32

И миджът на Турция като защитник на сирийците беше ударен сериозно през последните две седмици, след като хиляди бежанци бяха депортирани от Истанбул обратно към Северозападна Сирия, въпреки че там се водят военни действия и сирийските правителствени сили провеждат ожесточени въздушни удари, принудили над 400 000 души да напуснат домовете си за последните три месеца.

Атаките по бежанците в Турция започнаха още след като кметските избори в Истанбул бяха спечелени от Емре Имамоглу, подкрепен от опозиционната националистическата Републиканска народна партия. Вечерта след избирането му, националисти атакуваха магазини на сирийци в Истанбул, предизвиквайки намесата на местните сили за сигурност. Турската опозиция обвинява политиката на управляващата партия на Реджеп Ердоган, че дава привилегии на сирийските бежанци, докато симпатизанти на неговата Партия на справедливостта и развитието също прехвърлиха вината за загубата на Истанбул върху сирийците. В момента в интернет тече кампания на турски националистически фракции, с която се разпространяват множество фалшиви новини, свързани със сирийците, предизвикали дебат както сред политици, така и в обществото.

Около 3,5 милиона сирийски бежанци се намират в Турция. Именно Анкара досега полагаше най-големи усилия да предостави условия и убежище на бягащите от войната в Сирия, а турските власти отделиха милиарди, за да установят функционираща система от бежански лагери както по границата със Сирия, така и от сирийската страна на границата, контролирана от бунтовническите сили. В самата Турция, сирийските бежанци се превърнаха в съставна част от обществения живот, участвайки активно и в подсилването на местната икономика. Истанбул се превърна в център на сирийската опозиция, а също и на многобройни активисти от арабския свят, включително интелектуалци и артисти, избягали от репресивните си правителства. Покрай последните трусове, обаче, сирийците са използвана карта както от опозицията, така и от управляващите.

През последните седмици, нарастващата ксенофобия, засилвана от националистите, а също и разочарованието от загубата на Истанбул от управляващата партия, предизвикаха задържането и депортирането на хиляди бежанци. Правозащитни организации заявиха, че полицията е засилила проверките на сирийски граждани през последната седмица, а сирийците, които не успяват да покажат документи, са арестувани. Избухналите в подкрепа на бежанците турски демонстрации пък бяха атакувани от националисти.

Над 6000 души са задържани досега при последните полицейски акции. Активисти предупреждават, че тази кампания предизвиква страх сред милионите сирийски бежанци в Турция, а това създава напрежение с местното население. Това, което най-много притеснява сирийците, е възможността да бъдат върнати в раздираната от военни действия провинция Идлиб в Северозападна Сирия. Самата провинция е дом на бежанци и разселени от други райони на страната хора, чиито общ брой в момента е над 3 милиона. Всеки нов наплив на бежанци, ще предизвика хуманитарна катастрофа.

Наистина, през последните години Турция беше бастион за сирийските бежанци, които намериха сигурност отвъд турската граница. Но последните мерки срещу сирийците там, предизвикаха притеснения сред правозащитници. Анкара затвори границата си със Сирия, на фона на едни от най-тежките боеве между правителството на Асад и бунтовническите сили. Отчаяните сирийци, които опитваха да преминат границата или бяха прострелвани, или задържани от турските граничари. Световната организация Human Rights Watch предупреди, че сирийските бежанци са принуждавани да подписват документи за „доброволно връщане“ в Идлиб.

От своя страна властите в Анкара отричат депортацията на сирийски бежанци. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу определи връщането на бежанци като доброволно и каза, че хората са връщани в сигурни зони. Това обаче се сблъсква с реалността на терен, където в Идлиб се водят тежки сражения. Връщането на хора във военни зони без тяхното желание, е нарушение на международни договори, които Турция е подписала.

Повечето от тези 3,5 милиона сирийци, са регистрирани в Южна Турция, където има висок процент на безработица и проблеми с местното население. Поради тези причини, на голяма част от сирийците беше позволени от турските власти, да се преместят към големите градове като Измир и Истанбул. През последните седмици, обаче, магазини, фабрики и ресторанти в Истанбул, които са собственост на сирийци, бяха обискирани и проверявани от полицията, търсеща работници без документи. Мнозина сирийци работят в без тези документи, тъй като им беше позволено от властите. Те, също така, работят на по-ниски заплати и нямат социална сигурност.

Именно ситуацията около работните условия, е един от факторите, които се използва от турската опозиция в насаждането на анти-сирийски настроения. Твърдения като „сирийците ни взимат работните места“ приличат на лозунгите, използвани от популистки движения в Европа. Тези изрази обаче се превърнаха в опорна точка и на националистическите фракции в Турция, които виждат възможност през сирийските бежанци да ударят управляващите и Ердоган.

Продължаването на кампанията за задържане би довело до създаването на пропаст в обществото в Турция. Базираната в Турция Национална коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили – главната сирийска опозиция – провежда разговори с турските власти по въпросите, свързани с бъдещето на сирийските бежанци, но засега политическите изявления показват примиряване със ситуацията. 

Депортациите също така се случват на фона на обтегнати отношения между Турция и ЕС заради миграционната сделка между Брюксел и Анкара. Турското правителство прекъсна едностранно част от сделката заради неизпълнение на ангажимента на ЕС да олекоти визовия режим за турски граждани, което бешеа нгажимент на европейската администрация при сключване на споразумението.

Досега Турция служеше като буфер около южните европейски граници, но не се знае какво ще се случи сега, когато сделката реално не съществува. Анкара заяви, че ще започне реформи, искани от ЕС за визите, но колко време ще отнеме този процес и дали той ще бъде успешен, няма как да се знае в момента. България и Гърция трябва да се притесняват от ставащото в Турция и провала на преговорите с ЕС. Заедно с гръцката, българската граница е първата, към която биха се отправили бежанци. Вече има сигнали, че заради страха от депортация, сирийците, намиращи се в Измир, обмислят да се насочат към опасното пътуване през Средиземно море към Италия и Гърция.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 32
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

32 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

България Преди 1 час

След инцидента възникнала разправия между двамата шофьори

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Любопитно Преди 1 час

Коцето Калки напусна Кухнята на Ада след като Златните загубиха от Сините

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

България Преди 5 часа

Разработката в службите започва в средата на 2022 година

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 5 часа

Той е предизвикал катастрофа

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 6 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 7 часа

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 7 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 7 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 7 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 7 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 7 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 7 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Георги Тахов

Кой е Георги Тахов, предложен за министър на земеделието

България Преди 8 часа

Той е предложен да замени на поста Кирил Вътев

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

България Преди 8 часа

Вътев беше един от четиримата министри, останали от редовното правителство

<p>Годината, която светът преживя без лято</p>

През 1816 г.: Годината, която светът преживя без лято

Любопитно Преди 10 часа

Какво е довело до климатичните промени четете в следващите редове