8

Б ританският лекарствен регулатор одобри ваксината на Novavax срещу COVID-19 за деца на възраст между 12 и 17 години, съобщи Ройтерс.

РНК ваксините на Moderna, както и тези на Pfizer също са разрешени за употреба от деца в тази възрастова група, посочи Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти на Обединеното кралство.

През февруари Великобритания разреши употребата при възрастни на двудозовата ваксина "Нувоксовид" на компанията Novavax.

Каква е ситуацията с COVID-19 в световен мащаб

Броят на смъртните случаи от COVID-19 е намалял с 15% през изминалата седмица, а този на новите случаи на коронавирус - с 9 процента, сочат данните на Световната здравна организация (СЗО). 

От началото на пандемията в света са регистрирани общо повече от 596 милиона потвърдени заразени и над 6,4 милиона смъртни случаи, свързани с коронавируса.

През последната седмица са регистрирани повече от 5,2 милиона новозаразени - спад от 9 процента спрямо предходната. Смъртните случаи са над 13 680 смъртни случая - с 15 процента по-малко.

На регионално равнище броят на починалите се е увеличил с повече от 183 процента в Африка, но е спаднал с близо една трета в Америките. СЗО обаче предупреди, че данните вероятно са сериозно занижени, тъй като много страни се отказаха от процедурите за тестване и наблюдение, което означава, че се откриват по-малко случаи. 

Преобладаващата разновидност на коронавируса в глобален план сега е подвариантът на Омикрон ВА.5, на който се падат повече от 70 процента от положителните проби, каза базираната в Женева здравна агенция на ООН. Миналия месец на вариантите на Омикрон са се падали 99 процента от положителните проби.

Пандемията от коронавируса е отнела живота на над 1 милион души по света от началото на годината, съобщи вчера генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Той призова правителствата да ускорят ваксинацията, предвид това, че една трета от световното население все още не е ваксинирана.

"Не можем да кажем, че се учим да живеем с COVID-19, ако само тази година от заразата вече са починали 1 милион души", каза Тедрос. Той подчерта, че "международната общност вече разполага с всички инструменти, за да предотврати тези смъртни случаи".

Тедрос призова правителствата да удвоят усилията си за ваксинация на всички здравни работници, възрастните хора и други уязвими групи, за да бъде постигната целта кампанията да покрие не по-малко от 70 процента от световното население. В страните с ниски доходи "остават неваксинирани две трети от здравните работници и три четвърти от възрастните хора", отбеляза той.

В Германия правителството на канцлера Олаф Шолц одобри в сряда по-строги мерки на държавно ниво в навечерието на очаквана нова вълна на пандемията от коронавируса тази есен. Мерките включват задължително носене на маски тип FFP2 в самолети и при пътуване с влак на далечни разстояния в цялата страна.

На децата на възраст между 6 и 14 години, както и на училищния персонал, също ще бъде предписано да носят медицински маски. Маските ще бъдат задължителни в болниците и старческите домове в цяла Германия, а за влизане в такива учреждения ще се изисква представяне на отрицателен тест за COVID-19.

Федералните провинции ще могат да налагат допълнителни защитни мерки от 1 октомври до 7 април догодина, в зависимост от броя на заразените там. Тези мерки ще включват задължително носене на маски в автобуси и влакове, както и на други общодостъпни закрити обществени места. Изключение се предвижда, ако лицето може да представи отрицателен тест за COVID-19, когато присъства на културни, развлекателни и спортни прояви или посещава ресторанти. Освен това са предвидени изключения, ако лицето представи доказателство, че е напълно ваксинирано или преболедувало от COVID-19.

Планираните правила се базират на концепцията, предложена от здравния министър Карл Лаутербах и от министъра на правосъдието Марко Бушман в началото на август. "С този набор от инструменти можем да се справим с очакваната нова вълна на коронавируса през есента", каза Лаутербах.

На провинциите ще бъде дадена възможност да адаптират мерките в случай на необходимост. Министърът каза, че целта на политиката срещу COVID-19 е да се избегнат високи нива на смъртни случаи, много изгубени работни дни и тежки дългосрочни последици. Проекторешението, одобрено от правителството, сега отива в Бундестага, където трябва да бъде прието до 8 септември.

След това горната камара на парламента - Бундесратът, също трябва да одобри мерките. Антиковидните ограничения в Германия бяха силно разхлабени през пролетта. Тогава бяха смекчени изискването за носенето на маски в магазините и рестрикциите за достъп до обществени прояви.

"Бионтех" планира да започне да разпространява в началото на следващия месец нова ваксина срещу коронавирус, която е разработена да неутрализира подвариантите на Омикрон. "Ще можем да я доставяме много скоро, надявам се в началото на септември", каза изпълнителният директор на германската биотехнологична компания Югур Шахин пред сп. "Шпигел".

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) неотдавна обяви, че ще вземе решение по заявленията за одобрение на "Пфайзер/Бионтех" и "Модерна" на техните ваксини, адаптирани за борба с подварианта ВА.1 на коронавируса.

Този подвариант обаче е със затихващо разпространение в Европа. Новата ваксина все пак се очаква да бъде по-ефективна за неутрализиране на онези варианти, които в момента се разпространяват.

ЕМА в момента тества ваксина, адаптирана от "Пфайзер/Бионтех" за подвариантите ВА.4 и ВА.5, които в момента доминират в Европа. "Бионтех" сега внася последните документи в ЕМА, каза Шахин пред "Шпигел" и изрази очакване препаратът бързо да бъде одобрен.

Националната статистическа служба на Великобритания съобщи в събота, че броят на новозаразените с коронавирус в страната е намалял до най-ниското си ниво за последните два месеца. Властите виждат в това ясно доказателство, че сегашната епидемична вълна в страната отшумява.

Броят на пациентите, приети за болнично лечение, също продължава да спада. Здравни експерти обаче предупреждават, че през есента и зимата вероятно ще има нов ръст. Освен това Великобритания ще предложи нова бустерна доза ваксина срещу COVID-19 на всички свои граждани над 50-годишна възраст, както и на онези с придружаващи заболявания.

Според националната статистическа служба през първата седмица от август заразените коронавирус в страната са били общо 1,7 милиона души. Това е спад от 34 процента спрямо последната седмица на юли, когато броят на инфектираните е бил 2,6 милиона. Сегашната вълна се дължи на подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5.

Междувременно британският регулатор одобри версия на адаптирана ваксина срещу КОВИД-19 на "Модерна", която осигурява защита срещу по-ранния подвариант на Омикрон ВА.1. От следващия месец тя ще бъде предлагана на хората над 50-годишна възраст.

Седмичният ръст на новите случаи на КОВИД-19 в ПОЛША достигна рекордното за това лято равнище от близо 27 000. Предишната седмица седмичните стойности на новозаразените бяха почти 22 000. Траекторията на заболеваемостта от COVID-19 в Полша тръгна нагоре в началото на юли. Понастоящем средният дневен ръст на новозаразените в страната е около 4000. От началото на Полша е регистрирала 6,1 милиона заразени и над 116 000 починали от COVID-19.

Португалия ще отмени задължителното носене на маски в обществения транспорт – мярка, която е в сила от две години за борба с коронавируса. Това става благодарение на подобряването на епидемичната ситуация, съобщи вчера правителството. Премахването на задължението за носене на маски ще влезе в сила след обнародването му от президента Марселу Ребелу де Соуза. Задължението за носене на маски ще отпадне също във въздушния транспорт и такситата, както и в аптеките, където маските все още са задължителни. Носенето на маски ще остане задължително в болници и старчески домове.

В Китай митниците съобщиха, че вече няма да изискват споделяне от пътниците, преминаващи границата, на свързана с COVID-19 информация, като наличие на тестове или предишни заразявания с коронавирус, предаде Ройтерс. Континентален Китай, който води една от най-строгите антиковидни политики в света за международни пътници, взе това решение, за да направи пътуванията по-лесни.

Сроковете на карантината са намалени, а изискванията за отрицателни тестове за COVID-19 при пристигане отпадат. Хората, имащи намерение да посетят Китай, обаче все още ще трябва да представят отрицателни тестове и друга свързана с COVID-19 информация в китайските посолства, преди да си закупят самолетен билет.

Китай регистрира във вторник 1895 нови случая на КОВИД-19 - 382 симптомни и 1513 безсимптомни, съобщи Националната здравна комисия. В понеделник и вторник не са отчетени нови смъртни случаи, с което броят на починалите от заразата в страната остава 5226. Към вторник континентален Китай е регистрирал общо 240 233 симптомни случая на коронавирус. Столицата Пекин не отчете нови симптоматични случаи на COVID-19 същия и предишния ден, сочат данни на местните власти. Междувременно финансовият хъб Шанхай регистрира във вторник три нови случая на местно предаване на заразата и един симптомен случай, но не отчете нови смъртни случаи.

Япония съобщи във вторник за рекорден брой смъртни случаи от COVID-19 от началото на пандемията. Страната отчете рекорд във вторник от 343 души, загубили битката с причиняваното от новия коронавирус заболяване, в момент, когато е връхлетяна от седмата си епидемична вълна. Досегашният рекорд от 327 смъртни случая датираше от края на февруари. За първи път от началото на пандемията Япония отчита над 5000 починали от COVID-19 за един месец. Смъртните случаи в Япония са общо над 37 хиляди. Във вторник властите отчетоха над 208 хиляди нови заразени. Това засили безпокойството от високите равнища на разпространение на коронавируса, които на свой ред може да доведат до увеличаване на броя на починалите.

Японското правителство обяви в сряда, че разхлабва мерките за влизане в страната, наложени с цел ограничаване на разпространението на новия коронавирус. От 7 септември пътниците, които са с поставени три доза ваксина, вече няма да са длъжни да представят отрицателен тест за коронавирус.

Сега хората, влизащи в Япония, трябва да представят отрицателен тест, направен най-много 72 часа преди да отпътуват. Японският премиер Фумио Кишида каза, че правителството ще реши скоро дали да повиши максималния брой пътници, включително японски граждани, допускани в страната за един ден, от 20 хиляди сега. Таванът вече бе вдигнат през юни от 10 хиляди до настоящото си равнище.

През юни Япония започна да обработва заявления за приемане на чуждестранни посетители на пакетни обиколки с гидове от 98 държави и региони, където се смята, че разпространението на коронавируса е ниско. Сред тези страни са САЩ, Великобритания, Китай, Южна Корея, Индонезия и Тайланд. Кишида често е критикуван, че ограничителните мерки в Япония заради коронавируса са прекалено строги.

Страната е посрещнала през 2019 г., преди пандемията, 32 милиона чуждестранни посетители. Миналата година, на фона на строгите рестрикции, броят им обаче спадна само до 246 хиляди. Междувременно японското министерство на външните работи смекчи препоръките във връзка с коронавируса за пътуване до редица държави. 41 страни, сред които и България, вече не са в трета категория, при която на японците се препоръчва да избягват всякакви пътувания.

Те са преместени във втора категория, т. е. японското правителство съветва гражданите на страната да не пътуват до тези държави, ако не е наложително. 33 от тези страни са в Близкия изток и Африка, три - в Източна Европа, четири - в Карибския басейн, а последната е Киргизстан. 54 държави и един регион са прехвърлени от втора в първа категория. Това означава, че на японците само се препоръчва да бъдат бдителни, ако пътуват до тях. 23 от тези страни са в Близкия изток и Африка, 11 - в Европа, включително Русия и Украйна, и по 10 - в Азиатско-Тихоокеанския регион и в Латинска Америка.

Японското външно министерство продължава да препоръчва на гражданите на страната, които пътуват в чужбина, да бъдат напълно ваксинирани срещу COVID-19, за да бъде предотвратено разпространението на инфекцията.

По-рано тази седмица компанията "Пфайзер" поиска от регулаторните власти в САЩ да разрешат нейната комбинирана ваксина срещу COVID-19, която увеличава защитата срещу най-новите варианти на Омикрон – ВА.4 и ВА.5, което е ключова стъпка към началото на есенната кампания за бустерна ваксинация. Службата по храните и лекарствата на САЩ разпореди на производителите на ваксини да приспособят препаратите си за защита от вариантите ВА.4 и ВА.5.

Междувременно във Филипините милиони ученици се върнаха в понеделник в началните и средните училища в цялата страна за първите си присъствени занятия след две години на локдауни заради коронавируса. Те са задължени да носят маски.

В Северна Корея вчера се появиха четири предполагаеми нови случая на ковид. Те са установени край границата с Китай две седмици след като властите обявиха, че огнището на коронавирус е изкоренено. Днес държавната информационна агенция КЦТА обяви, че случаите на треска са причинени от грип, а не от COVID-19.

След като призна за огнище на Омикрон през май, Северна Корея съобщи за около 4,8 милиона "случая на треска" сред предимно неваксинираното си население от 26 милиона души, но категоризира само малка част от тях като COVID. По данни на властите са починали едва 74 човека - равнище, което експертите смятат за необичайно ниско, като се има предвид липсата на добро обществено здравеопазване в затворената държава.

Въпреки че нареди смекчаване на превантивните мерки, севернокорейският държавен ръководител Ким Чен-ун призова за бдителност и поддържане на строг граничен контрол, за да се предотврати повторното навлизане на вируса в страната.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 1 час

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 1 час

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 3 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 3 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 4 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 4 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 4 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 5 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 5 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 5 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 5 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 6 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 7 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 7 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 7 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат