14

Ж ена по документи, мъж по душа, сърце и самосъзнание. А всъщност роден като интерсекс. Един човек, който намира кураж да говори открито за себе си, за травмите от детството си, за тежките хирургически процедури, за подигравките, обидите и втренчените погледи, които са го следвали.

Според световната статистика 1:1500 деца се диагностицира като интерсекс при раждането, а 1:200 на по-късен етап. Но обществото ни не знае или най-често си затваря очите за такива хора.

Срещнахме се с Пол Найденов – един от хората, които попадат в тази статистика.

Пол е роден с интерсекс състояние. Терминът, който лекарите използват, е DSD (disorder of sex development  нарушение в половото развитие). Това не е заболяване, или поне не във всички случаи. И не е животозастрашаващо.

Малко след раждането на Пол лекари виждат, че нещо не е наред. Според тях детето прилича повече на момиче и решават „да го направят момиче“ с хирургически корекции. И никой не казва на родителите му, че „малките корекции“ водят след себе си тежки операции години наред. Никой не ги информира, че Пол никога няма да може да има собствени деца и че ще трябва да пие хормони до края на живота си.

В повечето случаи децата, родени с интерсекс състояние, са като „празна дъска“, върху която лекарите могат да творят, разказва Пол.

Родителите и медиците решават дали такова дете да бъде „преправено“ на момиче или на момче. И това става много преди самото дете да е осъзнало какво е всъщност. „Най-покъртителното е, че никой не те пита какъв си и как се чувстваш“, споделя Пол.

При интерсекс децата започват „леки“ урологични „корекции“, кастрация, вагино и фалопластика, хормонални интервенции. Всички те са с „нормализираща“ цел.

„Обществото не може да приеме, че може да има категории извън „мъж“ и „жена“, въпреки липсата на дефиниция за тези понятия“, разказва Пол. Той се е срещал с над 20 интерсекс хора в България. Заради стигмата обаче все още е единственият, който има куража да излезе от анонимност.

Обяснението на медиците за тежките интервенции е, че ако половите органи не са „правилните“, детето няма да може да се социализира.
„И никой не си дава сметка за психическата и емоционална травма, която се причинява на децата. Родителите ми не бяха наясно, че тези интервенции няма да ми осигурят „нормален“ живот. Че освен психическата травма, резултатът няма да доведе до пълноценен живот, а ще ми се наложи до края на живота да съм на медикаменти“, разказва своя опит Пол.

Обикновено лекари твърдят, че ако не бъде направена операцията, децата няма да имат друг избор, освен да се идентифицират като част от ЛГБТ (Лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хора). А това в България със сигурност може да стресне почти всеки родител, който в паниката си е готов да направи всичко, за да осигури доброто здраве и бъдеще на детето си. И така да направи грешка за цял живот.

Пол не помни почти нищо за болниците и процедурите, през които е преминал. Повечето интерсекс хора страдат от посттравматичен стрес.

„Спомням си само, че едни мили чичковци и лелички водеха студенти, които ме опипваха. Чувствах се омърсен. Чувствах се като опитно зайче. Когато от най-ранна детска възраст си дресиран да понасяш като нормално това, което ти се случва, ти не си даваш сметка колко абсурдно е то“, споделя Пол.

Той решава да събере всички медицински документи от болницата за манипулациите, които са му правени. От медицинското заведение му обясняват, че са били унищожени от наводнение.

„Повечето интерсекс хора, включително и извън България, не могат да вземат документите си от болниците – те изчезват или се унищожават. Това за мен говори, че дори самите медици не се чувстват достатъчно добре с това, което правят“, разкрива Пол.

Днес в документите му пише, че е жена. Единственият официален път за смяната им е съдебният. И той завежда дело, което губи на първа инстанция в Софийския районен съд. Решението на магистратите идва със закъснение от 3 месеца.

„На съда не му беше станало ясно какви са разликите между транс и интерсекс, въпреки че беше уточнено от експерти. А абсурден момент беше изискването за провеждане на операция за смяна на пола като основание за смяна на документите.

Повече не желая и няма да се подлагам на абсолютно никакви интервенции. Такива операции не бива да бъдат изисквани и при транс хора, защото водещият фактор за вземане на съдебно решение за промяна в гражданския пол трябва да е личното самоопределяне на човека, а не какви полови органи има“, разказва Пол.

Той не се притеснява да стигне до Страсбург, ако българските магистрати откажат да сменят документите му. Пол вече обмисля, като следваща стъпка, да заведе дело за неутрален пол. Решил е и да подаде жалба срещу българския съд в Комисията за защита от дискриминация.

Пол държи да смени документите, защото те не отговарят по никакъв начин на социалната му роля. „В съвсем банални ситуации ми се налага да се легитимирам и започват да ме гледат странно – изключително досадна и унизителна ситуация“, споделя Пол Найденов.

Случвало му се е, за да го унижат, хората да му напомнят, че в документите си е от женски пол.
„Толерантността на обществото ни в повечето случаи се изразява в говорене зад гърба. Това, че съм интерсекс, означава, че биологично съм различен. А това не е въпрос на избор, въпреки че някои избори са ги взели без съгласието ми или въпреки него“, споделя Пол.

Той разказва, че е избягал от родния си град, защото там го познават с женското му име, макар че е бил „най-големият бандит в квартала си“. Когато ходи там с децата и с партньорката си, в началото му се е случвало да се обръщат към него с женското му име. Но в последствие това се е променило. „Дори чисто логически е трудно да се обръщаш към нечий баща така” спомня си Пол.

Найденов е един от основателите на OII Europe (Organization Intersex International in Europe – Европейският клон на международната организация на интерсекс хора). С голям международен екип от интерсекс хора работи от години, за да успее да добави буквата И към ЛГБТ. „Основното нещо, което ни свързва с ЛГБТ, е това, че нормите и стереотипите не приемат да бъдем себе си“, разказва Пол Найденов.

В Германия е приет т.нар. „трети пол“ с цел да не позволява „нормализирането“ на интерсекс децата и да остави възможност на тях и на родителите им да вземат осъзнато и информирано решение.

„Във Франция мой приятел спечели дело за неутрален пол. Адвокатката му е българка“, добавя Пол.

В Австралия официално има неутрален пол. Малта е първата страна, в която медицинските експерименти с интерсекс деца са забранени със закон. В редица други държави скоро се очакват аналогични закони.

Според Пол Найденов „в България здравното министерство все още продължава да финансира откровени експерименти с деца, които са споменати в доклада на Комисията срещу мъчения и изтезания към ООН“.

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 2 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 3 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 6 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 7 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 8 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 8 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 8 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 9 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 9 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 10 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 10 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 10 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 11 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 11 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 11 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 12 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа