6

П ериод на екстремна вулканична активност от 1 млн. години най-вероятно е проправила пътя за зората на динозаврите, предполага ново проучване, цитирано от Би Би Си (BBC).

Учените са анализирали древни скали и са открили следи от емисии от огромни вулканични изригвания, които са се случили преди около 200 млн. години. Това може да е довело до

едно от най-големите масови измирания, което позволило на динозаврите да станат доминантен вид.

Тайният живот на Тиранозавър рекс

Намериха "Ромео и Жулиета" на динозаврите

Малкият динозавър И ци има криле на прилеп

Изследването е публикувано в списание PNAS. Водещият автор Лорънс Пърсивал от департамента за науките за земята в университета Оксфорд заяви: „Динозаврите са успели да се възползват от онези екологични ниши, които са останали незасегнати от измирането“.

Учените са разгледали вулканични скали от четири континента, датиращи от онова време. Предишни проучвания са разглеждали как нивата на въглерод в скалите се колебаят, което е свързано с въглеродния диоксид от вулканичните изригвания.

Това изследване обаче разглежда един различен отпечатък от вулканичната активност – живака. Когато вулканите изригват те оставят следи от живак в газовете, които се издигат в небето. Това се разпространява в атмосферата преди да се утаи в седиментните скали и да остане там в продължение на милиони години.

Източник: Thinkstock/Guliver

Учените откриват доказателства за

огромни вулканични изригвания, които са продължили около милион години.

Това трябва да е довело до масово измиране: животните, включително крокодилоподобните същества, както и приличащите на влечуги бозайници и ранни земноводни, са били унищожени.

Ранните динозаври от този период обаче са оцелели, въпреки че изследователите не са сигурни как това се е случило при тези адски условия. След като вулканите се утихват, малко конкуренти на динозаврите са останали живи и това слага началото на тяхната ера.

Вижте любопитни факти за динозаврите във видеото горе.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@