18

В четвъртък регионалният директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа Ханс Клуге прояви сериозен оптимизъм, що се отнася до ваксините срещу COVID-19, предаде Ройтерс.

Ваксините откриват феноменални перспективи и може да променят значително ситуацията с пандемията, заяви Клуге на пресбрифинг в Копенхаген, където е базирана СЗО-Европа.

В същото време той предупреди, че се очаква първоначално доставките да бъдат много ограничени и призова страните да решат кои групи от населението да бъдат ваксинирани приоритетно.

СЗО вече спомена за "нарастващ консенсус", че първо трябва да бъдат ваксинирани възрастните хора, медицинските работници и хората с придружаващи заболявания.

ЕС

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще заседават присъствено в Брюксел следващата седмица, съобщи днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Мишел предупреди, че ще бъде необходимо държавите от ЕС да предприемат действия срещу очакваната вълна от дезинформация, свързана с ваксините срещу ковид. Прозрачността за доставките на ваксините зависи от Европейската комисия, която сключва предварителните споразумения с производителите, посочи председателят на Европейския съвет.

РУМЪНИЯ

Лекарят Валериу Георгица, координатор на румънската национална кампания за ваксинация срещу COVID-19, представи днес подробности от стратегията за ваксинация, одобрена вчера от Върховния съвет за национална отбрана, съобщи телевизия Диджи24.

Той съобщи, че ще бъдат създадени между 850 и 900 центъра за ваксинация в цялата страна, плюс мобилни каравани, а целта е за шест месеца да бъдат ваксинирани 13 милиона румънци, което би осигурило колективен имунитет.

"Ваксинирането е право, не е задължение", подчерта Георгица, като добави, че в Румъния ще бъдат използвани само ваксините, одобрени от Европейската агенция за лекарствата, които ще отговарят на всички стандарти за сигурност и ефективност.

"Стратегията на Румъния за ваксинацията е напълно съвместима с всички препоръки на ЕС и Световната здравна организация (...) Имаме задължението да проведем прозрачна и открита комуникационна и информационна дейност, така че хората да имат всички информации, за да решат дали да се ваксинират или не", посочи той.

Георгица заяви, че в цялата страна ще бъдат открити 850-900 центъра за ваксинация, като целта е във всеки такъв център да се ваксинират по 5000 души месечно, така че за шест месеца да бъдат ваксинирани около 13 милиона души. Това би означавало, че 60-70 процента от населението е ваксинирано, което би осигурило колективен имунитет и съответно връщане към нормалността, посочи той.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ 

От името на 300 000 възрастни граждани на Република Северна Македония Съюзът на сдруженията на пенсионерите призова днес пенсионерите да бъдат сред първите, които ще бъдат ваксинирани срещу COVID-19 в страната, предаде агенция МИА.

В отворено писмо съюзът призова държавата да даде предимство на пенсионерите при ваксинирането, като посочи, че много от тях живеят с хронични заболявания и имат по-слаба имунна система.

В писмото се казва също, че възрастните хора навсякъде по света са признати за една от най-уязвимите групи в условията на пандемията от коронавирус.

КИПЪР

Кипър предвижда да получи първите дози ваксина против коронавирус до края на годината, в рамките на разпращането им в целия ЕС, щом бъде дадено одобрение, съобщиха от кипърското министерство на здравеопазването, предаде АФП.

Производителите Астра Зенека и Пфайзер/Бионтек се ангажираха да започнат доставките на ваксина за страните от ЕС през декември, каза Зои Доротея Пана, съветник в кипърското министерство на здравеопазването.

Предвидено е Кипър да получи 119 024 дози от Астра Зенека през декември и 48 955 дози от Пфазер/Биотек. Кипър е поръчал общо около 1,8 милона дози ваксина от тези компании. Договор с Модърна не е подписан.

Първо ще бъде ваксиниран болничният персонал и хората, страдащи от тежки заболявания.

Ваксинирането няма да е задължително, заяви министърът на здравеопазването Константинос Йоану.

Кипърското правителство одобри план, който предвижда чужденците, желаещи да посетят острова, да могат да влязат в страната и без PCR тест, ако имат доказателство, че са ваксинирани против Ковид-19.

Тази мярка е част от плана за възобновяване на полетите към Кипър. Вестник "Сайпръс мейл" пише, че решението влиза в сила от 1 март 2021 г., когато чужденци ще могат да влизат в страната без PCR тест, но щом кацнат на острова, трябва да представят доказателство, че са ваксинирани.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

В сряда Великобритания стана първата държава, одобрила ваксина срещу вируса, причиняващ КОВИД-19 - ваксината на американската компания Пфайзер (Pfizer) и германската Бионтех (BioNTech), взимайки преднина в световната надпревара за започване на може би най-важната програма за масова ваксинация в историята. Британският премиер Борис Джонсън нарече това "глобална победа", макар да призна, че има логистични предизвикателства за ваксиниране на цялото 67-милионно население на страната.

Британската национална здравна служба ще започне да изпълнява програмата си за ваксиниране срещу коронавируса от вторник, след като бъдат доставени първите дози от ваксината, предаде ДПА, като цитира изпълнителния директор на службата Крис Хопсън.

Британският премиер Борис Джонсън нарече програмата най-голямата кампания за ваксиниране в британската история.

Около 800 000 допълнителни дози от ваксината, която ще бъде използвана по програмата, се очаква да пристигнат в страната следващата седмица. До края на годината ще бъдат доставени милиони дози.

ФРАНЦИЯ

До седмици Франция стартира кампания за ваксинация срещу COVID-19. Тя ще се извършва в три фази. Още през януари, по план, в страната се очаква да бъдат имунизирани над 1 000 000 души от най- приоритетните и рискови групи.

Една от основните цели на ваксината е да презпази от усложнения при заболяване с COVID-19, заяви френският здравен министър. Френските власти обясняват, че въпреки имунизацията, носенето на маски и останалите предпазни мерки трябва да продължат да се спазват, тъй като все още няма яснота каква роля ще имат ваксините срещу разпространяването на вируса, дори в случай, че сме ваксинирани.

Франция ще ваксинира безплатно срещу COVID-19. За целта правителството е отделило 1,5 милиарда евро от бюджета. Страната е поръчала 200 милиона дози от различни фармацевтични компании, достатъчно за да ваксинира 100 милиона души – повече от населението на страната.

Имунизацията няма да бъде задължителна, но френските власти призоваха гражданите да забравят егоизма и да се ваксинират, уверявайки, че ваксината е безопасна.

"Този период, от разработването на ваксината до сега, може да изглежда твърде кратък, в сравнение с обичайната продължителност за разработване на една ваксина, но това в никакъв случай не означа, че бързаме или, че ще изложим здравето ви на риск“, каза Жан Кастекс – министър-председател на Франция.

Броят на новозаразените в страната спада всеки ден, но ситуацията остава нестабилна. По тази причина властите разрешиха събиранията по празниците да се ограничат до шестима души на маса, без в това число да влизат децата.

"Циркулацията на вируса продължава да намалява, седмица след седмица. Броят на положителните случаи също и през следващите дни можем да паднем под прага от 10 000 случая на ден“, добави Кастекс.

Ваксинационната програма във Франция започва през януари с имунизация на най-уязвимите групи – домовете за възрастни хора и медицинския персонал. Целта е до началото на лятото ваксината да достигне до широката маса и да обхване по-голямата част от желаещите да се имунизират. Проучване направено за Световния икономически форум показва, че само 59% от французите са готови да се ваксинират в сравнение с 67% в САЩ и 85% във Великобритания.

РУСИЯ

Най-малко един час ще трае процедурата по ваксиниране в 70-те московски поликлиники, където започва утре масово прилагане на руския препарат "Спутник V".

Ваксината за всеки пациент трябва да бъде предварително размразена, а само това отнема 15 минути, защото веществото се съхранява при минус 18 градуса, съобщава руският в. "Комерсант".

По думите на кмета Сергей Собянин първи ще получат ваксина учителите, социалните работници и медиците в Москва. Ще бъдат ваксинирани граждани на възраст от 18 до 60 години без хронични заболявания, нестрадали от остри респираторни вирусни инфекции през последните две седмици и неполучавали други ваксини от месец насам. Властите впрочем не обясниха как ще проверяват последните две обстоятелства, посочва изданието.

От днес на сайта на московския кмет и на столичното правителство започна записване за ваксиниране срещу коронавируса. 

Дистанционното записване се въвежда след съгласуване с правителството на Руската федерация с цел проверка на огромния механизъм за масово ваксиниране.

От петък цялата информация по въпроса ще се публикува на сайта mos.ru.

В близките седмици, щом пристигнат по-големи партиди от ваксината, списъкът на получателите ще бъде разширен, казват руските власти.

Президентът на Русия Владимир Путин нареди от следващата седмица да започне масово ваксиниране и първи да бъдат осигурени с препарата гражданите от рисковите групи. В Москва по думите е създадена цялата необходима технологична и организационна верига за целта, подготвени са складове и хладилни инсталации, а персоналът е преминал специално обучение, посочват руските власти.

НИДЕРЛАНДИЯ

Нидерландия очаква да получи през януари около 1 милиона дози от ваксината срещу коронавируса на "Пфайзер"/"Бионтех", каза на пресконференция днес премиерът Марк Рюте, цитиран от ТАСС.

"При развитие на ситуацията по най-благоприятен сценарий, т.е. ако ваксината бъде одобрена за използване в Европа, ние ще можем да получим 1 милиона дози от нея през януари", каза той. Освен това според Рюте страната разчита да получи и около 400 000 дози от ваксината на американската компания "Модерна" през първото тримесечие на 2021 г.

И двата производителя вече са подали заявки за предварителна регистрация на своите ваксини в Европейската агенция по лекарствените средства. Решение за американско-германската ваксина на "Пфайзер"/"Бионтех" се очаква на 29 декември, а за ваксината на "Модерна" - около 12 януари.

По-рано властите в Нидерландия казваха, че ваксинацията срещу коронавируса може да започне в страната още на 4 януари.

ПОРТУГАЛИЯ

Португалското правителство пък обяви днес национален план за ваксиниране на населението срещу COVID-19, предаде Ройтерс. Ваксинацията ще е доброволна и безплатна и властите се надяват, че по време на първия етап на кампанията близо 10 процента от населението ще бъдат ваксинирани.

Приоритет ще бъде отдаден на хората над 50 години с други болестни оплаквания, като сърдечно-съдови заболявания или белодробни проблеми, както и на здравните работници, военните и служителите на силите за сигурност, а също и на служителите в старческите домове и интензивните отделения.

Първата фаза на ваксиниране трябва да протече между януари и февруари. Но тя може да се удължи и до април, ако има закъснения в плановете. Ваксините ще се поставят в 1200 пункта в здравните центрове в страната. Във втората фаза ще бъдат ваксинирани около 2,7 милиона души.

Португалия ще купи 22 милиона дози от ваксини срещу Ковид-19 на стойност 200 милиона евро. Страната е подписала договори в тази насока с 6 компании производители, сключили вече договор с Европейската комисия.

БЕЛГИЯ

Белгийските власти представиха днес националната стратегия за ваксинация срещу ковид. Правителството вече съобщи, че ваксинирането започва от 5 януари догодина.

Първи ще получат ваксина хората, настанени и работещи в социалните домове, здравните работници, хората над 65 години и онези от 45 до 65 години, които страдат от хронични заболявания. Следващи ще бъдат заетите в т. нар. основни дейности (които не могат да работят от дома). Предстои да се уточнят списъците на хроничните заболявания и на основните дейности, уточняват местни медии.

Предвижда се след март догодина количествата произвеждани ваксини да нараснат и от началото на лятото да започне ваксинирането на хората извън посочените групи. В следващите седмици се очакват доставки от ваксината на "Пфайзър", а скоро след това и от "Модерна". Белгия сключи договори за доставка на над 20 милиона дози ваксина също с "КюрВак", "АстраЗенека", "Джонсън и Джонсън".

