2

За 26 години аз, Донка, не съм искала помощ от никого, не са ми подарили и не съм взела нищо наготово. Червила и обувки не ме интересуват, а работа в Смолян най-много има за жените около печката. Да, ама на мен не ми стига... Преборих ги - с техните камъни, по тяхната глава. Като си жена те подценяват - и тия които преследваш, и началниците. Не знам от колко месеца не съм спала, глезените ми са като диреци, гърбът ме боли, като че ли съм се родила бременна... край няма. Терминът ми е на 13-ти, а не знам как ще си тръгна от работата. И тя как ще си тръгне от мене - не съм момиче за памперси и пюрета... Страх ли ме е? Стояла съм пред пияни животни мъже. Закопчавам го и окото ми не мигва. От тоя мъж в корема ми за първи път изпитвам страх. Къде ще го заведе това дете майка му, като не знае в тоя свят къде започва черното и къде свършва бялото?    

Това е Донка - жена разследващ полицай в Смолян, която не се отказва пред нищо и дори големият ѝ бременен корем не я спира да върши работата си. А тя никак не е лека, но Донка не се отказва. В този страхотен образ влиза талантливата Лидия Инджова. От няколко години тя живее и работи в Брюксел.

По какво си приличат двете жени и с какво "Дяволското гърло" грабна сърцата на хората, научете в специалното интервю с актрисата за Vesti.bg.


Професионализмът и усърдната работа на всички талантливи хора, а те са наистина много в този проект, са причината сериалът да е това, което е! 


- Лидия, "Дяволското гърло" се превърна в тотален хит. На какво според теб се дължи огромният зрителски интерес? 

- Сериалът успя да грабне сърцата на хората, защото самият той е направен със сърце, и то много голямо. Мисля, че напълно заслуженият успех се дължи на съвкупност от много фактори. Първо, това, че е български. И второ, но не по важност, това че е заснет и изигран на световно ниво.

Всички актьори, начело с Теодора Духовникова, Владо Карамазов, Стоян Радев, Христо Петков, Васил Банов, Деляна Хаджиянкова, Валери Йорданов, Димитър Николов… са просто страхотни! И основна заслуга за това имат сценаристите Иван Спасов и Александър Чованов, режисьорите Павел Веснаков и Димитър Димитров, операторите Мартин Балкански и Борис Славков, както и целият снимачен екип! Когато попаднах в проекта, усетих че отношението на всички в екипа беше "правим нещо много специално" и съм сигурна, че това усещане се предава в момента и на зрителите.

- Твоята роля е ключова, кое ти беше най-трудно в образа на Донка?

- Донка "оживя" много инстинктивно и съм много щастлива, защото дотогава не бях играла подобен персонаж. И интересното е, че се чувствах много на място, сякаш претекстът да бъда Донка ми позволи изведнъж да бъда, да правя и да казвам неща, които не бих си позволила иначе. Във всеки случай не мога да говоря за трудности, по-скоро се опитвах да се наслаждавам на всяка сцена и да извлека максималното от нея.

- През цялото време ти играеш бременна жена, ще ни издадеш ли кое е най-трудното в подобна задача и в кои ситуации коремът ти пречеше най-много?

- Нямам все още деца, а трябваше бременността да изглежда истинска, да има усещане за тежест и всяко мое движение трябваше да е съобразено. Но това препятствие ми даваше най-вече прекрасна възможност за развитие на образа Донка. Тя е жена, която в нормални обстоятелства би тичала наравно с мъжете, само че бременността я прави уязвима, не и позволява да поддържа същия ритъм на работа като преди и това вече е много интересно, защото ни позволява да видим Донка в друга светлина – как тя се опитва да се справя с чувството на "отпадаща от играта".

Няма да влизам в подробности около корема, за да не разваля илюзията на зрителите, докато гледат, все пак има още цели пет епизода. Ще кажа само, че носенето на този костюм-корем в продължение на почти два месеца, посред лято, определено ми помогна да сваля някой друг килограм…


Работохолизмът, перфекционизмът и силното чувство за справедливост са черти, които доста ни свързват с Донка.


- Кои са общите черти между полицайката Донка и Лидия Инджова и от друга страна, какво Лидия никога не би си позволила да направи за разлика от героинята в сериала?

- Аз също съм изпитвала този страх да изгубиш работата си, когато за теб тя е не само начин за препитание, но и призвание. Що се отнася до разликите, мисля, че имам по-развито чувство за хумор от Донка. Също така, не бих имала смелостта да стана разследващ полицай. Но както Стела Адлер обичала да казва на учениците си: "Искате да станете актьори, защото нямате смелост да станете гангстери".

- Знам, че не можеш да ни издадеш нищо от сценария, но поне ще ни кажеш ли ще продължи ли Донка да работи до последно и ще видим ли бебе в сериала?

- Да, не мога да издам нищо, но както сами виждате, всеки герой е много важен, защото допринася с действията си за развитието на историята. Така че ви уверявам, и Донка ще има своето място в разследването до последно.

- Мястото на снимките е магическо, успя ли да се насладиш на Родопите по време на работата?

- Да, определено! "Магично" е точната дума! Но не само мястото, хората също! Разбира се, ние не бяхме там на почивка, точно обратното, снимачният процес беше много натоварен, но тази магия, в която се потопихме според мен се усеща и в крайния резултат.

- Извън сериала – какво прави Лидия Инджова сега?

- Уча нидерландски… Ходя на кастинги и актьорски тренинги, предстои ми да снимам скоро в два белгийски проекта – сериал и късометражен филм. Междувременно работя и в продуцентската къща, която основахме с двама мои колеги тук в Белгия, и кандидатстваме за субсидии с проекти за филми. Както споменах, клоня към работохолик, но се старая много да отделям време и за човека до мен.

- Какво обичаш да правиш, когато си в България?

- Живея в Брюксел от почти шест години и в последните две се връщах доста често в България. Така се случи, че имах страхотни предложения за работа, като например ролята на Донка в "Дяволското гърло".

Когато се връщам, много обичам да пътувам, но често нямам време за това. За щастие, работата ми е такава, че имам възможност да снимам на невероятни места! Иначе, когато си идвам до България, се опитвам да видя най-близките си хора и обичам просто да се разхождам в града, да минавам покрай ключови за мен места и да виждам как са се изменили или как не са помръднали…

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 54 минути

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 4 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 5 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 5 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 5 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 5 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 6 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 6 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 6 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 6 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 7 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 7 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 7 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 8 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април