санкции, докато

„БСП сега се събуждат от сън”.

„30 юли 2014 г. Орешарски, вашият министър-председател, подкрепя санкциите срещу Русия. Михаил Миков, вие, като председател на Народното събрание, не допуснахте тук посещението на Сергей Наришкин. Защо ми лицемерствате сега? Защо отхвърлихте нашето предложение, внесено на 17 март 2014 г.? Защо дори не го допуснахте до комисия? На 27 октомври 2014 г. заедно с ГЕРБ и ДПС отхвърлихте това, което предлагаме“, заяви Сидеров.

Независимият депутат Велизар Енчев

обвини министъра на отбраната Николай Ненчев и „Реформаторския блок“ за „русофобската политика“ на кабинета.

„Политиката на партия ГЕРБ към Русия за голямо съжаление се формира не от премиера Бойко Борисов, не от политическото ръководство на партия ГЕРБ. Русофобската политика на това правителство се формира от министъра на отбраната, господин Ненчев или от водачите на РБ, господин Радан Кънев“, заяви Енчев.

Мартин Димитров посочи, че се избягва най-важният въпрос – защо има санкции срещу Русия. „В XXI век бяха прекроени насилствено границите на Украйна. Имаше руска агресия в Крим. Ако сега България се обяви срещу санкциите на ЕС, ще изпълним ролята на троянски кон. ЕС отдавна гласят България за тази роля и отдавна виждам, че има хора, има партии, които се опитват да изпълняват тази роля“, заяви той.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@