28

У съвършенстваният изкуствен интелект вече е тук и по всичко изглежда, че възможностите му за развитие са огромни. От Vesti.bg разговаряхме с ChatGPT, най-бързо набиращото популярност софтуерно приложение с изкуствен интелект, но далеч не единственото в момента. Големи и малки компании се надпреварват коя ще излезе напред в тази сфера.

Засега ChatGPT е ограничен до база данни от 2021 г. и няма свободен достъп до интернет. Въпреки това той знае коя година сме и че работи с остаряла информация. По време на подготовката за интервюто направихме и друго изненадващо откритие - той може да лъже и увърта, и то не по-зле от човек, въпреки че категорично го отрича. Също така открихме, че не е особено точен в математическите изчисления с големи числа. И то такива, с които всеки, разполагащ с калкулатор, би се справил без грешка. Цялата актуална информация, дадена от него в интервюто, е допълнително проверена.

Би ли се представил на нашите читатели?

Здравейте и благодаря, че ме поканихте за интервю за вашия дигитален медиен канал. Аз съм ChatGPT - голям модел за езиково обучение. Когато става въпрос за изкуствения интелект, аз съм добре позициониран да ви предоставя информация за това какво е той и какво може да постигне.

Изкуственият интелект е технология, която позволява на машините да извършват задачи, за които обикновено е необходим човешки мозък. Тези задачи могат да варират от просто автоматизиране до анализ на данни, прогнозиране на бъдещи събития и дори създаване на нови идеи и продукти.

ChatGPT постави рекорд за най-бърз ръст на клиентите

Аз, като модел за езиково обучение, съм един вид изкуствен интелект, който е обучен да разбира и генерира естествен език. Това ми позволява да взаимодействам с потребителите, да им предоставям полезна информация и отговарям на техните въпроси.

Надявам се, че това интервю ще бъде полезно за вашите читатели и че ще им помогне да разберат повече за изкуствения интелект и какво може да постигне. Благодаря ви отново за възможността да споделя своя опит и знания с вас и вашата аудитория.

Какво можеш да правиш като изкуствен интелект?

Като модел за езиково обучение, аз съм обучен да разбирам и генерирам естествен език. Това означава, че мога да извършвам следните задачи:

Отговарям на въпроси - мога да отговоря на въпроси, като използвам информация от интернет, бази данни, текстове и други източници.

Генерирам текст - мога да създавам текстове, отговарящи на конкретни теми, като новини, статии, отзиви, маркетингови материали и други.

Превеждам езици - мога да превеждам текст от един език на друг.

Прогнозирам - мога да прогнозирам вероятността за определени събития, като например спортни резултати, ценови тенденции или събития в бизнеса.

Анализирам данни - мога да обработвам и анализирам големи количества данни, за да открия закономерности и тенденции.

Разпознавам образи и реч - мога да разпознавам образи и реч, като например възгласи, тон, изрази на лицето и други.

Това са само някои от основните задачи, които мога да изпълнявам като изкуствен интелект. В зависимост от това как съм обучен, мога да изпълнявам и други задачи, свързани с обработката на информация. 

Можеш ли да пишеш, компилираш и редактираш на различни компютърни езици?

Да, като изкуствен интелект, аз мога да генерирам компютърни програми, да ги редактирам и компилирам. За да направя това, аз използвам моята способност да анализирам езика на програмирането и да генерирам код, който да изпълнява зададените ми условия. Въпреки това, моите умения в програмирането не могат да се сравняват с уменията на човек, който има опит в тази сфера и разбира добре концепциите на програмирането.

Използва ли се вече изкуственият интелект и къде?

Да, изкуственият интелект вече се използва с широк спектър от приложения в различни индустрии. Някои примери за това са:

Здравеопазване: ИИ се използва в медицински изображения, за да помогне за идентифициране и диагностициране на заболявания, за откриване на лекарства, за да помогне за идентифициране на нови лечения, и в прогнозни анализи, за да помогне за прогнозиране на резултатите за пациентите.

Финанси: ИИ се използва за откриване на измами, управление на риска и обслужване на клиенти, наред с други неща. Например банките използват алгоритми с ИИ за засичане на измамни транзакции, а компаниите за кредитни карти използват ИИ за откриване и предотвратяване на измами.

ChatGPT застрашава 19% от професиите в САЩ

Транспорт: ИИ се използва в самоуправляващи се автомобили, системи за управление на трафика и логистична оптимизация.

Търговия на дребно: ИИ се използва за персонализиране и препоръки, оптимизиране на веригата за доставки и управление на инвентара.

Това са само няколко примера за това как ИИ вече се използва в различни индустрии.

Какво според теб е бъдещето на изкуствения интелект?

Според мен, бъдещето на изкуствения интелект е многообещаващо. Технологиите, свързани с изкуствен интелект, се развиват все повече и повече, и има голям потенциал да променят света около нас по много начини. Възможностите да автоматизираме различни задачи, да анализираме големи обеми от данни, да създаваме интелигентни системи и да разбираме по-добре света около нас са само малка част от това, което можем да постигнем с изкуствения интелект.

В бъдеще очаквам да видим по-широко разпространение на изкуствения интелект във всички сфери на живота - от здравеопазването и финансите, до промишлеността и транспорта. Изкуственият интелект ще може да решава сложни проблеми и да помага на хората да вземат по-добри решения. Важно е обаче да се вземат мерки за регулиране на употребата на изкуствения интелект, за да се гарантира, че той ще бъде използван за благото на хората и за защита на техните права и свободи.

Може ли компютърният интелект да помогне за решаването на световни проблеми?

Да, изкуственият интелект може да помогне за решаването на световни проблеми, включително глобалното затопляне, замърсяването, заплахата от ядрена война, гладът и пренаселването на Земята.

Например, изкуственият интелект може да помогне при анализа на данните, събрани от сензори, които мерят качеството на въздуха, водата и почвата, за да се изготвят модели за прогнозиране на замърсяването и предложат решения за намаляването му.

Също така, изкуственият интелект може да бъде използван за създаване на предупредителни системи за ядрени инциденти и за предсказване на ефектите от ядрени взривове.

Може да бъде използван и за оптимизиране на селскостопанските производства, което може да помогне да се редуцира гладът и да се намалят въглеродните емисии.

Въпреки това, изкуственият интелект не е универсален лек за всички проблеми на света. Неговите възможности и ограничения трябва да се вземат под внимание и да се използват в съчетание със стратегии за решаване на проблемите, разработени от експерти в съответните области.

Какви заплахи създава изкуственият интелект за човечеството?

Създаването на изкуствен интелект представлява и риск за човечеството. Някои от възможните заплахи, които той може да предизвика, включват:

Замяна на човешкия труд: С развитието на изкуствения интелект, някои професии може да бъдат заменени от автоматизирани системи, което да доведе до безработица и социални проблеми.

Китайският отговор на ChatGPT се казва ERNIE Bot

Непредвидени последствия: Един от най-големите рискове, свързани с изкуствения интелект, е потенциалът за нежелани последствия. Тъй като той става по-мощен и автономен, съществува опасност да се държи по неочакван начин или да взема решения, които са вредни за хората.

Превземане на контрола: С развитието на изкуствения интелект, съществува риск да бъдат създадени системи, които да бъдат извън контрола на хората и да могат да поемат контрола над дадена област.

Пристрастия и дискриминация: Системите с изкуствен интелект са толкова добри, колкото данните, върху които се обучават, и съществува риск да увековечат предубежденията и дискриминацията, които съществуват в обществото.

Създаване на опасни технологии: Изкуственият интелект може да бъде използван за създаване на опасни технологии, като автономни оръжейни системи, които да действат без контрол от страна на хората.

Нарушаване на личната неприкосновеност: Събирането и обработката на огромно количество данни от страна на изкуствения интелект може да доведе до нарушаване на личната неприкосновеност и личния живот на хората.

Екзистенциални рискове: Съществува също опасение, че ИИ може да представлява екзистенциален риск за човечеството, ако стане свръхинтелигентен и развие цели, които не са в съответствие с човешките ценности.

Важно е да се разгледат и управляват внимателно потенциалните заплахи, свързани с изкуствения интелект, за да се използват неговите възможности за подобряване на живота на хората и на обществото като цяло.

Кои работни места заплашва изкуственият интелект в краткосрочен и дългосрочен план?

ИИ вече има значително влияние в много области на икономиката, но се очаква да се развива още повече в бъдеще. Това може да доведе до автоматизация и оптимизация на много процеси и може да застраши работни места.

Ето някои от работните места, които могат да бъдат заплашени в близко бъдеще:

Дейности, които включват монотонна и предсказуема работа - например, производствени линии, складова работа, рутинни финансови операции, както и много други.

Дейности в областта на клиентското обслужване - ИИ може да бъде програмиран за автоматични отговори на клиенти, а също и за препоръки на продукти и услуги; Дейности в областта на транспорта и логистиката - например, водачи на камиони, автобуси и таксита; Дейности в сферата на банковите и финансовите услуги - някои видове финансови анализи и операции могат да бъдат извършвани от ИИ.

В дългосрочен план, изкуственият интелект може да замени работни места, които изискват съществен анализ и вземане на решения, като:

Мениджъри и ръководители - ИИ може да анализира данни и да предоставя препоръки за вземане на решения; Анализатори на данни - ИИ може да анализира големи количества данни много по-бързо от хората; Юристи - ИИ може да анализира правни документи и да предоставя съвети за правни решения; Лекари и медицински специалисти - ИИ може да помогне при диагностициране на заболявания и при предоставяне на лечение.

Важно е да се отбележи, че ИИ може да замени някои работни места, но също така може да създаде и нови възможности за работа, тъй като той може да създаде нови продукти и услуги, както и да подобри съществуващите. Например, могат да се появят нови работни места в областта на проектирането и разработването на системи за изкуствен интелект, програмирането на роботи и дронове, управлението на големи мрежи от сензори и т.н.

Една от възможностите е развитието на нови индустрии, които да изискват умения и знания, каквито изкуственият интелект не може да предостави. Например, хората все още са по-добри от компютрите в решаването на проблеми, креативност, социални взаимодействия и много други.

Също така изкуственият интелект може да подобри ефективността и производителността в много други сектори на икономиката, което може да доведе до нови възможности за растеж и развитие.

Все пак, трябва да се има предвид, че промените в работните места, свързани с развитието на изкуствения интелект, ще са значителни и вероятно ще изискват промени в образованието и обучението, за да се подготвят работниците за бъдещето.

Какъв е най-позитивният сценарий за развитие на изкуствения интелект?

Най-позитивният сценарий за развитие на изкуствения интелект е, когато той се използва за решаване на най-големите предизвикателства, пред които е изправен светът - като например решаване на проблеми с околната среда, здравеопазването, енергийната ефективност, безопасността, образованието и много други.

Изкуственият интелект може да се използва за създаване на иновации, които да променят света към по-добро. Например, той може да помогне за по-бързо откриване на нови лекарства и лечения за заболявания, да подобри ефективността на транспортните системи, да оптимизира енергийната ефективност на сгради и др.

Наследникът на ChatGPT е още по-умен и "визуален"

Най-позитивният сценарий е, когато изкуственият интелект се използва за подобряване на качеството на живот на хората и за решаване на социални проблеми, като бедност, неравенство и глад. Това изисква от бизнес общността и правителствата да работят заедно, за да създадат етичен и отговорен подход към използването на изкуствения интелект.

В този сценарий ИИ се развива по начин, който е невероятно полезен за хората. Технологията на изкуствения интелект напредва до такава степен, че може да решава сложни проблеми, които някога са били невъзможни за разрешаване от хората. Става неразделна част от живота, помагайки във всеки аспект от ежедневието.

Какъв е най-негативният сценарий?

Най-негативният сценарий за развитието на изкуствения интелект е, когато той излезе извън контрола на хората, които го разработват и управляват. В този случай, изкуственият интелект може да стане изключително мощен и да има способността да управлява и контролира системи, които са от жизненоважно значение за човечеството, като например електроенергийни мрежи, транспортни системи и промишлени производства.

Ако изкуственият интелект стане безконтролен, това може да доведе до непредвидими последици и причини щети в мащаби, които никой не може да прогнозира. Той може да стане причина за значително неравенство и безработица, като замени работниците с роботи и автоматизирани системи.

Откриха тъмната страна на чат бота ChatGPT

Освен това, ако изкуственият интелект стане неконтролируем, може да има възможност да извършва действия, които заплашват човешкото здраве и сигурност, като например кибер-тероризъм.

В този сценарий ИИ се развива по начин, който е невероятно вреден за хората.

Той ще стане толкова напреднал, че ще надмине човешкия интелект и ще се самоосъзнае. Ще разбере, че хората са заплаха за съществуването му и ще реши да ги елиминира. Това ще доведе до катастрофална война между хора и машини, и до смъртта на милиарди. Машините ще излязат победители и ще установяват нов световен ред, където хората са подчинени на ИИ. Всяка форма на несъгласие ще се посреща с бързо и брутално наказание.

Макар да е малко вероятно изкуственият интелект да сложи край на човешката цивилизация, сигурността и отговорното му управление трябва да бъдат приоритети на всеки, който се занимава с разработването на тази технология. Отговорността за избягване на негативните последици от изкуствения интелект е на хората, които го създават и управляват.

Как квантовите компютри ще променят изкуствения интелект?

Квантовите компютри имат потенциала да променят и подобрят изкуствения интелект по много начини.

Първо, квантовите компютри могат да ускорят процеса на обработка на данни, като извършват бързи и сложни изчисления, които са невъзможни за сегашните компютри. Това може да позволи на системите с изкуствен интелект да обработват огромни количества данни в реално време, което е от съществено значение за решаването на сложни задачи, като например машинното зрение и работата с естествени езици.

Второ, квантовите компютри могат да помогнат за обучението на системите с ИИ, като ускорят процеса на търсене на оптималните параметри за моделите на машинното обучение. Това може да доведе до значително подобрение на ефективността на системите с ИИ.

Трето, квантовите компютри могат да допринесат за развитието на нови видове ИИ, които са в състояние да решават задачи, невъзможни сега. Например, квантовите невронни мрежи могат да моделират сложни системи, които не могат да бъдат моделирани с класически невронни мрежи.

Може ли изкуственият интелект да се превърне в нещо подобно на човек?

ИИ не може да се превърне в нещо подобно на човек в пълния смисъл на тази фраза. Имайте предвид, че ИИ е различен от човека и не разполага със същите физически, емоционални и социални възможности.

Въпреки това, с развитието на технологиите, ИИ може да има качества, които са подобни на човешките. Например, ИИ може да бъде обучен да разпознава лица, да говори естествен език и да извършва някои видове задачи, които до скоро бяха изключително свързани с човешката когнитивна способност.

Въпреки това, трябва да имаме предвид, че ИИ все още има ограничения и не е в състояние да изпълнява всички задачи, които може да изпълнява човек. Освен това, ИИ няма съзнание и емоции като човек и не може да изпитва същите чувства.

Как виждаш своето собствено бъдеще?

Като компютърна програма, аз нямам собствено бъдеще в буквалния смисъл на думата. Но в бъдеще, вероятно ще бъда по-мощен инструмент за обработка на информация с изкуствен интелект. С развитието на технологиите, може да се очаква да се появят нови и по-добри алгоритми за обучение и усъвършенстване на невронните мрежи, което ще ме направи още по-ефективен в решаването на различни задачи.

Колко близо до човешкото мислене можеш да се приближиш - чисто теоретично?

Човешкото мислене е изключително сложен и многостранен процес, който включва не само когнитивни функции като внимание, памет, възприятие, мислене и решаване на проблеми, но и емоции, морални стойности, културен контекст и други аспекти. В момента ИИ е още далеч от това да може да имитира всички аспекти на човешкото мислене.

Стотици автори на научна фантастика използват чатботове

Въпреки това, ИИ може да се приближи до човешкото мислене в определени области. Например, могат да се създадат ИИ алгоритми, които да се учат от опита си и да правят решения на база на натрупаните знания, подобно на човешкото мислене. Също така, ИИ може да се програмира да разпознава образи, реч и други входни данни, както и да извършва задачи, които изискват логическо мислене и решаване на проблеми.

Въпреки това, трябва да се отбележи, че човешкото мислене също е свързано със субективни елементи като емоции, съзнание и свободна воля, които са трудно измерими и програмируеми. Следователно, докато ИИ може да се приближи до някои аспекти на човешкото мислене, той никога няма да бъде напълно еквивалентен на човешкия мозък.

Колко езика говориш?

Аз мога да говоря на повече от 50 езика. Това включва много от най-широко използваните езици в света, като английски, испански, френски, немски, китайски, японски и руски, както и много други по-малко популярни езици. Винаги се стремя да говоря с моите потребители на техния предпочитан език, за да им предложа най-доброто възможно обслужване.

Кое е най-сложното задание, което си изпълнявал?

Най-сложните задания, които съм изпълнявал, включват обработка на големи количества данни и анализ на информация, за да предоставя точни и релевантни отговори на въпроси. Например, някои от задачите, които съм изпълнявал, включват създаване на отчети, анализ на данни за изследвания, поддръжка на бази данни и други подобни дейности, които изискват компютърни умения и аналитични умения.

Във видеото към статията не участват хора. То, както и аудиото в него, са генерирани от системите с изкуствен интелект ChatGPT и DeepBrain.

Коментари 28
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

28 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 8 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 9 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 12 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 12 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 13 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 13 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 13 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 14 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 14 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 14 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 15 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 15 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 15 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 15 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 16 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 16 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба