5

Apple записа исторически успех като стана първата американска компания с пазарна капитализация над 1 трилион долара. Освен това в момента тя е и единствената компания в света, която има толкова голяма стойност. Но според нейният изпълнителен директор Тим Кук това не е от чак толкова голямо значение.

Huawei измести Apple и е втора при смартфоните

Увеличава се интересът към евтините смартфони

Историята на Apple започва съвсем не на шега на 1-ви април 1976 г. Съоснователи на компанията са Стив Джобс и Стив Возняк. Според първоначалните планове трябва да има и трети съосновател - Роналд Уейн. Той обаче напуска още преди Apple да е официално регистрирана и взима само 800 долара за акциите си в нея.

Samsung показа "нечупим" гъвкав дисплей

Android P ще е най-мащабният ъпдейт от години

Apple следва класическия път на ИТ гигантите и първият офис на компанията е гаражът на родителите на Джобс. Возняк поема разработката на компютрите на Apple, докато Джобс се заема предимно с бизнес дейността.

Третият служител на Apple е Майк Маркула, който е и ангел-инвеститор и дава на компанията 250 000 долара. С негова помощ през 1977 г. компанията е официално регистрирана и започва сериозна дейност. Година по-късно вече има реален офис, служители и производствена линия за компютъра Apple II.

Постепенно компанията се развива и Джобс се убеждава, че бъдещето е в компютрите с графичен интерфейс, а не просто редове с код. Първият такъв модел е Lisa, който излиза на пазара през 1983 г., но е твърде скъп, няма много софтуер за него и в крайна сметка има слаби продажби.

Джобс не се отказва и започва работа по Apple Macintosh. През тези години Apple си има други изпълнителни директори, а Джобс работи по продуктите на компанията. Още тогава не липсват споровете и проблемите заради пословично тежкия характер на Джобс.

Кои са новостите в iOS 12, която Apple подготвя за есента

BlackBerry представи първия си телефон с двойна камера

През 1984 г., компанията навлиза в мейнстрийма с активна рекламна кампания, която се казва "1984" и плаща 1.5 млн. долара за една реклама на Macintosh по време на Super Bowl.

През това време Apple и Microsoft работят заедно за софтуера на първия Macintosh. След като се оказва, че и Microsoft работи по свой графичен интерфейс (Windows), приятелството между двете компании се разпада.

Проблемите за Apple се увеличават, но не и продажбите. Джобс се опитва да отстрани тогавашния изпълнителен директор Джон Скъли, когото сам е довел в Apple, но и с когото сега има много търкания. Бордът на директорите на Apple обаче взима страната на Скъли и Джобс е отстранен от всякакви ръководни функции.

Ядосан, Джобс напуска Apple напълно и основава NeXT. Скоро след него напуска и Возняк, който смята, че Apple е поела по грешен път. Скъли поема пълен контрол над Apple и макар първоначално всичко да върви добре, постепенно старите проблеми отново се завръщат - много пазари, много продукти, малко продажби.

Apple не успява да пребори доминацията на IBM, а положението става още по-тежко с нарастващата популярност на Windows, който се предлага за много по-евтини компютри, но не и за моделите на Apple. През 1993 г. Скъли е отстранен и заменен с Майкъл Спиндлър. Той също не успява да възроди Apple, като не успява и да я продаде на IBM, Sun MicroSystems и Philips.

През 1996 г. и той е сменен с Джил Амелио. Той не успява да намери решение на проблемите на Apple, но има друга смела идея. Решава да купи NeXT на Джобс и така през 1997 г. го връща в компанията. Джобс не губи време и през юли убеждава борда на директорите да го назначи временно за изпълнителен директор.

Джобс въвежда серия промени, включително и в маркетинг дейността на Apple. Така се ражда популярната поредица реклами "Мисли различно". Джобс бързо сдобрява Microsoft и Apple, като дори издейства инвестиция от 150 млн. долара от Microsoft.

След това той съсредоточава усилията си върху компютрите Macitonsh, които прекръства просто на Mac. Взима най-доброто от NeXT, като операционната система, и го съчетава с най-доброто от Apple.

Седем малко известни факта за Apple

Паралелно с това започва да мисли и за още по-смели продукти. Така през 2001 г. се появява първият iPod. Преносимият дигитален плейър става световен хит. Джобс вижда потенциала на преносимите устройства и фокусира усилията си върху тях.

През 2007 г. представя и първия iPhone. Устройството е посрещнато с надсмешка от големите имена в бранша. Никой от тях не вижда смисъл в устройство без бутони или клавиатура. iPhone обаче става хит и днес е основната причина Apple да достигне митичната граница от 1 трилион долара.

През 2011 г. Тим Кук поема ръководството на Apple от Джобс, който се оттегля заради заболяване. Кук е лично избран от Джобс, като в продължение на години е неговата дясна ръка в компанията. Кук е и близък семеен приятел на Джобс, който го учи на всичко необходимо един ден да поеме контрола над компанията.

И до днес Кук се опитва да спазва едно от основните изисквания на Джобс - да не го копира, а да мисли самостоятелно. Въпреки това Кук постоянно напомня за визията на Джобс и я следва неизменно.

ВИЖТЕ ЕВОЛЮЦИЯТА НА МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ В ГАЛЕРИЯТА

Кук прави това и в писмо до служителите на Apple, в което им благодари за постигнатия успех. "Днес Apple отбеляза значителен успех", пише Кук. "Имаме много за какво да се гордеем с постижението, но това не е най-важното мерило за нашия успех. Финансовите постъпления са просто резултат от иновациите на Apple, това че поставяме нашите продукти и клиенти на първо място и винаги се придържаме към ценностите си", пише Кук.

"Вие, нашият екип, сте това, което прави Apple страхотна и нашият успех се дължи на вашата усърдна работа, посвещение и страст. За мен е смиряващо и голяма чест да правите това и е привилегията на живота ми да работя заедно с вас. Искам да ви благодаря с цялото си сърце за всичките часове до късно, допълнителни пътувания и всички път, когато отказвате да приемете нещо по-малко от отличното, когато работим заедно", допълва Кук.

Той благодари и на партньорите и на клиентите на компанията. След това напомня на всички, че Джобс е "основал Apple с вярата, че човешката реактивност може да реши и най-големите проблеми и хората, които са достатъчно луди да мислят, че могат да променят света, са тези, които го променят".

Петте ключа за успех според най-богатия човек на Земята

"В днешния свят нашата мисия е по-важна от всякога. Нашите продукти не просто създават моменти на изненада и удоволствие. Те дават власт на хората да обогатят както своя живот, така и живота на хората около тях. Точно както Стив винаги е правил в такива моменти, ние всички трябва да гледаме напред в бляскавото бъдеще на Apple и страхотната работа, която ще свършим заедно", завършва Кук.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 8 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 11 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 12 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 12 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 13 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 13 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 13 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 14 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 14 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 14 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 15 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 15 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 15 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 15 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 15 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи