0

Х акери са измислили нов начин за т.нар. фишинг атаки, чрез които да се опитват да вземат личните данни на потребители. Този път те използват функцията на Google Calendar за създаване на срещи и събития в графика на потребителите, съобщава компанията Kaspersky Lab, цитирана от Mashable.

5 начина смартфонът да ни разсейва по-малко

Хакерите използват функцията, за да създават фалшиви събития, в които предлагат проучвания или дори парични награди. В замяна просто трябва да въведат личните си данни, след като кликнат на посочения линк.

Тим Кук обвини ИТ индустрията, че създава хаос

Създаването на събитие в Google Calendar активира и известие на телефона, така че потребителите със сигурност го виждат и му обръщат внимание. Единствено от тях зависи да са достатъчно внимателни и да не се излъжат. В някои случаи фалшивото събитие може и да е покана за среща, концерт и др.

Затова потребителите трябва да внимателни и да преглеждат събитието подробно преди да кликват на линковете. Ако предложението идва от непознат за тях контакт, най-добре е да го изтрият.

Също така Google Calendar позволява ограничаване на достъпа до функцията за създаване на събития. За целта потребителят трябва да отвори Google Calendar в браузъра си и да кликне на зъбното колело в горния десен ъгъл на екрана и да избере "Настройки".

След това се избира "Настройки на събитията" и да се промени полето "Автоматично добавяне на покани" до "Не, да се показват само поканите, на които съм отговорил/а".

Следващата стъпка е от долната секция "Опции за изгледа" да се махне отметката пред "Показване на отхвърлените събития". По този начин поканите, не само не могат да се добавят в календара без предварително одобрение, но и няма да се виждат след като им е отказано.

Новият Android ще пази личните данни по-добре

Прехвърля ли Google защитата на данните към потребителите

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@