5

Р умънските власти съобщиха днес нови тревожни данни за разпространението на новия коронавирус в страната. Рекорден е броят на пациентите с Ковид-19 в интензивни отделения - 1152 души, а за поредно денонощие са регистрирани над 10 000 новозаразени (10 142). Починалите с коронавирусна инфекция през последните 24 часа са 121, а общо от началото на пандемията - 8510.

Броят на заразените в Румъния от началото на пандемията нарасна на 334 236 души, от които 224 916 са се излекували. Общият брой на хоспитализираните е 12 852. От починалите 121 души през последните 24 часа, 117 са имали известни по-рано придружаващи заболявания.

Над 8800 санкции за нарушаване на разпоредбите за превенция и борба с последиците от пандемията са наложени през последните 24 часа.

Румънското правителство ще обсъди на заседание тази вечер удължаване с още 30 дни на състоянието на тревога, въведено заради пандемията. От 9 ноември в Румъния са в сила по-строги ограничителни мерки, които включват забрана за излизане от дома без основателна причина между 23,00 ч. и 5,00 ч. Работата от дистанция се препоръчва на всички места, където тя е възможна, а учениците и студентите в страната преминаха към обучение в електронна среда. Носенето на маски от всички над петгодишна възраст е задължително в цяла Румъния както в закрити помещения, така и на открито. Редица населени места и окръзи взеха решения за затваряне на заведенията на закрито, театрите, кината, игралните зали и други след значително нарастване на броя на новите случаи на Ковид-19.

В Гърция от петък действащият полицейски час от полунощ до 5.00 ч. сутринта ще бъде удължен с три часа и ще започва от 21.00 ч. Мярката беше обявена в сряда, след като здравните власти потвърдиха рекордните 2752 нови случая на коронавирус и още 43 нови жертви за денонощие. Рекорден е и броят на интубираните -  297 пациенти.

"Порой от нови мерки донесе кошмарът в Солун" е заглавието, под което "Катимерини" съобщава за усложняващата се ситуация с коронавируса във втория по големина град на Гърция и в цялата страна.

Червен код за тревога е обявен за здравните заведения в цяла Гърция и вече цялата страна се разглежда като един регион от гледна точка на здравеопазването по отношение на лечението на болните от Ковид-19, което ще улесни прехвърляне на пациенти от по-тежко засегнатите области към болници, където още има места. В Солун до неделя ще бъдат осигурени още 50 места за интензивно лечение в допълнение към вече обявените 50 нови легла миналия вторник. Пред болниците в града и региона са поставени допълнителни палатки и временни павилиони, разглежда се възможността за разполагане на интензивни отделения и в конгресния център "Йоанис Велидис". За всички обществени и частни организации е в сила разпореждане да работят само с минимално необходимия персонал.

Според "Та неа" новите мерки са "последно предупреждение" преди "пълното затваряне". Засега детските градини и началните училища остават отворени, но затварянето им ще бъде следващата стъпка, ако сегашните ограничения не дадат резултат. Вестникът пише, че основна причина за затягането на мерките са хилядите есемеси, които са получени на специалния номер, на който гражданите трябва да декларират причината за излизането си от дома си, които показват наличието на голям процент безцелно придвижване, а движението по улиците изглежда твърде интензивно.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че "днес официално е най-тежкият ден за Сърбия що се отнася до пандемията от коронавирус и за броя на починалите и броя на заразените". Страната регистрира за денонощие 3563 новозаболели, 21 починали, 143 души на респиратори.

Институтът за обществено здраве на Войводина в съобщение оцени епидемиологичната ситуация като "извънредна".

Заради големи брой заразени с коронавирус премиерът на Косово Авдулах Хоти оцени, че "от войната насам Косово никога не е било в по-тежка ситуация".

В сряда в Северна Македония от новия коронавирус починаха още 30 души, което е най-големият брой от началото на пандемията, съобщи Министерството на здравеопазването. За денонощие при извършени 3042 теста са били регистрирани нови 947 случаи на зараза /31,13%/, от които в Скопие 530.

От коронавирус в Северна Македония досега са починали 1186 души. Общият брой на диагностицираните от началото на епидемията е 41 222, а активните случаи са 15 116. Институтът за обществено здраве регистрира, че са оздравели още 691 пациенти и общият брой на излекуваните достигна 24 920.

Хърватия съобщи днес за нови 3082 случая на коронавирусна инфекция, най-големия брой от началото на пандемията. Страната с четири милиона души население е регистрирала общо 75 922 случая на Ковид-19 с общо 925 смъртни случая досега. В момента в Хърватия има 16 388 активни случая на коронавирус.

Премиерът Андрей Пленкович призова по време на заседание на правителството гражданите да спазват защитните мерки. Ние сме в най-тежкия период от епидемията, но хубавото, което виждаме, е че нарастването на броя на новозаразените се забавя /през изминалата седмица/, каза той.

Хърватите са задължени да носят маски на закрити обществени места и в обществения транспорт, а от компаниите се иска да организират работа от вкъщи, където това е възможно. Консервативното хърватско правителство заяви, че ще се опита да избегне пълен локдаун или полицейски час, за да не вреди на икономиката.

В Словения през последните 24 часа бяха потвърдени 1925 нови случая на коронавирус и починаха 41 пациенти, което е най-голям брой смъртни случаи за един ден от началото на епидемията.

Според данни на словенското правителство през последните 24 часа са тествани 6767 души, което означава, че позитивни са 28,25% от тестваните. В болници се намират 1210 пациенти, с 18 по-малко от предишния ден. Намалял е и броят на хората в интензивни отделения, които сега са 200 души.

В Словения в момента активни са 20 151 случая на коронавирусна инфекция, а процентът на заразяване през последните две седмици е 961 на 100 000 жители. Досега в Словения от Ковид-19 са починали 676 души.

Нови мерки срещу COVID-19 от днес, ето какви са те

Лекарите от ВМА откриха важен детайл за ковид-19

За колко време се заразяваме в стая с болен от ковид-19

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

Свят Преди 4 минути

Палестинските служби за спешна помощ съобщиха, че са открили масов гроб с 283 тела в местността Насър

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 30 минути

Той е живял през III век, по времето на император Аврелиан (270-275 г.)

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

България Преди 1 час

Поводът - изказване на Славов, че бившият обвинител номер едно има връзка с кръга около Мартин Божанов - Нотариуса

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

От 25 април ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

България Преди 1 час

Целта на срещата е в спешен порядък да намери решение на най-неотложните проблеми

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

България Преди 1 час

Ще се проверява произхода и правилното съхранение на хранителните стоки

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Любопитно Преди 1 час

До 2025 г. Gen Z трябва да съставлява около 27% от работната сила, което налага спешно работодателят да се опита да разбере младите

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Любопитно Преди 1 час

Има ли разлика между кафявите и белите яйца? А между белите и кафявите кокошки?

Разкриха истинския произход на диаманта Кохинор

Разкриха истинския произход на диаманта Кохинор

Любопитно Преди 1 час

Диамантите, известни под общото наименование "диаманти от Голконда", са много специални

До 24 градуса днес, къде ще вали

До 24 градуса днес, къде ще вали

България Преди 1 час

В София максималната температура ще бъде около 20°

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Технологии Преди 2 часа

X TV ще е платформа за гледане и на стрийминг

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 8 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 11 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 12 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 13 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 13 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение