56

„Мисля и се надявам, че американците и украинците имат общи ценности. Затова не мога да разбера как Доналд Тръмп може да е на страната на Путин. За мен е невероятно”. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю пред Кайтлан Колинс от CNN. Държавният глава говори броени дни, след като се навършиха две години от началото на войната в страната му, посочва NOVA.

Ето и пълния текст на интервюто:

Господин президент, благодаря Ви, че сте тук! Казахте, че се надявате, че Конгресът на САЩ да отпусне повече помощ за Украйна. С цялото ми уважение, искам да Ви попитам защо продължавате да имате тази надежда? Все пак някои членове на Конгреса се противопоставят на изпращането на повече помощ за страната ви…

Споделям с вас това, което чувам и съм чувал. Не става въпрос само за доверие. Знаете, че съм наистина благодарен на президента, както и на подкрепата, която получавам и от двете партии. Трябва също да знаете, че обикновено веднъж месечно се срещам с много конгресмени от двете партии и те винаги казват, че ще ни помогнат, че ще ни подкрепят. Нуждаят се от още малко време, тъй като има някои радикални гласове в Конгреса, но ще работят по въпроса. Това е, което трябва да направя. Аз съм президент на Украйна, която е във война - трябва да имам доверие на нашите стратегически партньори. Ако те променят мнението си, това е голям проблем и голямо предизвикателство за нас.

Споменахте за американските законодатели, с които сте се срещали. Сенатор Чък Шумър, лидерът на Демократите в Сената, е един от тях. Но всъщност човекът, който може би държи съдбата ви в ръцете си, е Майк Джонсън - председателят на Камарата на представителите, републиканец, който никога не е гласувал в подкрепа на помощта за Украйна. Какво бихте му казали, освен че трябва да дойде, за да види?

Имах среща с него. Въпросът тук отново е как да имаме доверие на партньорите си. Това е всичко, което искам да кажа. Когато разговаряхме, той каза, че ще направи всичко възможно, за да подкрепи Украйна, че е на наша страна и разбира колко героичен е нашият народ, нашите войници, цивилните граждани, и още, и още... Каза, че се моли за нас и ще ни помогне.

Имах среща с него в Белия дом и в администрацията на Белия дом, на която той ми каза, че има някои призиви в Конгреса, които са предизвикателството. Затова се обърнах към президента и му казах: „Моля, господин президент, моля ви да ми помогнете и да помогнете на украинския народ. Можете ли да го направите? Знам, че имате много въпроси един към друг заради предизборния период, който е период на предизвикателства, но можете ли да сложите пауза на диалога си по тези въпроси? Моля за една среща между демократите и републиканците. И моля Ви, може ли да постигнете споразумение, защото за нас е много важно”. Предадох това мое послание и мисля, че то стигна до Джонсън и до Байдън също. Какво повече мога да направя? Не мога да притискам Джонсън, това е негово решение, но мисля, че той разбира всички предизвикателства, пред които сме изправени.

Зеленски: Тръмп не разбира Путин, защото никога не е воювал срещу него

Имате ли доверие на председателя Джонсън?

Трябва да се доверя, но ще видим какво ще стане.

Ако американската помощ за Украйна спре, ще се увеличат ли шансовете на Русия да спечели?

Да, разбира се. Руснаците разбират това и правят всичко, за да се случи. Информацията също е едно от руските оръжия, а руснаците са добри в това да я използват в тяхна полза. Бях изненадан, че успяха да го направят дори в САЩ, в Европейския съюз, по целия свят. Вярно е, че влагат много пари в това - милиарди. И разбира се, те повдигнаха темата чрез различните общества. Те разбират, че това ще има голямо влияние върху бойното поле, върху морала на убийците, които Путин държи, на неговите войници. Защото той знае, че техният морал е много нисък понеже през последните 22 години нямат истински победи на бойното поле. Те просто разрушават села и нашите градове, но не могат да ни окупират. Не могат да окупират големите ни градове и хората ни. Така че това е отговорът - той има нужда да не ни позволи да сме единни. Путин иска да разруши единството между нас и Вашингтон, но това би означавало да разбие единството в САЩ.

Казахте, че смятате, че Русия подготвя контранастъпление още през май. Ако това се случи и не получите повече помощ от САЩ, ще бъдете ли подготвени за тази контраофанзива?

Хората ще бъдат подготвени, но боеприпасите няма да бъдат. Батальоните няма да бъдат готови не само за нашето контранастъпление, те няма да бъдат готови да ги отблъснат и да останат силни. Това ще бъде много трудно.

Зеленски: Цената на помощта за Киев е по-ниска от тази на сблъсъка с Путин

Едно от основните неща, които чуваме от републиканците, които не подкрепят изпращането на повече помощ за Украйна, е, че се притесняват от корупция в Украйна и за милиардите, които ще бъдат изпратени. Можете ли да кажете на американците защо трябва да доверят парите на данъкоплатците си на вас?

Първо, много благодаря на Америка, че ни се доверява. Ако американците имат въпроси за това, то могат да получат всички отговори на тях с подробности. Конгресмените разполагат с тях, администрацията - също. Ние не получаваме милиарди благодарение на тази военна подкрепа. Получили сме по-важни неща - военно оборудване, а не пари в брой. Това е много важно. Трябва да знаете, че всички тези милиарди не са отишли в нашия бюджет, а само в производството, в отбранителното производство, във военното производство на САЩ или в някои фондове в Европа. Понякога отиват за закупуване на допълнителна артилерия, например.

Второто, което трябва да знаете, е, че сега Украйна има статут на кандидат за членство в Европейския съюз. За нас това е много важно, но да получим този статут не опира само до нашето бъдеще, воля и цел да бъдем членове. Когато го получиш, трябва да гласуваш и да осигуриш всички антикорупционни реформи, както изисква законът на Европейския съюз. Така че ние гласувахме и осигурихме всички тези реформи. Ето защо получихме статут на кандидат за членство.

Чухме и друг коментар от сенатор Джей Ди Ванс, който беше в Мюнхен на конференцията по сигурността, но не се срещна с вас. Той каза, че дори да получите помощ на стойност 60 млрд. долара, това няма да промени из основи реалността на бойното поле. Какъв е Вашият отговор на това?

Не съм сигурен, че той разбира какво се случва тук. И нямаме нужда от никаква реторика от хора, които не са вникнали в ситуацията. За да разбере това, трябва да дойде на фронтовата линия, да види какво се случва там, да поговори с хората. След това да отиде при цивилните, за да разбере каква е ситуацията и какво ще се случи с тях без тази подкрепа. И тогава ще разбере, че милиони хора са били убити и ще бъдат убити.

Значи той не го разбира?

Той не го разбира. Слава Богу, вие не водите война на ваша територия и дай Боже никога да не ви се случва. Но, ако такива хора искат наистина да вземат правилно решение, то те трябва да разберат правилните неща. Трябва да разберат какво се случва.

Казахте, че не се намирате в безизходица. Вие не вярвате, че Украйна е в безизходица. Реално погледнато, как изглежда победата за вас?

Не искаме „замразени” конфликти. Изглежда имахме точно такова след споразумението от Минск, както и след 2014 г., когато Русия окупира Крим в източната част страната ни. Ние и цялото ни общество не вярваме на никакви „замразени” документи, на никакви документи за прекратяване на огъня. Разбрахме, че Путин никога няма да удържи на думата си. И това означава, че ние трябва да отблъснем руската армия от нашата територия. Разбира се, ако ще имаме контрол над границите си, това означава мир и край на войната, но в крайна сметка това не е достатъчно. Наистина не е. Много е важно да не дадем никаква възможност на Путин да се върне, а при всеки „замразен” конфликт той ще го направи, за да ни унищожи и окупира. Това е истината и ние не искаме да правим същата грешка след Минското споразумение или Формата от Нормандия. Всички тези документи се провалиха. На Путин не може да му се има доверие.

Значи не се доверявате на нищо, върху което е изписано името му? Днес казахте, че що се отнася до военните планове, новият ви главнокомандващ изготвя ясен план. Има ли два различни плана? Единият, ако получите помощта, а другият - ако не я получите?

Да, това означава. Зависи от това дали ще имаме боеприпаси и дали ще разчитаме на нашите партньори или само на себе си. Това е план за защита или защита с няколко стъпки напред с контранастъпление. Това е много важно. Тези, които са погледнали назад към предишната година, са видели какъв успех имахме в Черно море. Може би не всички го видяха, но това беше успех. Унищожихме корабите, отворихме Черно море, не напълно, но успяхме да го направим и създадохме нов маршрут, по който се превозват 30 милиона тона зърно и други селскостопански продукти. Това е голям успех и го постигнахме благодарение на добре оборудваната ни контраофанзива. Не съм споделил с аудиторията или с вас всички подробности, но мисля, че хората разбират.

Искате да кажете, че виждате ползата от американската помощ?

Да, това означава. Тази година, ако не получим никаква помощ, няма да имаме никакъв успех.

Няма да имате никакъв успех?

Никакъв нов успех. И мисля, че маршрутът на зърното ще бъде затворен. За да го защитим, ще са ни необходими някои боеприпаси, системи за противовъздушна отбрана, както и други неща. Затова без помощта не можем да разчитаме на този успех.

Това е наистина неприятен коментар. По същество казвате, че Украйна няма да постигне нови успехи, ако няма нова помощ, тоест всичко зависи от САЩ?

Нашите стъпки напред, успехът ни ще зависят от САЩ. Не става въпрос само за защита на границите. Ако само се защитаваш, даваш възможност на Русия да те изтласка. Да, вярно е, това са малки стъпки назад, но са стъпки назад, а когато се върнете назад ще загубите хора, ние ще загубим хора.

Днес за първи път от години, разкрихте колко украински войници са загинали през последните две години? Казахте, че са около 31 000. Защо споменахте това число днес?

Защото ни е писнало да чуваме лъжци от различни сайтове, които казват, че сме загубили 300 000 души, а Русия - 30-50-60 хиляди. Различни хора, различни учени, дори в САЩ, различни политици споделят някакъв нереалистичен брой убити хора. Така че Русия нямаше успех в окупацията. От началото на 2024 г. сме си върнали половината от тази територия. Смятам, че това е голям успех, както и онова, което направихме в Черно море. Жалко е, че имаме толкова много загуби, защото всеки загубен човек е голяма трагедия за всяко едно семейство. Но аз исках да спра споделянето на измислици заради нашите хора, заради нашите партньори. Разберете ме.

Също така се вижда нуждата ви от още войници, искам да кажа, че Русия ви превъзхожда по численост. Очаквате ли, че ще има увеличение на мобилизираните?

Аз също бях говорил за това, но преди върховният главнокомандващ да реши.

Значи все още няма да кажете дали броят ще се увеличи? Още нещо, което споменахте, е, че изборите в САЩ ще бъдат ключова повратна точка. Изглежда, че Доналд Тръмп е на прага да стане кандидат за президент на републиканците. Последния път, когато го интервюирах, той отказа да сподели дали иска Украйна или Русия да спечели тази война. Готов ли сте да бъде преизбран?

Решението кой ще бъде президентът е на вашето общество. Въпреки това, ако Доналд Тръмп не знае кого ще подкрепи - Украйна или Русия, мисля, че ще има предизвикателства пред обществото си. Защото, ако подкрепи Русия, това означава да се противопостави на американците. Сигурен съм в това, защото Русия убива нашите хора, убива опозицията си, убива цялата демокрация и свободата на словото. Путин е убил всички ценности, които ние защитаваме днес. Мисля и се надявам, че нашият и вашият народ имат общи ценности. И затова не мога да разбера как Доналд Тръмп може да е на страната на Путин. За мен това е нещо невероятно.

Победа на Тръмп би била добра или лоша за Украйна?

Мисля, че по-важното е каква е за вас. Това е ваше решение. За нас е много опасно, ако политиката по отношение на Украйна се промени.

Вие много ясно заявихте, че искате Украйна да бъде в НАТО. Един коментар, който Доналд Тръмп направи наскоро, е, че със страните от НАТО, които не плащат достатъчно за отбрана, Русия трябва да прави каквото си иска. Това са неговите думи.

Не съм сигурен, че той е готов да го направи. Така мисля.

Не сте сигурен, че е готов да...

Да излезете от НАТО или да си играете с доверието. В противен случай Русия може да направи с вас всичко, което иска. Мисля, че всичко това е само на думи.

Само думи…

Така мисля.

Какво ще кажете за неговото изказване относно това, че би могъл да разреши случващото се за един ден, да разреши тази двугодишна война за един ден?

Мисля, че той не може да разбере какво се случва тук. Той не може да реши този конфликт с Путин, с Русия, защото ние никога няма да сме готови да дадем нашите територии, само за да спре войната. Да им дадем част от нашата страна. Мисля, че той наистина не разбира, че Путин няма да спре, дори в този случай. Путин никога няма да спре, докато не ни окупира изцяло. Ето защо мисля, че Доналд Тръмп не познава Путин. Знам, че се е срещал с него, но не знам какъв е бил тогава духът и настроението на техния диалог. Това, което мога да кажа е, че той никога не се е борил срещу Путин. Американската армия, никога не се е сражавала с армията на Русия. Никога.

Тоест вие имате по-добър поглед от него, разбирате нещата по-добре от него?

Да, разбирам ги по-добре.

Минаха две години от началото на войната. По какъв начин Ви промениха тези две години на война?

Промениха ме напълно, както и цялото ни общество. Имаме други приоритети. Промени се разбирането ни за стойността на семейството, на децата и разбирането ни на времето, от което наистина се нуждаеш и което е просто, едно нищо, фокусирайки се върху много противоречиви неща. Промени се разбирането кой наистина е твой приятел и това не е само в страните, а и извън тях. Лидерите са партньори, които са бизнесмени, а приятелите са по-важни от бизнесмените. Това е нещото, от което страната ти се нуждае, от което хората се нуждаят, за да могат просто да оцелеят.

Веднъж казахте, че загубата е по-лоша от смъртта. Чувствате ли се така и днес?

Загубата от Путин? Същото е и днес, защото, когато той иска да постигне само една цел, а тя е просто да ви убие, да убие вашите хора, то да загубиш, означава да бъдеш убит.

Господин президент, благодаря Ви за отделеното време!

Благодаря Ви!

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 56
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

56 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 52 минути

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 1 час

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 3 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 5 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 5 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 6 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 6 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 6 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 7 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 7 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 7 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 14 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта