34

С ъздаването на постоянно селище на Луната е първата стъпка към изследването на Марс, съобщиха от Европейската космическа агенция (ЕКА), която планира да достигне и колонизира червената планета.

Най-големите опасности за човека на Марс

Русия колонизира Луната, ще добива полезни изкопаеми

На годишната среща на 4 хил. експерти по глобалното космическо пространство в австралийския град Аделаида ЕКА информира, че

Луната е „точното място, на което трябва да бъдем

тъй като хората разширяват икономическите си дейности извън ниската орбита около Земята, въпреки че Марс си остава „крайната дестинация“, пише „Дейли Мейл“ (Daily Mail), позовавайки се на информация от агенция Франс прес (AFP).

„Ние живеем в ниската орбита на Земята през последните 17 години на борда на  космическа станция и работим по първата мисия на човека до Марс“, заяви Пиеро Месина от ЕКА.

Месина заяви, че

следващата стъпка е да имаме постоянно присъствие на Луната, дори да е просто робот, до края на следващото десетилетие.

Според Мъск 1 млн. души трябва да колонизират Марс

Стивън Хокинг: До 100 години трябва да напуснем Земята

„Има серия от мисии до Луната планирани за следващите 10 години, а всички те ще създадат движение, инерция и богатство от данни, които ще позволят изграждането на селище на Луната“, добавя той.

„Мисля, че сега е точният момент да започнем обсъждане и планиране за нещо, което е толкова вдъхновяващо, каквото е една космическа станция, плод на истинско глобално международно сътрудничество“, каза още Месина.

ЕКА гледа на една постоянна лунна колония като на заместител на Международната космическа станция, която трябва да бъде изведена от експлоатация през 2024 г.

Американската космическа агенция НАСА и руската „Роскосмос” наскоро се договориха и работят по единни стандарти за създаването на космическа станция в лунната орбита.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@