13

М иналото на Балканите е показало какво означава промяна на границите – смърт, унищожение и бежанци. Нашият регион е нов и той вече не е бурето с барут.

"Балканите станаха европейски. Всички трябва да намерят положително решение на проблемите. Македония даде пример за това с договорите си с България и Гърция, с които намери това положително решение. Вярвам, че и останалите страни трябва да се движат в тази посока". Това заяви в интервю за БГНЕС македонският премиер Зоран Заев. 

Македония подкрепя решение, което ще изгради приятелство и траен мир, което би осигурило по-голямо регионално сътрудничество и интеграция на целия регион в ЕС. "Това е решение, което ще даде сигурност и на албанците, и на сърбите, както и на всички останали народи, които живеят на Балканите", подчерта Заев.

Историческите факти относно общата ни история са ясни. От това няма бягане. Комисията трябва да си свърши работата. Тя бе окуражена от мен и Борисов. Този път ще построим окончателно Коридор №8. Българската православна църква изигра историческа роля за Македонската православна църква, каза още Заев.

Договорът за приятелство на 2 години

Македонският премиер посочи, че през последните две години след подписването на Договора за приятелство и добросъседство много неща са се променили в положителна посока. За един много кратък период е постигнато толкова много.

"България може много да ни помогне в процеса на евроинтеграция и България много ни помага. Тя беше първа, която се бореше в Европейската комисия, за да получим дата за започване на преговори. България сподели целия си опит, който има в процеса на преговорите за присъединяване. Тя беше една от първите държави, които ратифицираха нашия договор за членство в НАТО. България показа своето приятелство. Вярвам, че и ние показваме същото", подчерта Зоран Заев.

В същото време той се спря и на системата, която беше създадена след 1945 г. и тровеше в продължение на десетилетия двустранните отношения. "В двете страни има структури, които не се радват на случващото се, те са част от миналото, също така има и структури, които са ориентирани по- на изток. Знам това", предупреди македонският премиер.

За последните две години имаме сериозен напредък в търговския стокообмен и културната сфера. За първите десет месеца на 2018 г. двустранната търговия е нараснала с 16,95% спрямо 2017 г."Това е голям процент и говори за възможностите, които сме създали за икономическо сътрудничество", посочи Заев.

Той отбеляза, че продължава и културния обмен – български театрални постановки се поставят в Македония, и обратното - македонски в пет шест града на България. Роля за сближаването между двата народа имат и концертите.

Източник: БГНЕС

Коридор №8 е необратим

Зоран Заев е убеден, че Коридор №8 е необратим. По него македонската страна работи много активно. На първо място за изграждането на железопътна линия от Куманово до българската граница. Тя трябва да бъде пусната в експлоатация най-късно през 2025 г.

"Македония осигури 580 милиона евро за изграждането на железопътната линия от Куманово до българската граница. С това ще имаме завършена железопътна линия от Скопие до София. Срокът да бъде пусната в експлоатация е най-късно до 2025 г. Първата фаза вече се изгражда интензивно. В момента пристъпваме към реализацията на втората фаза, за която имаме грант от 68,7 милиона евро, отпуснат от "Уестърн Болкън инвестмънт фонд"... Третата фаза е най-голяма и е на стойност 405 милиона евро. Тук имаме 60 милиона евро грант от ИПА и кредит от 345 милиона евро. Направихме синдикат между две банки Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Това са огромни пари за Македония", каза Заев.

Той добави, че паралелно с това се изгражда високоскоростен път от Куманово до българската граница, който ще бъде построен до две години и вече няма да ни се налага да пътуваме по пътища с дупки, когато искаме да посетим София или Скопие.

За общата история

Зоран Заев посочи, че комисията по историческите въпроси е създадена, за да надгради приятелството между двата народа. Той заедно с българския премиер Бойко Борисов са окуражили историците.

"Самата комисия вече постигна съгласие за някои важни исторически личности – Светите братя Кирил и Методий, Свети Наум, Свети Климент, цар Самуил. Ние направихме Договора, изграждаме приятелство, сътрудничество и добросъседство. В един такъв контекст комисиите трябва само да надградят това“, каза македонският премиер, който е убеден, че комисията ще постигне резултати през септември по актуалните въпроси.

Източник: БГНЕС

БПЦ с неоценим принос

Българската православна църква направи смели стъпки по отношение на нашата Македонска православна църква – Охридска архиепископия, заяви Заев. Той посочи, че български владици посещават македонските църкви, а македонски – българските.

"Нашите граждани, които са вярващи, като видят, че те си сътрудничат добре, ще подкрепят това приятелство", заяви Заев и отново подчерта, че Светият Синод на БПЦ първи е направил смели крачки, за да подпомогне процеса на получаване на автокефалност от МПЦ.

Заев е убеден, че Македония като суверенна държава има право на самостоятелна и независима църква.

Бъдещето на Преспанския договор

Зоран Заев оцени като положителни първите сигнали, които дойдоха от новоизбрания гръцки премиер Кириакос Мицотакис.

"Когато договорът се ратифицираше, той заяви, че е против него, но ако гръцкият парламент го ратифицира, това е международна ратификация и трябва да гледаме напред. Вярвам, че колкото повече минава времето, договорът ще даде положителни придобивки и за Македония, и за Гърция“, категоричен е македонският министър-председател.

Случаят Камчев

Бойко Борисов по никакъв начин не ми се е обаждал за македонския бизнесмен Орце Камчев, който е разследван. Той не би си позволил подобно нещо, защото той е европейски премиер и зачита върховенството на закона, съобщи Заев.

"Ние сме европейска страна и искаме да говорим за бъдещето и да правим модерна политика. Това е политиката, която правят Макрон и Меркел, политика, ориентирана към бъдещето, която дава перспективи на младите хора“, заяви в заключение македонският премиер Зоран Заев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 21 минути

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 1 час

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

Любопитно Преди 1 час

Мъжете хванали болестта от северноамерикански елени, заразени с хронична болест на изтощение

<p>Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради Тейлър Суифт</p>

Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради песен на Тейлър Суифт

Любопитно Преди 1 час

43-годишната Кардашиян все още не е коментирала ефекта на песента върху социалните ѝ медии

коклюш

Първи случай на коклюш във Велико Търново

България Преди 1 час

Диагностициран с болестта е 17-годишен младеж

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Корнелия Нинова коментира, че тръгват с амбицията да печелят доверието на хората

а

Грозни пижами и космати чехли: Младежите в Китай на бунт с "груби" работни облекла

Любопитно Преди 2 часа

Защо младежите в Китай се бунтуват четете в следващите редове

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

България Преди 2 часа

Радев издаде указ и назначи служебния министър-председател Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 2 часа

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

Еминем празнува 16 години трезвеност

Еминем празнува 16 години трезвеност

Любопитно Преди 2 часа

Почти фаталното предозиране с наркотици през 2007 г. е било сигнал за събуждане, който го е мотивирал да изтрезнее

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на служебния премиер Главчев

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на служебния премиер Главчев

България Преди 3 часа

Плугчиева обяви, че са ѝ били предлагани министерски постове, които е отказала

104-годишна жена е връзвана в болница във Видин твърдят нейните близки

104-годишна жена е връзвана в болница във Видин твърдят нейните близки

България Преди 3 часа

Районна прокуратура-Видин се самосезира по случая

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Любопитно Преди 3 часа

27-годишният актьор се превъплъти в образа на супергероя на Marvel в три филма досега

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Свят Преди 3 часа

В северното подножие на Везувий е открита част от сграда, която според тях е била използвана от първия император на Рим