Другата епидемия, която се шири във Франция

Кунчев: Първи сме по смъртност, Ангелов обясни защо

Приеха реда, по който ще се ваксинираме

Другата епидемия, която се шири във Франция

Конспирациите за COVID-19, в които българите вярват

Тренд: 45% от българите няма да се ваксинират срещу COVID-19

Facebook ще трие невярна информация за ваксините

Трима президенти на САЩ ще се ваксинират срещу COVID-19 на живо пред камерите

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
2030 година. НАСА открива първия ресторант на Луната. Посетител пише в книгата за гости: "Храната е добра, обслужването също, но липсва атмосфера..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Протест пред руското посолство в София: Геноцид!

Протест пред руското посолство в София: Геноцид!

България Преди 5 часа

Протестиращи: Това е геноцид не само срещу украинския народ, срещу всички нас

Костадин Костадинов: Вчера ходих в руското посолство

Костадин Костадинов: Вчера ходих в руското посолство

България Преди 6 часа

Костадинов: Крайно време е да се освободим от пагубното американско колониално робство

Снимката е илюстративна

Oткриха най-старото известно гробище в света, но не е от Homo sapiens

Любопитно Преди 9 часа

Изследователите са открили няколко екземпляра от Homo naledi, заровени на около 30 метра под земята в пещерна система в "Люлката на човечеството"

Заплатата на Спецов ще бъде 6 050 лева месечно

Заплатата на Спецов ще бъде 6 050 лева месечно

България Преди 9 часа

Спецов замени Борис Михайлов на поста

Снимката е илюстративна

Почина легенда на старата градска песен

България Преди 10 часа

На 82-годишна възраст почина певицата Мария Петрова

Марс

Изкуствената фотосинтеза може да бъде ключът към колонизирането на Космоса

Технологии Преди 10 часа

Копирането на основните процеси протичащи при фотосинтезата в природата може да ни даде доста предимства, в реализирането на космическите амбиции на човечеството

<p>Гешев иска да бъде изслушан на закрито заседание в НС</p>

Гешев иска да бъде изслушан на закрито заседание в Народното събрание

България Преди 10 часа

Гешев ще говори за конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта

Сърцето на Парис е пълно: Сподели сладки снимки на сина си

Сърцето на Парис е пълно: Сподели сладки снимки на сина си

Любопитно Преди 10 часа

Докато звездната майка репетира своето шоу, основните мъже в живота ѝ са плътно до нея

Тошко Йорданов

Тошко Йорданов: ИТН ще гласува за падането на имунитета на Борисов

България Преди 10 часа

"Коравите мъже не се крият зад имунитета си и зад комисии", заяви председателят на ПГ на ИТН

Въвеждат онлайн винетка за паркиране в София

Въвеждат онлайн винетка за паркиране в София

България Преди 10 часа

Отпада чакането за издаване на 35 000 граждани и разходването на 180 000 листа хартия всяка година

МОН обяви резултатите от матурите за 4-ти клас

МОН обяви резултатите от матурите за 4-ти клас

България Преди 11 часа

Учениците имат по-добри познания по български език и литература, отколкото по математика

Оставка за приема в руското посолство иска СДС от председателя на БЧК

Оставка за приема в руското посолство иска СДС от председателя на БЧК

България Преди 11 часа

СДС: Възмутени сме от присъствието на председателя на БЧК Христо Григоров на приема

„Възбужда ме“: Жените разкриха 10 неща, които искат най-много в секса

„Възбужда ме“: Жените разкриха 10 неща, които искат най-много в секса

Любопитно Преди 11 часа

Ето какво споделят жените за това какво наистина желаят в спалнята

Снимката е илюстративна

Ново земетресение в Пловдивско

България Преди 11 часа

Епицентърът на труса е бил близо до село Моминско край летище "Пловдив"

Вкусът на Малайзия: Хляб роти канай
Ексклузивно

Вкусът на Малайзия: Хляб роти канай

Любопитно Преди 11 часа

Ето как да си ги приготвите

Борел: Всичко сочи, че Русия е разрушила яз. "Каховка"

Борел: Всичко сочи, че Русия е разрушила яз. "Каховка"

Свят Преди 11 часа

Борел: Язовирът не е бил бомбардиран