4

П ортугалия, Черна гора и Чехия въвеждат нови мерки за пристигащи от България.

Считано от 31 май 2021 г. България вече е в списъка на Чехия на държави със среден риск

от заразяване с COVID-19, което премахва някои от ограниченията при влизане на български граждани на територията на страната, информираха от МВнР

Пристигащите от България е необходимо предварително да попълнят и изпратят онлайн електронен формуляр на пътуващия (Public Health Passenger Locator Form). Необходимо е също да се представи при пристигане в Чешката република PCR тест, направен не повече от 72 часа преди това или антигенен тест, не повече от 24 часа преди влизането на територията на страната. Изискването за антигенен или PCR тест не се отнася за пристигащите с индивидуален транспорт пътници от България, но се отнася за онези, които идват с обществен транспорт – влак, самолет автобус.

До 5 дни след пристигането си в Чешката република, пристигащите с индивидуален транспорт следва да направят антигенен или PCR тест.

Няма задължение за самоизолация докато излезе резултатът от направения на чешка територия PCR тест. 

Посоченият електронен формуляр на пътуващия може да бъде открит на следния интернет адрес: https://plf.uzis.cz

Продължават да важат изключенията от горните правила за работниците в международния транспорт и за трансграничните работници. 

Изключение от ограничителните мерки за влизане в Чешката република е в сила и за граждани, които са били ваксинирани против COVID-19 в Чешката република при изминали най-малко 22 дни от извършената първа ваксинация. За такива граждани единственото задължение преди завръщане в Чешката република е предварително да попълнят и изпратят он-лайн електронен Формуляр на пътуващия (Public Health Passenger Locator Form). За тях вече не важат останалите задължителни ограничителни мерки при влизане в Чешката република. Считано от 15.05.2021 г. това изключение важи и за граждани, които са били ваксинирани в Германия, Австрия, Словакия, Полша, Унгария или Словения.

Детайлна информация за условията за влизане в Чешката република може да бъде открита на следните интернет адреси:

https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx

https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx

За пътниците, които пристигат в Португалия от България,

както и от всяка друга страна-членка на Европейския съюз или асоциираните към Шенген държави, вече няма да се прилагат ограничения за разрешени само наложителни  пътувания и отпада задължителна 14-дневна карантина, съобщиха от МВнР.

Мерките остават в сила само за пристигащите от Южна Африка, Индия и Бразилия или посетили тези страни преди по-малко от 14 дни. Новите разпоредби влизат в сила на от 0:00 ч. на 31 май и ще се прилагат до 23:59 ч. на 14 юни 2021 г. , съобщават от посолството ни в Лисабон.

Остава  задължението за всички пътници, които влизат в страната по въздух, независимо дали като крайна дестинация или транзит, да попълнят формуляр, който може да бъде изтеглен от следния линк:

https://portugalcleanandsafe.pt/pt-pt/passenger-locator-card

Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на контролно-пропускателните пунктове.

Мадейра и Порто Санто 

Всички пътници с полети от чужбина, които имат отрицателен PCR тест за COVID-19, извършен в рамките на 72 часа преди пристигането, могат да продължават към своя адрес на пребиваване след представяне на съответния предварително попълнен формуляр на https://madeirasafe.com.

Тези, които пътуват от континенталната част на Португалия и не са извършили PCR тест за COVID-19, ще го направят на летището при пристигането си, след което пътникът ще продължи към мястото на настаняване и там ще остане в изолация. Пътникът ще бъде информиран за резултата в рамките на около 12 часа.

В случаи на отказ за провеждане на теста при пристигане, пътниците могат да изберат следните опции: 

1) да извършат доброволна изолация за период от 14 дни в дома си или в хотела, в който са отседнали, и ако настаняването е по-малко 14 дни, ограничението ще има продължителността на периода на настаняване; или 

2) да се върнат в местоназначението на произход или друго местоназначение извън територията на автономната област Мадейра, изпълнявайки до момента на полета изолация у дома или в хотела, в който са отседнали. 

В тези случаи разходите за настаняване се начисляват на пътника.

Задължителните норми, описани по-горе, не се отнасят за деца до 12 години, пътници снабдени с медицински документ, че са излекувани от COVID-19 преди по-малко от 90 дни, както и пътници с документи, удостоверяващи, че са ваксинирани срещу COVID-19, съгласно препоръчания план и спазващи периода на активиране на имунната система, предвиден в характеристика на продукта.

Всички пътници, пристигащи в Мадейра или в Порто Санто трябва да попълнят формуляр онлайн https://madeirasafe.com в рамките на 48 часа преди полета. Доказателство за попълнения формуляр трябва да се представи на пунктовете при пристигането.

Азорски острови 

Всички пътници, заминаващи за Азорските острови, трябва да попълнят формуляр онлайн https://mysafeazores.com в рамките на 72 часа преди полета. Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на контролно-пропускателните пунктове.

Диагностичните тестове за SARS-CoV-2 с отрицателен резултат са задължителни за влизане на който и да е от островите на Автономната област.

При престой над 7 дни, пътникът трябва да извърши на шестия ден, от датата на първия тест, направен преди пътуването, нов тест за SARS-CoV-2, който да бъде направен от местен здравен орган.

Задължителните норми, описани по-горе, не се отнасят за деца до 12 години, както и пътник, снабден с медицински документ, че същият е излекуван от COVID-19 преди по-малко от 90 дни.

Българските граждани, които влизат в Черна гора в периода до 04.06. 2021г.

(,освен ако пристигат от Албания, Косово, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Руската федерация, Беларус, Украйна и Република Северна Македония и имат постоянно или временно пребиваване в тези държави или са пребивавали на тяхна територия поне 15 дни преди влизане в Черна гора), вече могат да бъдат допуснати и при представяне на отрицателен резултат от бърз антигенен тест, издаден от оторизирана лаборатория и не по-стар от 48 часа преди пристигането на територията на Черна гора,

  • удостоверение за извършена ваксинация, като последната доза е поставена поне 14 дни преди датата на пристигане, издадена от оторизирано лечебно заведение,
  • отрицателен резултат от PCR тест, не по-стар от 72 часа, считано от момента на влизане в Черна гора,
  • положителен резултат от антигенен IgG тест, не по-стар от 30 дни, считано от момента на влизане в Черна гора.

Тези изисквания не се прилагат за деца до петгодишна възраст, информира МВнР.

Пристигналите в Черна гора следва да спазват всички здравни мерки, които действат в страната, в съответствие със здравното предупреждение на Института по обществено здраве на Черна гора.

Българските граждани, които имат постоянно или временно пребиваване в Черна гора, но не представят изискуемите документи, се поставят под карантина за 14 дни заедно с членовете на техните семейства. Българските граждани, които нямат постоянно или временно пребиваване в Черна гора и не представят изискуемите документи, не се допускат до влизане в Черна гора.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Подгорица на следните телефони за връзка: +38220655009 и в извънработно време на тел.:+38269143298.

Турция с нови правила за българите, влизащи в страната

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
- Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя. - Ееее, Данче, защо все най-лошото си…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

Технологии Преди 1 час

Платформата може да работи по-бавно и да дава грешки

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Любопитно Преди 1 час

В търсене на икономични решения, все повече хора се обръщат към локални решения за контрол на климата в отделните стаи

"Написах ти писмо": Нов метод за борба с нарушителите по пътищата

"Написах ти писмо": Нов метод за борба с нарушителите по пътищата

България Преди 2 часа

Нарушителите по пътищата вече ще получават лични послания от семейства на загинали

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

България Преди 2 часа

Костадин Костадинов обяви критериите, на база които са били взимания решения за профила на кандидатите

Снимката е илюстративна

Подводна „хибридна война“ заплашва сигурността на 1 милиард души

Свят Преди 3 часа

Това предупреждава командир на НАТО

<p>Вижте как 400-годишна сграда избухва в пламъци в Копенхаген (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пожар избухна в историческа сграда в Копенхаген

Свят Преди 3 часа

Датските служби за спешна помощ са на мястото на инцидента

<p>НАСА разкри какъв е мистериозният предмет, разбил се в къща в САЩ&nbsp;(СНИМКИ)</p>

НАСА потвърди: Мистериозният предмет, разбил се в къща във Флорида, е от МКС

Любопитно Преди 3 часа

Парчето метал е тежало 0,7 килограма и е било с размери 10 сантиметра на 4 сантиметра

Кавали с журналистката Джей Джей Мартин

Роберто Кавали - бащата на "крещящата" секси мода

Любопитно Преди 3 часа

Модното наследство, което 83-годишният италианец остави зад себе си, го превърна в безсмъртен

<p>Свлачище на остров Сулавеси, има 20 жертви и материални щети (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Свлачище на остров Сулавеси, има 20 жертви и материални щети

Свят Преди 3 часа

Сезонните дъждове са причина за чести свлачища и наводнения в Индонезия

<p>&quot;Всяко действие срещу Иран&nbsp;ще бъде посрещнато с&nbsp;болезнен отговор&quot;&nbsp;</p>

Ебрахим Раиси: Всяко действие срещу Иран ще бъде посрещнато с тежък и болезнен отговор

Свят Преди 3 часа

Иран нанесе удари по Израел вечерта на 13 април в отговор на атаката срещу иранското консулство в Дамаск, извършена 12 дни по-рано

NOVA търси големите постижения на България след `89-а година

NOVA търси големите постижения на България след `89-а година

Любопитно Преди 4 часа

Специалният формат, с водещи Лора Крумова и Драгомир Симеонов, ще бъде излъчен на 21-ви и 28-и април

Йотова за служебната власт: Този кабинет има огромен недостатък

Йотова за служебната власт: Този кабинет има огромен недостатък

България Преди 4 часа

Според нея е необходимо министър-председателят да даде подробна и задълбочена пресконференция

Вулкан на Антарктида изхвърля златен прах, но е свързан със смъртоносна трагедия

Вулкан на Антарктида изхвърля златен прах, но е свързан със смъртоносна трагедия

Свят Преди 4 часа

257 души загиват при самолетна катастрофа в района

<p>Израел призова за още санкции срещу Иран</p>

Дипломатическа атака: Израел призова за още санкции срещу Иран

Свят Преди 4 часа

Групата на седемте най-големи икономики в света - Г-7, вече работи по пакет от координирани мерки срещу Иран

Поругаха гроба на патриарх Неофит

Поругаха гроба на Негово Светейшество патриарх Неофит

Свят Преди 4 часа

Органите на реда са уведомени за случая