20

Р умънските власти съобщиха днес, че в страната през последното денонощие са потвърдени 2064 нови случая на коронавирусна инфекция, а 32 души са починали, съобщи сайтът Зиаре. Това е четвърти пореден ден с над 2000 новозаразени в Румъния, отбелязва сайтът.

Броят на пациентите, които получават лечение в интензивни отделения, нарасна до рекордните 583 души. През последните 24 часа са направени 24 847 теста.

Нов рекорд на активните случаи на ковид-19 в България, починали

Общият брой на потвърдените случаи в страната от началото на пандемията достигна 134 065 души, като 107 058 от тях са обявени за излекувани.
Броят на жертвите нарасна до 4947 души.

Гърция

Гръцките здравни власти съобщиха за рекордните 460 нови случая на заразени, още пет смъртни случая и увеличаване на броя на пациентите с Covid-19, които са интубирани до 85, в рамките на 24 часа, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

В ежедневния си бюлетин в петък Националната организация за обществено здраве заяви, че 142 от новите потвърдени случаи са свързани с известни вече огнища и само 26 са свързани с пътувания в чужбина. Почти половината от рекордните 460 нови случая на коронавирус в петък са проследени в гръцката столица, което поражда опасения относно разпространението на вируса в общността като цяло, тъй като само 17 от 207-те нови инфекции са проследими.

Новият скок на случаите води до общо брой на заразените в Гърция от началото на кризата до 19 346, като смъртните случаи достигнаха 398.

В северната гръцка област Пела също се наблюдава рязък скок на случаите до 117 в петък след огнище в консервна фабрика, където 114 души са дали положителни резултати.

Тръмп със симптоми на Covid-19. Какво се случва, ако президентът на САЩ не може да работи

Чехия

Броят на заразените с коронавирус в Чехия за денонощие остава рекордно висок за втори пореден ден. Здравното министерство съобщи за 3 793 нови случая в петък - с 300 повече, отколкото за предходното денонощие, предаде Асошиейтед прес.

Потвърдените случаи в страната от началото на епидемията са общо 78 051, като 699 от заразените са починали. Понастоящем болните от Ковид-19 са 42 320, като 1134 са в болница, а 221 от тях са в тежко състояние.

Нарастващия брой заразени накара няколко болници да отложат плановите операции, за да могат да лекуват пациенти с Ковид-19.

Правителството обяви въвеждането от идния понеделник на извънредно положение с нови ограничителни мерки. Министърът на здравеопазването Роман Примула предрече, че броят на заразените за денонощие през октомври може да надхвърли 8000 души.

Полша

Полша за трети пореден ден обявява рекорден брой нови заразени с коронавирус за 24 час, посочва Ройтерс. В Туитър здравното министерство днес съобщи за 2367 нови случая за денонощието. Починали са 34 души. При население от 38 милиона, регистрираните заразени с вируса от началото на епидемията в страната са общо 98 140, а смъртните случаи, свързани с Ковид-19, са 2604.

Русия

Русия отчете днес 9859 нови случая на коронавирус - най-големия дневен брой от регистрирания на 15 май пик насам. По данни на руския кризисен щаб починалите в последните 24 часа са 174, с което смъртните случаи стават общо 21 251.

Украйна

Рекорден брой нови заразени за денонощие - 4661 - са установени и в Украйна, където числеността на случаите в края на септември рязко се увеличи. Починалите през последните 24 часа са 92-ма и така общият брой на смъртните случаи достига 4353.

Испания

Строга карантина влезе в сила от снощи в Мадрид въпреки оспорването на мярката в съда от регионалното правителство. Причина за налагането й стана скокът в случаите на коронавирус в испанската столица, съобщава ДПА.

Повече за карантината в испанската столица вижте във видеото горе

Новите правила, по силата на които без уважителна причина хората няма да имат право да влизат или излизат от града и още девет района в столичната област, влезе в сила снощи в 22 ч. местно време по разпореждане на централното правителство. Новите ограничения засягат около 6,6 милиона души и се очаква да важат две седмици.

Кунчев: Няма да затваряме цели населени места

Италия

Властите в Рим и областта Лацио, която включва италианската столица, разпоредиха днес задължителното носене на маска на открито в опит да ограничат разпространението на новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Вчера в Италия бяха регистрирани над 2000 новозаразени, което става за пръв път от началото на април. Само в област Лацио новите случаи са 265 и това породи опасения. По думите на главния регионален лекар Алесио д'Амато повечето от тези хора са се заразили заради неспазването на правилата за носене на маска и физическо дистанциране.

И в други италиански области, включително Кампания с главен град Неапол, носенето на маска навън вече е задължително. Преди това маските трябваше да се слагат само в закрити помещения като магазини и киносалони.

Италия бе първата страна в Европа, връхлетяна от новия коронавирус, и е на второ място на континента след Великобритания по брой починали от причиняваното от него респираторно заболяване (близо 36 хиляди). От началото на епидемията през февруари в Италия са били регистрирани 317 407 случая на коронавирус. С крайно строги ограничителни мерки правителството успя да постави под контрол разпространението на заразата. Но през последните два месеца новите случаи започнаха да се увеличават, макар и не с толкова, колкото във Франция, Испания и Великобритания. Засега италианският премиер Джузепе Конте изключва връщането към националната карантина, но властите в някои региони казват, че карантина може да бъде налагана на отделни места, отбелязва Ройтерс.

Франция

Снощи Франция съобщи за над 12 000 нови случая на коронавирус за денонощие, предаде Ройтерс. Това е по-малко в сравнение с 13 970-те предишния ден, както и в сравнение с отчитаните по над 16 000 случая предишната седмица. Продължава тенденцията от последните седмици да расте броят на приетите за интензивно лечение.

Австрия

Виена се обръща към куриери с велосипеди, за да ускори бавното тестване за Ковид-19. Австрийската столица ще използва близо 300 куриери с колела, за да разнасят тестовете за Ковид-19 на гражданите до лабораториите, на фона на критики, че градът е реагирал прекалено бавно на увеличението на случаите. Куриерите ще посещават хора, за които има съмнения, че може да са болни, и ще обясняват на хората как да си направят тест, който включва просто правене на гъргара, каза главният здравен инспектор на Виена Петер Хакер на пресконференция. Досега градът разчиташе на професионални здравни работници, които вземаха проби от носа. Очаква се куриерите да превозват по най-малко 1000 проби дневно с велосипеди или електрически мотопеди, близо една шеста от правените тестове за коронавирус в града за денонощие.

Великобритания

Във Великобритания се оформи голямо огнище на Ковид-19 в Нортъмбрийския университет в Североизточна Англия. Най-малко 770 студенти са с положителен тест за вируса.

През последните няколко седмици близо 50 британски университета бяха засегнати от взривове на Ковид-19, което принуди студенти да се изолират на местата, където живеят, само дни след като пристигнаха за началото на новата академична година.

Използваните предпазни маски – развъдник на бактерии

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

България Преди 3 часа

След инцидента възникнала разправия между двамата шофьори

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Любопитно Преди 3 часа

Коцето Калки напусна Кухнята на Ада след като Златните загубиха от Сините

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

България Преди 7 часа

Разработката в службите започва в средата на 2022 година

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 7 часа

Той е предизвикал катастрофа

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 8 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 9 часа

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 9 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 9 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 9 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 9 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 9 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 9 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Георги Тахов

Кой е Георги Тахов, предложен за министър на земеделието

България Преди 10 часа

Той е предложен да замени на поста Кирил Вътев

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

България Преди 10 часа

Вътев беше един от четиримата министри, останали от редовното правителство

<p>Годината, която светът преживя без лято</p>

През 1816 г.: Годината, която светът преживя без лято

Любопитно Преди 12 часа

Какво е довело до климатичните промени четете в следващите редове