117

С кандалът около тиражираната смяна на кандидатурата на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева за поста генерален секретар на ООН се разраства и придобива все по-голям международен привкус.

Днес от Германия обвиниха в лъжливи изказвания Москва заради твърденията, че канцлерът Ангела Меркел се е опитала да окаже натиск върху България да избере нов кандидат в надпреварата за мястото на Бан Ки Мун:

„Руски официален представител е разпространил информация, която обективно не е вярна”, заяви днес говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер. Той определи тези действия като „неприятелски” жест.

Русия от своя страна официално опроверга информацията, че съвместно с Германия е договорила издигането на Кристалина Георгиева.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров обсъди с българския посланик Бойко Коцев работата на ООН, съобщиха от руското министерство на външните работи.

„Опитите да се повлияе на страните при издигането на техен кандидат за поста генерален секретар на ООН са неприемливи. Информациите в българската преса, че Русия може да подкрепи подобни действия са лъжа“, заяви от своя страна говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

По-рано от Брюксел също взеха отношение, като преди това говорителят на ЕК все пак отказа да коментира „медийни спекулации”:

"Кристалина Георгиева би била добър генерален секретар на ООН. Тя е много добър комисар и всички в Еврокомисията я уважават".

„Представянето на българския кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова е неубедително“ пък коментира вътрешният министър и вицепремиер Румяна Бъчварова. Тя обаче категорично отказа да посочи дали Кристалина Гоергиева е по-добрият кандидат.

Рокадата с кандидата ни за шеф на ООН пък е все по-вероятна. От свои източници NOVA научи, че най-вероятно утре българското правителство ще издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева.

Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО, беше издигната на 11 февруари 2016 г. за поста генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България в ООН.

Остана пета в класирането. На следващото гласуване на 4 октомври петте постоянни членки на Съвета за сигурност, които имат право на вето, могат да блокират всяка кандидатура като променят динамиката на надпреварата.

Постът генерален секретар на ООН се заема от  южнокорееца Бан Ки Мун от 2007-ма година. Мандатът ми изтича в началото на следващата година.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@