4

Х ърватия отвори границите си и хърватските граждани ще могат да пътуват от и в чужбина при задължително спазване на препоръките на Института за обществено здравеопазване, съобщи информационният сайт Индекс.

Кризисният щаб обясни, че право да влязат в Хърватия имат и гражданите на държавите членки на ЕС и техните семейства, както и граждани на трети страни, постоянно пребиваващи в страната, ако имат основания, свързани с работата им.

Нови случаи и нова жертва на коронавируса у нас

По изключение право да влязат в Хърватия имат и лица, които пътуват поради неотложни лични причини. От Кризисния щаб съобщиха, че отварянето на границите е одобрено преди всичко с цел активиране на икономиката. Министърът на здравеопазването Вили Берош каза, че засега не се обмисля въвеждането на тестване на границите.

Япония ще отмени предсрочно извънредните мерки в повечето си префектури

Правителството на Япония обмисля да отмени по-рано от предвиденото извънредните мерки срещу разпространението на коронавируса в повечето провинции на страната. Това съобщиха японски медии, като се позоваха на правителствени източници, сред които министърът на икономиката Ясутоши Нишимура, предаде ДПА.

Очите са най-лесният „вход” за коронавируса

Според тях до четвъртък тази седмица мерките, които са в сила до 31 май, може да бъдат отменени в 34 от 47-те префектури. Останалите, включително районът на столицата Токио, а също Осака и Киото, все още са смятани за зони, които се нуждаят от „специално внимание”. Ограничителните мерки в Япония не са така строги като в Европа. На хората беше наредено да си стоят у дома, ако е възможно, припомня ДПА. Според анкета на агенция Киодо повече от половината японци не одобряват действията на правителството срещу кризата. Мнозина са недоволни от голямата продължителност на извънредните мерки, изискващи да си стоят у дома, и затварянето на много магазини и малки компании, които се борят за оцеляването си.

По данни от неделя в Япония са били регистрирани 16 400 случая на заразяване с коронавирус и 630 починали. В броя на новозаразените на денонощна база има тендеция на спад.

Местата, където лесно може да се заразите с коронавирус

Британският премиер очерта план за постепенно облекчаване на карантинните мерки

В телевизионно обръщение до нацията британският премиер Борис Джонсън обяви в неделя вечер умерено облекчаване на карантинните мерки и очерта правителствената пътна карта за по-нататъшно вдигане на ограниченията през последните седмици, предаде Асошиейтед прес.

Джонсън каза, че хората, които не могат да работят от вкъщи, като заетите в строителството или в производството, „трябва да бъдат активно насърчени да се завърнат на работа” тази седмица. Той призова да не се използва общественият транспорт и прикани хората да вървят пеша или да се придвижват с велосипед. Джонсън обяви също, че от сряда отпадат ограниченията, че може да се спортува навън само веднъж дневно. Това ще може да се прави вече неограничен брой пъти, но само с хора от едно и също домакинство.

Коронавирусът е бил в Европа още през 2019 г.

Премиерът, който прекара една седмица в болница, лекувайки се от COVID-19, подчерта обаче, че е необходимо да продължат да се спазват препоръките за социална дистанция и заяви, че би било лудост да се допусне втори пик на замразяванията.

Ще бъдат увеличени глобите за нарушаване на социалната дистанция.

Според Ройтерс очаква се те да бъдат от 100 лири или двойно по-малки, ако бъдат платени до 14 дни. Джонсън очерта и план за облекчаване на карантинните мерки, който, както подчерта, ще бъде приложен само при определени условия, съобщиха осведомителните агенции.

Отново тежък случай на коронавирус в Ухан

Предвижда се евентуално завръщане на 1 юни на най-малките ученици в училище. „Ако епидемията бъде поставена под контрол, месец по-късно, най-рано от 1 юли е възможно да подновят работа някои хотели и ресторанти”, каза Джонсън. Премиерът отбеляза, че за да се предотврати повторна инфекция от чужбина, „скоро ще дойде време да се наложи карантина на пристигащите в страна по въздух”, съобщи Ройтерс.

В Англия се създава система за предупреждение за опасност от заразяване, която ще работи с петстепенна скала в зависимост от коефициента на репродуциране на вируса, броя на заразените и натоварването на здравната система. Първа степен ще значи, че болестта вече не се регистрира във Великобритания, а петата степен – че положението е критично. Лозунгът на правителството „станете си вкъщи” се заменя с нов – „Бъдете бдителни”.

Франция започва да излиза постепенно от карантината

Франция започва от днес процес на постепенно излизане от карантината, наложена във връзка с разпространението на коронавируса. Решението беше взето миналата седмица от президента Еманюел Макрон и премиера Едуар Филип и одобрено от парламента. Страната беше в строга карантина 56 дни, през които от коронавируса починаха над 26 хиляди души.

От днес във всички градове се отменя задължителната употреба на хартиен формуляр или електронен пропуск с QR код, с които досега беше разрешено на хората да напускат за кратко дома си. Сега обаче

тези, които отиват на работа в Париж, трябва да се снабдят с декларация с печат от работодателя, в която по-специално се посочва часът на пътуването.

От пътниците в обществения транспорт ще се изисква да представят този документ при проверка – в противен случай ще им бъде наложена глоба от поне 135 евро. Пътниците също така трябва да носят маски. На всяка платформа на парижкото метро има устройства за дезинфекция на ръцете. На пода ще има обозначителни стрелки и демаркационни ивици, които трябва да бъдат следвани, за да се поддържа дистанцията.

Около 60% от регионалните влакове и 25% от високоскоростните експресни влакове, свързващи основните градове на страната, ще се движат по маршрутите си. В столицата ще функционира около 75% от наземния и подземен обществен транспорт. Ще бъдат закрити 60 от 302 метростанции. В пиковите часове метрото ще се използва главно за тези, които отиват на работа и имат декларация, както и хора, които се нуждаят от този вид транспорт поради спешни ситуации.

В страната се отварят всички магазини, с изключение на големите търговски центрове

(с площ от 40 хиляди квадратни метра или повече). Супермаркетите ще се отворят с разрешение на кметовете. Магазините могат да изискват от купувачите да носят маска.

Пазарите отварят. Парковете и площадите в повечето градове остават затворени. Но хората, които искат да потренират на чист въздух, ще могат да влязат в тях. Общинските власти също по своя преценка ще вземат решение за достъпа до бреговете на езерата и морските плажове.

В страната няма да работят театри и концертни зали. Всички кафенета и ресторанти са затворени поне до юни. Днес училищата ще бъдат отворени за учителите, за да подготвят класовете за връщането на учениците, планирано за 14 май.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 2 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 2 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 4 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 4 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 4 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 5 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 5 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 5 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 5 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 5 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 5 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 6 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 6 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 6 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 7 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 7 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона