15

К осмическият апарат "Паркър" успешно е преминал първото си доближаване до Слънцето, съобщи НАСА. Това се е случило в понеделник, когато апаратът е прелетял на 24 млн. км. от повърхността на звездата.

НАСА оправи "Хъбъл" чрез класически земни методи

НАСА представя своите 60 години в 60 секунди

Това прави "Паркър" единствения космически апарат, който е бил толкова близо до Слънцето. 24 млн. км. изглеждат много от земна гледна точка, но за мащабите на Слънцето и Космоса са много малко. Те са изложили "Паркър" на сериозна топлина, силна слънчева радиация и слънчев вятър.

"Паркър" тръгна към Слънцето. Какво трябва да знаем

Как "втората луна" създаде НАСА преди 60 години

"Сондата "Паркър" е създадена да може да се грижи сама за себе си по време на доближаването до Слънцето и вече знаем, че може да го направи. "Паркър" е кулминацията на 6 десетилетия научен прогрес. Реализирахме първата близка визита на човечеството до нашата звезда, което ще има отражение не само за науката на Земята, но и за по-добро разбиране на Вселената", коментира Томас Цурбъкен, един от ръководителите на отдела за научни мисии на НАСА.

Анализите след първото доближаване до Слънцето са показвали възможно най-добрите резултати. Цялата апаратура на сондата работи оптимално, събира научна информация и апаратът автономно е управлявал всичко. По време на своя перихелий (най-близко преминаване около Слънцето), "Паркър" е достигнала скорост от 343 252 км/ч, което поставя рекорд за най-бърз космически апарат досега. Апаратът е бил изложен на температура от около 437 градуса по Целзий.

Мисията на "Паркър" обаче едва сега започва.  Сондата тепърва ще се доближава все повече до Слънцето. Постепенно температурата ще се покажи до 1371 градуса по Целзий, но термозащитата ще пази апаратурата при далеч по-комфортните за нея около 30 градуса по Целзий.

Вселената може да има 10 пъти повече галактики, отколкото предполагаме

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@