2

За 26 години аз, Донка, не съм искала помощ от никого, не са ми подарили и не съм взела нищо наготово. Червила и обувки не ме интересуват, а работа в Смолян най-много има за жените около печката. Да, ама на мен не ми стига... Преборих ги - с техните камъни, по тяхната глава. Като си жена те подценяват - и тия които преследваш, и началниците. Не знам от колко месеца не съм спала, глезените ми са като диреци, гърбът ме боли, като че ли съм се родила бременна... край няма. Терминът ми е на 13-ти, а не знам как ще си тръгна от работата. И тя как ще си тръгне от мене - не съм момиче за памперси и пюрета... Страх ли ме е? Стояла съм пред пияни животни мъже. Закопчавам го и окото ми не мигва. От тоя мъж в корема ми за първи път изпитвам страх. Къде ще го заведе това дете майка му, като не знае в тоя свят къде започва черното и къде свършва бялото?    

Това е Донка - жена разследващ полицай в Смолян, която не се отказва пред нищо и дори големият ѝ бременен корем не я спира да върши работата си. А тя никак не е лека, но Донка не се отказва. В този страхотен образ влиза талантливата Лидия Инджова. От няколко години тя живее и работи в Брюксел.

По какво си приличат двете жени и с какво "Дяволското гърло" грабна сърцата на хората, научете в специалното интервю с актрисата за Vesti.bg.


Професионализмът и усърдната работа на всички талантливи хора, а те са наистина много в този проект, са причината сериалът да е това, което е! 


- Лидия, "Дяволското гърло" се превърна в тотален хит. На какво според теб се дължи огромният зрителски интерес? 

- Сериалът успя да грабне сърцата на хората, защото самият той е направен със сърце, и то много голямо. Мисля, че напълно заслуженият успех се дължи на съвкупност от много фактори. Първо, това, че е български. И второ, но не по важност, това че е заснет и изигран на световно ниво.

Всички актьори, начело с Теодора Духовникова, Владо Карамазов, Стоян Радев, Христо Петков, Васил Банов, Деляна Хаджиянкова, Валери Йорданов, Димитър Николов… са просто страхотни! И основна заслуга за това имат сценаристите Иван Спасов и Александър Чованов, режисьорите Павел Веснаков и Димитър Димитров, операторите Мартин Балкански и Борис Славков, както и целият снимачен екип! Когато попаднах в проекта, усетих че отношението на всички в екипа беше "правим нещо много специално" и съм сигурна, че това усещане се предава в момента и на зрителите.

- Твоята роля е ключова, кое ти беше най-трудно в образа на Донка?

- Донка "оживя" много инстинктивно и съм много щастлива, защото дотогава не бях играла подобен персонаж. И интересното е, че се чувствах много на място, сякаш претекстът да бъда Донка ми позволи изведнъж да бъда, да правя и да казвам неща, които не бих си позволила иначе. Във всеки случай не мога да говоря за трудности, по-скоро се опитвах да се наслаждавам на всяка сцена и да извлека максималното от нея.

- През цялото време ти играеш бременна жена, ще ни издадеш ли кое е най-трудното в подобна задача и в кои ситуации коремът ти пречеше най-много?

- Нямам все още деца, а трябваше бременността да изглежда истинска, да има усещане за тежест и всяко мое движение трябваше да е съобразено. Но това препятствие ми даваше най-вече прекрасна възможност за развитие на образа Донка. Тя е жена, която в нормални обстоятелства би тичала наравно с мъжете, само че бременността я прави уязвима, не и позволява да поддържа същия ритъм на работа като преди и това вече е много интересно, защото ни позволява да видим Донка в друга светлина – как тя се опитва да се справя с чувството на "отпадаща от играта".

Няма да влизам в подробности около корема, за да не разваля илюзията на зрителите, докато гледат, все пак има още цели пет епизода. Ще кажа само, че носенето на този костюм-корем в продължение на почти два месеца, посред лято, определено ми помогна да сваля някой друг килограм…


Работохолизмът, перфекционизмът и силното чувство за справедливост са черти, които доста ни свързват с Донка.


- Кои са общите черти между полицайката Донка и Лидия Инджова и от друга страна, какво Лидия никога не би си позволила да направи за разлика от героинята в сериала?

- Аз също съм изпитвала този страх да изгубиш работата си, когато за теб тя е не само начин за препитание, но и призвание. Що се отнася до разликите, мисля, че имам по-развито чувство за хумор от Донка. Също така, не бих имала смелостта да стана разследващ полицай. Но както Стела Адлер обичала да казва на учениците си: "Искате да станете актьори, защото нямате смелост да станете гангстери".

- Знам, че не можеш да ни издадеш нищо от сценария, но поне ще ни кажеш ли ще продължи ли Донка да работи до последно и ще видим ли бебе в сериала?

- Да, не мога да издам нищо, но както сами виждате, всеки герой е много важен, защото допринася с действията си за развитието на историята. Така че ви уверявам, и Донка ще има своето място в разследването до последно.

- Мястото на снимките е магическо, успя ли да се насладиш на Родопите по време на работата?

- Да, определено! "Магично" е точната дума! Но не само мястото, хората също! Разбира се, ние не бяхме там на почивка, точно обратното, снимачният процес беше много натоварен, но тази магия, в която се потопихме според мен се усеща и в крайния резултат.

- Извън сериала – какво прави Лидия Инджова сега?

- Уча нидерландски… Ходя на кастинги и актьорски тренинги, предстои ми да снимам скоро в два белгийски проекта – сериал и късометражен филм. Междувременно работя и в продуцентската къща, която основахме с двама мои колеги тук в Белгия, и кандидатстваме за субсидии с проекти за филми. Както споменах, клоня към работохолик, но се старая много да отделям време и за човека до мен.

- Какво обичаш да правиш, когато си в България?

- Живея в Брюксел от почти шест години и в последните две се връщах доста често в България. Така се случи, че имах страхотни предложения за работа, като например ролята на Донка в "Дяволското гърло".

Когато се връщам, много обичам да пътувам, но често нямам време за това. За щастие, работата ми е такава, че имам възможност да снимам на невероятни места! Иначе, когато си идвам до България, се опитвам да видя най-близките си хора и обичам просто да се разхождам в града, да минавам покрай ключови за мен места и да виждам как са се изменили или как не са помръднали…

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 11 минути

Те са били част от по-голяма туристическа група

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 33 минути

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

България Преди 1 час

Инцидентът станал след края на часа по физическо

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 2 часа

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 2 часа

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 3 часа

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

<p>Готви ли ни изненада времето в следващите дни</p>

Времето във вторник: Облаци с валежи от дъжд

България Преди 3 часа

През страната ще премине студен атмосферен фронт

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 3 часа

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 10 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 10 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 11 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 12 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 12 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 12 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 12 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“