42

"Турция ще продължи усилията си да се присъедини към Европейския съюз, въпреки действията на онези, които се опитват да я изтласкат от европейската общност. Без пълноправното членство на Турция, всички усилия на ЕС да гарантира декларираните си ценности са обречени на провал. Европейският съюз се нуждае от Турция повече, отколкото Турция се нуждае от него".

Това каза турският президент Реджеп Ердоган на заседание на Групата за реформи в Анкара, в присъствието на министрите на правосъдието, финансите, външните работи и вътрешните работи.

Според Ердоган, без Турция, ЕС няма да се бори ефективно срещу "екзистенциалните заплахи" за него като ислямофобия и враждебно отношение към имигрантите.

В речта си турският президент обвини Брюксел, че оставя Анкара сама да поеме бремето на бежанците.

Ердоган отбеляза, че са изминали 20 години от официалното обявяване на Турция за кандидат за член на ЕС във финландската столица и призова да бъде възстановен "духът от Хелзинки".

Турция подава молба за членство в ЕС през 1987 г., а преговорите за присъединяване започват през 2005 г.

Две години след това процесът спира поради протести от Кипър заради разделянето на острова и недоволство в Германия и Франция.

Процесът на либерализация на визовия режим за турски граждани, който започна през 2013 г. също не беше завършен, въпреки че през март 2016 г. Анкара и ЕС подписаха споразумение за спиране на имигрантския поток от Турция срещу "ускоряване на въвеждането на либерализиране на визовия режим".

Реджеп Ердоган критикува държавите в ЕС за отношението им към турските притеснения за националната сигурност.

"От защитата на терористи, които избягаха от нашата страна, до предоставянето на убежище на членове Фетхуллахската терористична организация, които участваха в преврата от 15 юли, те направиха неща, които са в разрез с духа на съюза", заяви Ердоган.

"Видяхме срамни моменти, когато лицата на терористи красяха стените на Европейския парламент", подчерта Ердоган, визирайки изложба от 2017 г., включваща снимка на лидера на ПКК Абдула Йоджалан.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@