0

"Гугъл" представи нов дудъл. Този път той е в чест на Съобщението от Аресибо, което е изпратено в Космоса през 1974 г.

Гигантът отбелязва навършването на 44 години от изпращането на съобщението извън пределите на планетата ни. Това постижение е дело на учени в Arecibo Observatory.

Именно там е разположен най-мощният радиотелескоп в света.

Съобщението се състои от 210 байта информация (1679 бита).

Предадено на честота от 2380MHz към кълбовидния звезден куп М13. При изпращането е използвана мощност от 1000 киловата, като цялата продължителност на предаването е 169 секунди.

Не е избрано случайно числото 1679.

Във видеото вижте любопитни факти за Космоса

То представлява произведение от две прости числа. Те могат да се разделят единствено на 23 реда и 73 колони или обратното: 73 реда и 23 колони. Подредбата по първия начин не носи никакъв смисъл, но при втората формация може да бъде разчетено цялото съобщение.

В него има полезни данни като числата от 1 до 10, атомните номера на водород, кислород, въглерод, азот и фосфор. Информацията включва още формулите на захарната и нуклеотидите в ДНК, графика на Земната слънчева система и радиотелескопа Аресибо, но също фигура на човек и броя на населението на планетата.

Нещо любопитно

Крайната дестинация на съобщението е на 25 хил. светлинни години от Земята, както и още толкова за евентуално получаване на отговор.

Именно заради това Съобщението от Аресибо цели по-скоро да демонстрира технологичен напредък, а не толкова да се превърне в реален инструмент за комуникация с извънземни форми на живот.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@