0

А рхеолози в Египет отвориха за посетители „прокълната гробница“, в която се намират тленните останки на хората, които са построили Голямата пирамида в Гиза, съобщава „Дейли Мейл“ (Daily Mail).

Гробницата отваря врати за туристи за първи път от откриването ѝ преди 30 години.

Пирамидата датира отпреди 4500 години и се намира в района на „племенната планина“, близо до пирамидата в Гиза. Експерти от министерството на антиките в Египет са работили по възстановяването и развитието на района, за да отворят повече археологически обекти за посещение и така да стимулират туризма.

Проклятието на фараоните ли успява да опази гробницата и саркофага на Тутанкамон

Тайните на Клеопатра, за които не подозираме

Проектът за развитие на платото Гиза включва изграждането на посетителски център, административни офиси и туристически центрове и полицейски офиси. Новооткритият район съдържа гробище за работници, заедно с гробовете на началника на двореца на фараона, ръководителя на строителните работници и важна личност, която е била погребана с работниците.

Мястото е затворено от 1990 г.

Археолозите смятат, че човекът, който е надзиравал работниците е изпълнил гробницата с проклятия, за да защити мъртвите от крадци.

В книгата си „Долината на златните мумии“ археологът Захи Хауас казва, че гробницата на строителите на Голямата пирамида в Гиза съдържа предупреждението: „Всички хора, които влизат в тази гробница, които ѝ направят нещо лошо или я унищожат – нека крокодил се изправи срещу тях във водата и змии да излязат срещу тях на сушата. Нека хипопотамът бъде срещу тях във водата, а скорпионите – на сушата“.

Гробницата на началника на двореца на фараона, известна като Нефер Тиет, е добре запазена и е установено, че има две фалшиви врати и надписи по стените. Той е имал две съпруги и 18 деца.

Освен, че отваря трите гробници, Ашраф Мохи, генерален директор, който отговаря за района, в който се намират пирамидите в Гиза, съобщи, че

още две гробници, открити в същото гробище, ще бъдат отворени – включително тази на  Хуфу Хаф, син на фараон Хуфу,

който управлявал между 2589 и 2566 г. пр. н. е. Неговата гробница е двойна като северната част принадлежи на съпругата му Нефретка, а южната – на самия принц.

Другата гробница е Сешем Нефер 4, която датира от Шестата династия, около 2340 г. пр. н. е. Този гроб включва изображения на притежателя на гробницата със семейството му, заклани бикове и лов на птици и други животни.

Как са били построени пирамидите в Египет вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@