0

А н Болейн, втората кралица на крал Хенри VIII, често е представяна като съблазнителка и в крайна сметка като жената, отговорна за промяната на религията в Англия. В действителност тя била изключително интелигентна и благочестива жена, посветена на образованието и религиозната реформа. Но след ареста ѝ и последвалата екзекуция по фалшиви обвинения в изневяра и кръвосмешение през май 1536 г., Хенри VIII бил решен да забрави съществуването ѝ. Кралските й емблеми били премахнати от стените на двореца, бижутата ѝ били прибрани в тъмни сейфове, а скъпоценните й книги изчезнали от страниците на времето.

Една от книгите на Болейн обаче, се появи отново - „Книга на часовете“, зашеметяващата молитвена книга, отпечатана около 1527 г. с религиозни текстове, предназначени да се четат през целия ден. Книгата е ръчно рисувана и с дърворезби и най-впечатляващото е, че вътре е писала самата кралица. В полетата на една от красиво украсените страници тя е написала римуван куплет, последван от подписа й: „Помни ме, когато се молиш и надеждата ще те води всеки ден, Ан Болейн.

Книгата изчезнала след екзекуцията на Болейн през 1536 г., след което се появила отново около 1903 г., когато била придобита от американския милионер Уилям Уолдорф Астор, след като купил замъка Хевър, домът от детството на Ан Болейн в английската провинция. Скривалището на ценната книга на опозорената кралица било мистерия векове наред, докато скорошно проучване на студент не стигна до скрити подписи, които помогнали да се проследи пътят й в историята.

Откритието
Местоположението на книгата през 367-те години между смъртта на Болейн и повторното й появяване останало озадачаващо до 2020 г., когато Кейт Маккафри, тогава студентка в университета в Кент, докато работела върху магистърската си теза за „Книгата на часовете“ на Ан Болейн, открила нещо неочаквано в полетата на книгата.

Забелязах нещо, което за невъоръжено око изглеждаше като петна“, спомня си Маккафри, помощник уредник в замъка Хевър от 2021 г. Заинтригувана, тя взела ултравиолетова светлина с промишлена сила и я поставила в най-тъмната стая на замъка. Ултравиолетовата светлина често се използва при изследване на исторически документи, тъй като мастилото абсорбира ултравиолетовата дължина на вълната, което го кара да изглежда по-тъмно на фона на страницата. „Думите просто изникнаха. Беше невероятно да ги видя под светлината, напълно осветени“, спомня си кураторът.

Теорията на Маккафри е, че думите били изтрити през късната викторианска епоха, когато било популярно да се почистват маргинали от книги или ръкописи. Но благодарение на нейната изключителна детективска работа, тези изтрити думи се оказали ключът към историята за тайното пътуване на книгата от сигурното унищожение в кралския двор до безопасността в ръцете на посветена група поддръжници на Болейн.

Пазителите
Наистина, на различни страници от текста се разкриват имената и бележките на поредица жени от Кент – Елизабет Хил, Елизабет Шърли, Мери Чек, Филипа Гейдж и Мери Уест – които се обединили, за да запазят ценната книга на Ан както и паметта й живи.

Въпреки че не е ясно как книгата е била предадена на тези жени, експертът по Ан Болейн Натали Грюнингер предположи, че е била подарена от Ан на жена на име Елизабет Хил. Елизабет израснала близо до замъка Хевър, а съпругът й Ричард Хил бил сержант на кралската изба в двора на Хенри VIII. Има записи за игра на карти между Хил и краля и е възможно да е имало и приятелство между Елизабет и кралицата, което накарало Болейн да й предаде своя молитвеник преди екзекуцията си. „Това семейство от Кент запазило книгата в безопасност след смъртта на Ан, което било невероятно смело, като се вземе предвид, че подобни действия са могли да се възприемат като предателство“, казва Грюнингер, подкастър и автор на книгата „Последната година на Ан Болейн“.

Книгата на часовете“ на Ан се предавала между майки, дъщери, сестри и племенници до края на шестнадесети век, когато в полетата се появява и последното име. „Тази история е пример за това, че жените в семейството са приоритизирали лоялността, приятелството, верността и личната връзка с Ан“, казва Маккафри. „Фактът, че тези поколения жени са я запазили, е наистина една вдъхновяваща и красива история за солидарност, общност и смелост.

Книгата, която в момента е изложена в замъка Хевър, е малка частица от енигмата, която Ан Болейн е била. Историкът и помощник-куратор на замъка Оуен Емерсън посочва, че книгата съдържа ДНК на Ан по страниците, където тя я е докосвала и целувала по време на ежедневните си посвещения.

Това наистина е било нейно любимо притежание“, казва Емерсън. „Поради това, което се е случило с Ан Болейн, ние не разполагаме с много количество информация от самата Ан, тъй като всичко е било заличено. Но физическите остатъци от използването на книгата и изграждането на този красив малък куплет носят самоличността й в тях."

Въпреки че „Книгата на часовете“ на Ан най-накрая намери своя път дома, изследването на тази интригуваща историческа мистерия все още не е приключило. Маккафри продължава да проучва произхода на книгата и онова през, което е преминала през вековете, за да разбере къде е била крита през цялото това време. Откриването на надписите осветява част от тайното пътуване на книгата, предоставяйки ни възможност да надзърнем към противоречията, лоялността и очарованието, които Ан Болейн е породила у хората през последните 500 години.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 1 час

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 1 час

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 2 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 9 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 10 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 11 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 12 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 13 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 13 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 14 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 15 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 15 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 15 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 16 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 16 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 17 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК