0

Р азстоянията във Вселената наистина са немислими за човешкото съзнание.

Неслучайно първият космически апарат, създаден от човека, който напуска пределите на Слънчевата система, се превръща в едно от историческите събития на хилядолетието.

„Пионер 10” прелетява край орбитата на Нептун, най-отдалечената планета в Слънчевата система, на 13 юни 1983г. и се отправя към своето пътешествие извън пределите на познатото ни космическо пространство.

Представяме ви малка част от историята на „Пионер 10” – първият, осмелил се да надникне в тъмните дебри отвъд това, което наричаме свой дом.

Източник: iStock/Getty Images

„Пионер 10” е изведен в космоса на 3 март 1972г. по проект на НАСА от стартовата площадка Launch Complex 36 във Флорида, заедно със совалката Atlas-Centaur.

Само 90 минути след изстрелването си „Пионер 10” напуска пределите на земната атмосфера. След 11 часа той преминава покрай Луната и така се превръща в най-бързия космически апарат до този момент.

Десет дни след изстрелването на „Пионер 10” всички измервателни устройства са активирани успешно.

„Пионер 10” е първият космически апарат, който улавя атомите хелий в междупланетарното пространство. Той изследва и високоенергийните йони алуминий и натрий в слънчевия вятър.

Източник: iStock/Getty Images

На 15 юли 1972г. „Пионер 10” навлиза в астероидния пояс между Марс и Юпитер и така се превръща в първия апарат, създаден от човека, който навлиза в това пространство.

Траекторията му е изчислена по такъв начин, че най-близкият астероид по време на преминаването му се намира на над 8 млн. километра разстояние.

„Пионер 10” успява да премине успешно през астероидния пояс и напуска пределите му на 15 февруари 1973г.

Наближаването на космическия апарат до Юпитер се превръща в голямо предизвикателство за учените и цялата гилдия очаква с нетърпение това събитие.

Източник: iStock/Getty Images

Стратегията, която НАСА избира за траекторията на „Пионер 10”, е използването на гравитационното ускорение на Юпитер, с цел „изстрелването” на апарата в далечното космическо пространство.

При най-голямото си доближаване до най-голямата планета в Слънчевата система „Пионер 10” достига скорост от 132 000 км/ч.

„Пионер 10” прелита край Сатурн през 1976г., а край Уран – през 1979г. На 13 юни 1983г. пресича орбитата на Нептун и така се превръща в първия апарат, създаден от човека, който преминава отвъд близките граници на Слънчевата система.

Мисията на „Пионер 10” приключва официално на 31 март 1997г., когато апаратът се намира на 67 астрономически единици от Слънцето (една астрономическа единица се равнява приблизително на 150 милиона километра).

Източник: iStock/Getty Images

Оттогава „Пионер 10” продължава периодично да изпраща сигнали до Земята, но прекалено слаби, за да бъде проследена траекторията му.

Последният подобен сигнал е получен на 23 януари 2003г., когато „Пионер 10” се намира на 12 млрд. километра от нашата планета.

След това са правени много опити за установяване на връзка с космическия апарат, последният от които е през 2006г. Оттогава не сме получавали съобщения от „Пионер 10”.

Смята се, че през април тази година „Вояджър 2” е задминал „Пионер 10”. Изчислено е, че „Пионер 10” се намира на около 18 млрд. километра от Земята. Космическият апарат се е насочил към съзвездието Бик.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@