208

„Никой не знае какво ще се случи в бъдеще. Когато започвахме с ваксинацията никой не си мислеше, че 2 дози няма да са достатъчни. И Pfizer, и Moderna и другите фирми мислеха така. След 5 месеца ние осъзнахме, че не е достатъчно и въведохме 3-тата доза.  Надявам се много, че тази доза ще е достатъчна. Но нека си припомним какво се случи Хепатит Б, което също е вирусно заболяване – поставяме две дози в началото и още една бустерна доза след 6 месеца - това е достатъчно за много години напред. Това ли ще е и ситуацията с COVID-19 – не знам. Всяка година си поставяме нова ваксина за грип, защото вирусът се променя всяка година. Не знам какво ще стане с COVID-19, но трябва да подготвим живота си и за нови варианти.  Надявам се три дози ще са достатъчни, но не мога да обещая на себе си, на моите хора и на вашите хора, че това ще стане. Трябва да изчакаме”. Това заяви в ексклузивно интервю за NOVA професор Салман Зарка, директор на щаба за борба с коронавируса в Израел.

Той би искал най-много от всичко да е оптимист. „Навсякъде по света сме уморени от този COVID-19 и искаме да си върнем живота. Но за съжаление това, което се случва по света е, че вирусът се разпространява отново. Това не ни окуражава да празнуваме тази малка победа над 4-тата вълна. Трябва да бъдем подготвени за 5-тата вълна. Първо, защото вирусът се разпространява навсякъде и второ, опасяваме се от нови мутации на вируса, които могат да отключат 5-тата вълна. Когато се измъкнахме от 3-тата вълна ние празнувахме победата и мислехме, че всичко с COVID-19 – е приключило. Сега сме по-смирени и разбираме, че трябва да продължаваме да внимаваме и да мислим за 5-тата вълна, дори и надявайки се, че тя няма да дойде”.  

COVID-19: Хапче намалява риска от тежко протичане

“Когато излязохме от третата вълна, мислехме, че сме се отървали от вируса, че сме свободни и сме победили. Празнувахме! И след това дойде Делта вариантът, като към това трябва да прибавим и отслабването на втората доза. Изследванията показаха, че две дози не са достатъчни, за да ни предпазят от вируса. За съжаление, това доведе до 4-тата вълна. Излизаме от тази вълна и мисля, че най-доброто ни решение беше въвеждането на трета доза. В Израел 4 милиона души приеха нашата политика и се ваксинираха за трети път”.

По думите на директора на щаба за борба с кронавируса в Израел да накара населението да се реимунизира е било огромно предизвикателство на фона на фалшивите новини. „Но, знаете ли, хората разбират и ни чуват. Нарекохме тази вълна –вълната на неваксинираните. Повече от 90% от приетите в болница бяха или неваксинирани или бяха изтекли повече от 5 месеца след поставянето на втората доза. Ние говорихме и обяснявахме на хората и така те разбраха, че за да се защитят, трябва да се ваксинират. Не беше лесно, направихме го, тази тема все още е актуална тук. Друг фактор, макар и не основен, беше зеленият сертификат. Всички места, особено тези на закрито – ресторанти, кина, барове – изискват зелен сертификат за вход. Можеш да го получиш при две условия – или да си ваксиниран или да си тестван от антигенен тест, който важи 24 часа”.

По отношение на ефективността на ваксините Зарка посочи: „Нито една ваксина няма да ви защити на 100%. Защитата, според нашите проучвания, е около 90%. Остават тези 10% да се заразиш дори и да си ваксиниран. Но човек винаги трябва да претегля рискове и да реши за себе си кой риск иска да поемете – за вас и за вашите близки. Повечето хора в Израел избраха ваксинацията – става дума за около 5,6 милиона с две дози и 4 милиона с трета. Това ни извади от четвъртата вълна”.

СЗО: Европа е в епицентъра на пандемията

Децата също са засегнати от коронавируса при последната вълна подчерта Зарка. „При повечето деца заболяването протича асимптоматично. Но вече знаем, че децата, които са преболедували COVID-19, могат да страдат от симптоми като слабост, главоболие и задух много месеци след като са се възстановили от болестта. Друго нещо, което наблюдавахме тук, се нарича „Педиатричен мултисистемен възпалителен синдром“. Това е случаят, когато 3-4 седмици след като едно дете е изкарало COVID-19 без симптоми, постъпва в болницата с температура и проблем с имунната система. Това заболяване се отключва след заразяване с COVID-19, а не след ваксинацията. По-тежките случаи се интубират и за съжаление, тук имахме случай с момче на 16 години, което не беше ваксинирано и почина от такова мозъчно увреждане.  Така че – при децата- основно болестта протича леко и без симптоми, но понякога положението може да стане наистина сериозно и по тази причина ние препоръчвахме на нашите семейства да ваксинират децата си”.

Имунизацията в Израел не е задължителна. „Хората могат да избират дали да се ваксинират. Но ако искат да ходят по места, където се изисква зеления паспорт, те ще трябва да се тестват всеки ден.  Същото е и за децата. Родителите решава. Сега около 50% от новите случаи са на деца под 12 годишна възраст . Ако детето не е ваксинирано, то трябва да се карантинира за 7 дни. Така че една от причините да се ваксинират децата е да им се спести карантината и да им помогне да се върнат в училище, където ги чакат техните приятели”.

Откриха COVID протеини, водещи до инсулт и инфаркт

В разгара на четвъртата вълна Израел не е затварял училищата.”Решихме, че трябва да се научим да живеем с вируса. Избрахме да няма локдаун – не само в училищата, но и при бизнеса и  магазините. Повечето учители са ваксинирани. Някои решиха да не се ваксинират, разрешаваме им го. Има и такива, които не могат да се ваксинират по медицински причини. Някои имат алергия към ”Пфайзер” и ние им предложихме ”АстраЗенека”, за да завършат своята ваксинационна програма. В Израел 75% от хората са защитени. За тези, които са преболедували, след 6 месеца трябва да си поставят поне една доза. Повечето хора над 60, работещите в училища, болници и социалните институции, почти изцяло са ваксинирани”, посочи Зарка.

Коментари 208
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

208 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 43 минути

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 52 минути

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 11 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 12 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 12 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 13 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 14 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 14 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 14 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

България Преди 14 часа

Зад волана е бил виетнамски гражданин с имунитет

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 14 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 14 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 14 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 14 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 14 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"