4

К овид-19 промени света безвъзвратно. Засегна цяло човечество, доведе изолация, страх и икономически кризи. Отне милиони човешки животи само за месеци. Разкри безсрамно несъвършенствата на здравните и политическите системи. Забави или блокира голяма част от глобалната търговия. След пандемията преди век от т. нар. испански грип, наречен по-късно свински, човечеството не се беше сблъсквало с такова предизвикателство.

Още по-плашещо е, че всичко това се случва, въпреки че сега медицината е много по-напреднала. Испанският грип H1N1 в момента е сведен до сезонно заболяване. Той все още взима жертви, но въобще не може да се сравнява с бедствието отпреди век, когато убива милиони.

Вече има аналгетици за болката, антипиретици за високата температура, антибиотици за пневмонията, кортикостероиди за възпалителната реакция. И въпреки това респираторната инфекция, предизвиквана от коронавируса SARS-CoV-2, постави на колене здравните системи по света.

В края на 2020 г. всички надежди са насочени към ваксините. Те трябва да спрат разпространението на коронавируса и да позволят на хората да възстановят поне отчасти обичайния си ритъм на живот.

Най-ранните случаи на ковид-19 бяха докладвани от китайските власти на Световната здравна организация на 31 декември 2019 г. Само 10 дни по-късно коронавирусната инфекция взе първата си жертва.

Трябва да се отдаде дължимото на китайските лекари. Те с риск за живота си изследваха подробно новия вирус и бързо правиха пълна карта на генетичния му код. Така на 11 януари вече беше налице PCR тест, с който да се идентифицира заразата.

Руската или американската ваксина срещу ковид-19

Но трябваше да минат месеци на проучвания, преди да станат ясни особеностите на новия коронавирус и болестта, която предизвиква – инкубационния период, колко дълго продължават да са заразни преносителите,  това че има много безсимптомни случаи, както и необичайните симптоми на ковид-19, като загуба на вкус и обоняние. Липсата на това знание позволи на инфекция бързо да се разпространи в глобализирания свят.

СЗО, донякъде подведена от китайските власти, не успя да реагира навреме и обяви състояние на пандемия едва на 11 март.

Големите фармацевтични компании обаче се задействаха почти веднага, подтикнати от невидимата ръка на пазара, виждайки в новата зараза шанс за печалби. Така разработването на ваксини срещу коронавируса стартира още в средата на януари.

Междувременно започна изпробването на редица вече съществуващи антивирусни медикаменти. До момента няма категорични данни, който и да е от тях да е ефективен срещу причинителя на ковид-19.

Така създаването на ваксина постепенно се превърна в единствената надежда за прекратяване на пандемията.

Жена на 101 години е първата ваксинирана в Германия срещу ковид-19

За целта различните фармацевтични компании подходиха по разнообразни начини. Част от тях базираха проучванията си на вече съществуващите разработки срещу предишни коронавируси. Така те спестиха време за изследвания. Други действаха традиционно. А трети приложиха напълно нови технологии.

Целта на ваксината е да наподоби до такава степен новия коронавирус, че без риск за здравето на пациента да предизвика формиране на имунен отговор в неговото тяло, който ще бъде ефективен и срещу ковид-19.

За момента традиционните ваксини, при които се използват мъртви или омаломощени вирусни частици, търпят неуспех. Нито една от тях не е достигнала третата фаза на проучванията, при която започва масовото тестване.

След ваксинирането ще получим сертификат

Победители в конкурентната надпревара кой първи ще излезе с ваксина на пазара са германската компания „Бионтек” в сътрудничество с американската „Пфайзер” и руския институт „Гамалея”, финансиран от Руския фонд за директни инвестиции.

С малко изоставане след тях се движат китайската „Синовак”, британската „Астра Зенека”, която си сътрудничи в Оксфордския университет, американската „Модерна”, германската „Кюрвак” и подразделението на гиганта „Джонсън и Джонсън” - „Янсен”

Първата ваксина, получила лиценз, е руската „Спутник V”. Тя използва човешки аденовирусни вектори – безвредни вирусни частици, които пренасят добавена ДНК, наподобяваща SARS-CoV-2. Подобен е и подходът на „Астра Зенека”. Тя обаче използва вектори от вирус, причиняващ настинка при шимпанзетата, който не е заразен за хората.

Двете компании дори постигнаха договорка да тестват дали комбиниране на разработените от тях ваксини ще доведе до по-висока ефективност. В Русия ваксинирането със „Спутник V” вече започна. При тестовете тя показа ефективност от 91,4%.

Поставя се на две дози през 21 дни. Трябва да се съхранява и транспортира при температура от минус 18 градуса по Целзий.

„Бионтек” и „Пфайзер” пък приложиха напълно нова технология при разработването на тяхната ваксина срещу ковид-19. Тя се нарича „Комирнати” (BNT162b2) и при тестовете показа ефективност от 95%.

Кой не бива да се ваксинира – най-важните въпроси и отговори

Ваксината използва информационна РНК. Същия подход прилагат „Модерна” и „Кюрвак”. Този вид ваксини съдържат РНК вериги, каращи човешките клетки да произведат протеин, който е уникален за коронавируса, без да са заразени. Имунната система разпознава този протеин и реагира чрез създаване на естествен имунитет срещу заразяване с ковид-19.

Ваксините, разработени по новата технология, теоретично са по-безопасни, тъй като при нея не се използва ДНК. Така е избегната възможността за предизвикване на мутации в човешките клетки. Освен това процесът на създаване е по-бърз, стига разработчикът да разполага с генетичния код на вируса.

Технологията с модифицирана РНК обаче има и недостатъци. Ваксината BNT162b2 трябва да се съхранява и транспортира при температури от минус 70 градуса по Целзий. При това условие нейната трайност е до 6 месеца.

Ваксинирането с BNT162b2 вече започна в САЩ и Великобритания. То също се извършва на две дози през 21 дни.

Като помага на повече хора да останат в добро здраве, ваксинацията ще допринесе за намаляване на социалните и психологическите последици от ковид-19 и за облекчаване на тежестта върху болниците. Това означава, че ресурсите на здравните системи ще могат да се използват за борба с други заболявания.

Трябва да е ясно, че ваксините не са панацея. Засега не се знае със сигурност какъв дял от населението трябва да се ваксинира, за да се създаде т. нар. колективен имунитет срещу ковид-19. Например според Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) 95% от хората трябва да са ваксинирани срещу морбили, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на заразата. Вирусът, причиняващ ковид-19, обаче е твърде нов и предположенията за колективен имунитет са само теоретични.

Всички гореизброени ваксини са профилактични. Те не могат да се прилагат върху болни от ковид-19 или други респираторни инфекции, тъй като това води до риск от прекомерна имунна реакция. Имунитетът, който създават, продължава минимум 2 месеца.

Тези условия означават, че наличието на ваксини само по себе си няма да спре разпространяването на заразата от ковид-19. За да се формира колективен имунитет кампаниите за ваксинация ще трябва да обхванат по-голямата част от населението.

В същото време е необходимо броят на активните случаи на коронавируса да бъде ограничен преди да започне ваксинирането. А е доста вероятно то да трябва да се повтаря всяка година, поне докато не бъде разработено ефективно лечение за ковид-19.

Процедурите за одобрение на вече пуснатите на пазара ваксини бяха ускорени до границите на възможното. През януари се очакваше процесът да отнеме минимум 18 месеца, а не по-малко от година. Това означава, че безопасността на препаратите в дългосрочен план не е доказана на практика, въпреки че теоретично рисковете са минимални.

Така стигаме и до самия коронавирус. Все още медицината не знае много за дългосрочните последици от ковид-19 върху човешкото здраве. За по-малко от година бяха направени безпрецедентни като брой и обхват изследвания и беше натрупано огромно количество информация за тази инфекция. Но все пак е минало твърде кратко време, за да се научи всичко за патогена и заболяването, което предизвиква.

Ето защо хората ще трябва да свикнат да пазят себе си и околните дори след провеждането на кампаниите за ваксинация. Неща като честото миене на ръцете. Когато някой е болен от респираторна инфекция да носи предпазна маска. Самоизолацията след проява на симптоми на ковид-19. Това ще трябва да стане част от културата на обществото и на всеки един човек.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 9 минути

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 56 минути

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 1 час

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 1 час

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 1 час

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 1 час

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 1 час

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 час

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 2 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 2 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 2 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 2 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 2 часа

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 2 часа

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 2 часа

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 3 часа

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара