29

"Дойче веле" проследи фалшивите новини за произхода на коронавирус, разпространени от Русия и Китай. Въпреки това днес политиците в Съединените щати не се колебаят да цитират теории за конспирация.

Теории за конспирация, дезинформация, фалшиви новини за коронавируса SARS-CoV-2 и пандемията COVID-19 се превръщат в инструменти за информационна война пред очите ни.

Още през февруари 2020 г. на конференцията по сигурността в Мюнхен генералният директор на СЗО Тедрос Адхан Гебрейесус заяви:

"Фалшивите новини се разпространяват по-бързо и по-лесно от вируса. И те са също толкова опасни." "Дойче веле" събира някои примери за това.

Руските фалшиви новини за коронавируса:

Deep link текст, върху който ще се линкне пример: Тръмп пи вода, интернет избухна Слага се някъде при първия абзац на текста, да е друга новина, различна от поставените за препращане, може и с друго заглавие

На 22 януари 2020 г. руската информационна агенция Sputnik News разпространява информация, че коронавирусът е уж създаден от хора и е вид оръжие на НАТО.

Това беше първият фалшив текст за коронавирус от руски източници, регистриран в EUvsDisinfo.eu - платформа за разкриване на фалшификати. Този проект в рамките на Европейската служба за външни отношения, насочен към борба с фалшификатите, от 2015 г. следи руските кампании за дезинформация на 15 езика.

Според анализаторите на EUvsDisinfo фалшивата новина, че коронавирусът SARS-CoV-2 е създаден в американска биолаборатория, е разпространен сред другите от арабската служба Sputnik. Тя е известна с неизменната си критика към Съединените щати, което прави целевата й аудитория силно изложена на подобни конспиративни теории. Тогава тази фалшива новина беше разпространена от много арабски интернет ресурси. Тя се появи на фалшива уеб страница, за която се твърди, че е собственост на британската медийна компания Би Би Си.

Това не е единственият пример. Анализатори от EUvsDisinfo наблюдават постоянен поток от дезинформация от руски или прокремълски медии и отбелязват, че фалшивите новини следват същия модел: те казват, че вирусът е идея на Пентагона, насочена към защита на хегемонията на САЩ; световните елити се интересуват от разпространението му, а целта на пандемията е нов световен ред, основан на тиранията.

Един от документите за вътрешна употреба на ЕС, който е на разположение на Ройтерс, се отнася до широка кампания за дезинформация, проведена от Кремъл. Там се казва, че Русия, на фона на ситуацията с коронавируса, иска да засили паниката и да сее съмнение. Москва категорично отхвърля всички тези обвинения.

В същото време прокремълските медии разпространяват противоречиви теории. Според тях ту пандемията е лъжа, ту отново се появяват апокалиптичните сценарии за разпадането на цялата Шенгенска зона, разпадането на НАТО или колапс на балтийските страни. По време на криза, когато доверието и сътрудничеството са важни, машината за дезинформация на Кремъл се опитва да унищожи солидарността на европейците, казват анализаторите на EUvsDisinfo.

Фалшификатите от Китай.

Фалшиви новини идват не само от руски източници. Към Държавния департамент на САЩ има Глобален център за взаимодействие (GEC), който освен руската дезинформация проследява невярна информация и пропаганда от китайски и ирански източници, както и от ислямски групи и движения. В края на март специалният пратеник на GEC Леа Габриели, бивш агент на ЦРУ, описа своеобразна "екосистема" по време на видеоконференция, в която неверни данни от китайски, ирански и руски източници се подсилват и укрепват взаимно.

Например, ако руска платформа разпространява фалшиви новини, тя често се използва от китайските медии. След това те се възпроизвеждат в Русия, предавайки същата новина като информация от китайски източници.

Пример е туитът на китайски дипломат в средата на март. Чжао Лицзян написа в Tуитър, че коронавирусът уж съществува в САЩ от есента на 2019 г. и поиска информация за така наречения "нулев пациент".

Друг пример: говорител на Министерството на външните работи на Китай публикува статия за коронавирус от Global Research. Този онлайн ресурс от Монреал нарича себе си аналитичен център, но по същество разпространява само теории за конспирация. В този случай беше казано, че уж американските участници в Световните военни игри, проведени в Ухан през октомври 2019 г., били носители на вирус, разпространил се в цял Китай.

Тази статия на Global Research се позовава на статия от китайския вестник Global Times, която се публикува на английски и е рупор на Комунистическата партия на Китай и се позовава на китайски учени. Но ако този вид информация се разпространява от западни източници - в случая Global Research - тогава мнозина я възприемат като достоверна.

Туитът на Чжао Лицзян беше разпространен от много китайски посолства по целия свят. В резултат това съобщение имаше 12 хиляди ретуита и 20 хиляди харесвания. Но след това, според GEC, китайската пропаганда промени целта си: сега е насочена към възхваляване на успехите на китайските власти в борбата с коронавируса. В Китай вече не твърдят, че САЩ са разпространение на вируса, но критикуват Вашингтон, че се опитва да заклейми КНР като мястото, откъдето коронавирусът започна да се разпространява.

Теории на конспирацията в САЩ

САЩ също участват в информационната борба на фона на пандемията COVID-19. И така, президентът Доналд Тръмп отдава голямо значение на наричането на коронавирус SARS-CoV-2 "китайския вирус". Държавният секретар Майк Помпео дори го нарича „ухански вирус“. Миналата седмица страните от Г7 дори не успяха да приемат съвместна декларация, тъй като не бяха съгласни с името на коронавируса, предложено от САЩ: по време на видеоконференция представители на американската страна искаха да подчертаят неговия китайски произход, на което европейците се противопоставиха.

Майк Помпео директно обвини китайците в укриване на информация за COVID-19 и умишлено разпространение на невярна информация за пандемията.

"Те бяха първата държава, която разбра за рисковете от този вирус за целия свят и продължиха да пречат на разпространението на тази информация", каза Помпео.

Но ако си спомним, че самият Тръмп няколко седмици се опитваше да омаловажи опасността от коронавируса, обвиненията на неговата администрация срещу Китай не изглеждат особено убедителни.

Междувременно висши представители на Републиканската партия на САЩ също не смятат за срамно да разпространяват теории на конспирацията. Така през февруари сенаторът Том Котън по американския телевизионен канал Fox също си позволи да вдъхнови на темата за коронавируса: сенаторът смята, че биолабораторията в Ухан уж се е превърнала в източник на разпространението на коронавирус.

Последствия от теориите на конспирацията в Иран

Разпространението на фалшиви новини и теории за конспирация често води до трагични последици. Например в Иран, където духовният лидер аятолах Али Хаменей в апел към нацията заяви, че COVID-19 е предполагаемо биологично оръжие на Съединените щати и категорично отхвърли американската помощ в борбата с вируса и неговите последици.

"Никой не ви вярва. Можете да докарате лекарство в нашата страна, което поддържа вируса и предотвратява неговото ликвидиране", каза Хаменей, като се позовава на администрацията на САЩ. В същото време Иран е сред страните, които са най-засегнати от COVID-19. Според американския университет "Джон Хопкинс" от 1 април в Иран има 47 593 заразени с коронавирусна инфекция, 3 366 души са починали от COVID-19.

Страната, която е обект на американски санкции, няма необходимите лекарства и медицинско оборудване за лечение на пациенти и средства за предотвратяване на разпространението на коронавирус.

Неправителствената организация Лекари без граници също се сблъска с тъжните последици от теориите на конспирацията в Иран. Тя трябваше да затвори и изведе болницата си за 50 пациенти от Исфахан, тъй като западните противници в Иран подозираха организацията на шпионаж.

449 заразени с Ковид-19 у нас

COVID-19 взе нова жертва - мъж на 40 години

Вълчев: Ще се наложи изместване на изпитите

Сачева: 4 777 е най-големият пик на безработните за ден

Ненков: Прибързано е да твърдим, че възрастта на жертвите на COVID-19 пада

Всичко за развитието на епидемията с коронавируса и извънредното положение четете ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 29
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

29 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 20 минути

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 1 час

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 1 час

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 1 час

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 1 час

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 1 час

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

<p>Готви ли ни изненада времето в следващите дни</p>

Времето във вторник: Облаци с валежи от дъжд

България Преди 1 час

През страната ще премине студен атмосферен фронт

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 2 часа

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 10 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 11 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 11 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 11 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 14 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 14 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 14 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт