10

З еметресение с магнитуд над 6 беше регистрирано в Егейско море, близо до западното турско крайбрежие марко преди 15,30 ч. Силният трус беше усетен в Турция, Гърция и България. 

45-годишна жена е извадена мъртва от отломките на срутената си къща. Жертвата е жител на село Вриса на гръцкия о-в Лесбос. Там земетресението предизвика най-много щети, предимно по различни сгради.   

Европейският средиземноморски сеизмологичен център определи сила на труса 6,3 по скалата на Рихтер. Според Геофизичният институт в Солун магнитудът е бил 6,4. 

Епицентърът беше в близост до остров Лесбос, на около 80 км от турския град Измир и на 16 километра южно от гръцкия град Пломарион. 

Последвали са два вторични труса със сила 4,9 и много други с по-малък интензитет. 

Земетресението е предизвикало паника в турските градове Измир, Бурса, Истанбул и Чанаккале. В тях хора са излезли по улицата. Жителите на Северозападна Турция все още помнят Измитското земетресение от 1999г., с магнитут 7,5 по Рихтер, при което загинаха 17 000 души. 

През февруари т.г. районът на Чанаккале пък пострада при поредица от над 1000 труса, 16 от които над 4-та степен по Рихтер.  

Днешното земетресение е било усетено много силно в радиус от 100 километра от епицентъра. В следващите няколко часа десетки по-слаби трусове също са притеснили хората в Турция и Гърция. Местни медии съобщават, че много хора в региона на Измир ги е страх да се приберат по домовете си и властите ще организират лагери. 

В някои села на о-в Лесбос има цели срутени къщи, а ранените са десетки. До момента се съобщава само за 1 жертва - 45-годишната жена, извадена под отломките на къщта й.

Земетресение срина сграда и рани 5 души в Турция

Учени: Ще има катастрофално земетресение в Турция скоро

Земетресението в Егейско море съвпадна със сеизмологични прогнози за нов силен трус в турския регион Мармарис.   

Както и трусът там през 1999г., така и днешния бе усетен в България. Във "Фейсбук"  има постове, според които трусът е усетен в Пловдив, в Бургас, в Кърджали, в Раднево и в София.

Земетресението е усетено между трета и четвърта степен на територията на България - основно в Южна България,

съобщи Пламена Райкова, дежурен сеизмолог от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН за Агенция "Фокус".

Тя уточни, че има данни, че земетресението е усетено в градовете Димитровград, Ямбол, Бургас, Кърджали и Пловдив.

В столицата земетресението е усетено слабо, само от хора, живеещи на по-високите етажи. Няма никаква сериозна опасност процесът да се развие и на територията на нашата страна, каза за Дарик сеизмологът проф. Емил Ботев, ръководител на секция "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Като трус с магнитуд между втора и трета степен е усетено земетресението на територията на столицата, информира той.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@