3

Н аскоро се завърнах от Близкия Изток и Източна Африка, където посетих няколко бежански лагери - паркинги на човечността. Отидох като активист и като европеец. Тъй като европейците осъзнаха - доста болезнено през изминалата година, че масовото изселване от рухнали страни като Сирия не е просто близкоизточен или африкански проблем, това е европейски проблем. Той е също и американски. Засяга всички нас, коментира в „Ню Йорк Таймс” (The New York Times) Боно, фронтменът на U2.

Моят сънародник Питър Съдърланд, висш служител на ООН за международната миграция, даде да се разбере, че живеем в най-тежката криза на принудителното разселване след Втората световна война. През 2010 г. средно около 10 000 души по света бягаха от домовете си всеки ден. Което звучи като много - докато не се приеме, че няколко години по-късно числото се е увеличило четирикратно. И когато хората са прогонвани от домовете си от насилие, бедност и нестабилност, те самите вземат със себе си отчаянието си другаде. А „другаде” може да бъде навсякъде.

Но заедно с отчаянието някои от тях имат също и надежда. Изглежда налудничаво и наивно да се говори за надежда в този контекст и аз може би правя и от двете неща. Но в повечето от местата, където живеят бежанци, надеждата съществува: Надежда да се прибереш вкъщи някой ден, надежда да си намериш работа и по-добър живот. Оставих  Кения, Йордания и Турция чувствайки малко надежда себе си. Колкото и да е трудно наистина да си представим какъв е животът като бежанец, имаме шанс отново да преосмислим отношенията си с хората и страните, унищожавани в момента от конфликти или да приютим тези, които са избягали.

Според мен това трябва да започне с раздялата с няколко погрешни идеи за бежанската криза. Една от тях е, че сирийските бежанци са концентрирани в лагери. Не са. Бежанските лагери са толкова огромни, че е трудно да се проумее, че само малък процент от бежанците всъщност живеят на едно място - по-голямата част живеят в обществата на приемащите държави. В Йордания и Ливан например, повечето бежанци са в градски условия, а не в лагери. Това е проблем, който не познава измерения.

Друга заблуда е, че кризата е временна. Предполагам, че това зависи от вашата дефиниция за „временно”, но аз срещнах много бежанци, някои от които са били разселени от десетилетия и повечето не смятат, че те просто преминават. Някои семейства са прекарали две поколения - и някои млади хора целия си живот - като бежанци. Те са напуснали родните си страни и са отишли в изгнание, само за да се изправят пред второ изгнание в страните, които са приели присъствието им, но не и правото им да се движат или да работят. Ще чуете понятието „постоянно временно решение”, подхвърляно наоколо от длъжностни лица, но не и с иронията, която си мислите, че заслужава.

Тези разбирания трябва да оформят нашия отговор. Съединените щати и други развити страни имат шанса да действат по-умно, да мислят по-сериозно и да реагират по-бързо при справянето с кризата и предотвратяването на нова. След разговори с бежанци, при разговори с държавни представители и с представители на гражданското общество по пътя, аз виждам няколко области, в които светът трябва да действа.

Първо, бежанците и страните, където те живеят, се нуждаят от по-голяма хуманитарна помощ. Можете да видите това най-ясно в място като комплекса Дадааб в Кения, близо до границата със Сомалия, ограден с пръчки и листове пластмаса. Службата на върховния комисар по бежанските въпроси на ООН върши благородна и изключително тежка работа. Но тя не може да направи всичко, което иска, след като е хронично недостатъчно финансирана от самите правителства, които очакват тя да се справи с този глобален проблем.

Второ, светът трябва да увеличи помощта за развитие, която дава на страните, които все още не са рухнали, но са измъчвани от конфликти, корупция и слабо управление. Тези страни могат да изпаднат в анархия. Напоследък някои западни правителства орязват парите за задгранична помощ, за да харчат вместо това пари за търсещите убежище в рамките на своите граници. Но е по-евтино да се инвестира в стабилност, отколкото да се сблъскваш с нестабилност. Прозрачността, зачитането на върховенството на закона и по-свободните и независими медии също са от решаващо значение за оцеляването на страните в периферията на хаос. Тъй като хаосът, както знаем много добре, е заразен.

Вижте още за бежанската криза:

Ще се окаже ли черен денят на споразумението

Турция и ЕС се споразумяха за бежанците

ЕС не е сигурна за сделката за бежанците

Това, което не искаме и не можем да си позволим, е важни страни в Сахел - поясът от държави южно от Сахара, да тръгнат по същия път като Сирия. Ако Нигерия, страна много пъти по-голяма от Сирия, се разпадне в резултат на действията на групировки като Боко Харам, ше ни се иска да сме мислили по-мащабно преди бурята.

Всъщност някои хора вече мислят по-мащабно. Непрекъснато чувам призиви за истинско обединение на силите – африканци и европейци, генерали от армията и представители на Световната банка и Международния валутен фонд – за ревностно подражание на най-великата от американските идеи - Плана Маршал. Този план постави търговията и развитието в услуга на сигурността – на места, където институциите бяха унищожени и надеждата беше изгубена. Е, надеждата не е изгубена в Близкия изток и Северна Африка, все още не е, макар и задържана от тънък конец. Но надеждата става нетърпелива. И ние също трябва да сме такива.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 9 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 9 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 9 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 9 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората