202

П о улиците на Москва нищо не е се е променило от въвеждането на първите санкции след анексирането на Крим в Украйна. В магазините няма дефицит на стоки, цените в ресторантите дори се понижиха, пише Шели Карабел, във „Форбс“ (Forbes).

Ако излезете от големите руски градове и отидете в селата, то там, с изключение на разкошните вили на олигарсите, бедността е страшна. Точно такава, каквато е била преди 10, 20 или 50 години.

Тръмп излъга надеждите на Русия, идва ли нова Студена война

"Сименс" докара нови санкции на Русия, Москва изпитва "дълбоко съжаление" към ЕС

Медведев: САЩ ни обяви търговска война, статуквото победи Тръмп

Там живеят хора, които така и не успяха да извлекат изгода от високите цени на петрола преди няколко години, но чийто живот не се промени и след въвеждането на санкциите срещу Русия.

Обяснението за това е, че в постсъветската руска икономика не работи принципът на преразпределяне на благата.

След падането на комунизма хората, заемащи ръководни длъжности, с разрешение взеха за себе си каквото можаха, други взеха това, което бе достъпно и го продадоха там, където успяха да намерят купувачи. И ставаше дума за продажбата на всичко, дори оръжия и уран, на доста съмнителни клиенти.

Както пише директорът на програмата „Икономическа политика“ на московския център Карнеги Андрей Мончан в своя доклад „Упадък, не крах: мрачни перспективи за икономиката на Русия“: „по времето, когато през 2000 г. Владимир Путин дойде на власт, голяма част от ключовите активи принадлежаха или на държавата, или на представителите на неголяма група частни лица, които получиха тези активи от държавата в замяна на политическо послушание и вярност“.

Трябва да се напомни, че Русия е страна, която може да се справя с трудностите по-добре, отколкото много други и че тя отдавна е привикнала да работи при дефицит на валута.

Да дължиш услуга някому, както и личните привилегии, тук са ценни стоки, които могат да се обменят.

И дори при комунизма всички, включително и правителството, зависеше от черния пазар, който осигуряваше на хората необходимите дефицитни продукти. Именно той свързваше СССР с капитализма във времената, когато за частно предприемачество руснаците отиваха в най-добрия случай до ГУЛАГ, а в най-лошия, за разстрел.

Затова никой не трябва да се удивлява от факта, че хората, успели да се приспособят към стремителната промяна на икономическата идеология, се оказаха същите тези спекуланти, които вече имаха опит с частното предприемачество и които не се страхуваха да взимат решения и да действат самостоятелно.

След това, през 90-те години на XX век Русия се превърна в истински „див изток“. Неспособността на тогавашния президент Борис Елцин да ръководи правителството се превърна в патова ситуация в Държавната дума и хаос в света на бизнеса, където господстваше корупцията и често се извършваха убийства.

Идването на Путин на власт сложи край на този хаос,

като на него му се удаде да върне контрола върху петролния сектор и търговия, загубени от държавата през 90-те години на XX век в процеса на „приватизация“.

През 2008 г. около 70% от руския държавен бюджет пряко или косвено бяха свързани с приходите, получавани от износа на въглеводороди. Няколко години по-късно само 10% от брутния вътрешен продукт идват от независимия частен сектор и производство, несвързани с добива и обработката на минерални ресурси.

„В този период много хора продадоха своя бизнес. Взеха парите и заминаха зад граница“, казва Мовчан. „Получи се така, че правителството вече контролира над 70% от бизнеса в Русия, това е даже повече, отколкото по времето на Михаил Горбачов, когато правителството контролираше около 60% от бизнеса. Днес на частния сектор се падат едва 25% от БВП“.

В същото време много от бюджетните пера носят гриф за секретност. Смята се, че те са насочени за финансирането на военно-промишления комплекс и службите за сигурност, само че съществуват косвени доказателства, че е възможно тези средства да се използват и за други цели. Тези цели може да варират от спонсориране на „приятели на Русия“ в чужбина и премахване на дефицитите в балансите на държавните компании до финансирането на лични покупки от страна на чиновниците от висшия ешелон.

По мнението на Мовчан именно рязкото падане на световните цени на петрола през 2014 г., а съвсем не санкциите на Запада, стана причина за сериозни проблеми на руската икономика. Западните икономисти предричаха стремителен крах, само че два фактора  позволиха на Русия да издържи на удара.

Първо, правителството и бизнесът успяха да натрупат значителни парични резерви в периода на високите цени на петрола. Кремъл закупи три пъти повече злато и валута, отколкото се очакваше, бизнесът успя да създаде големи материални активи, а обикновените граждани вложиха повече от 250 млрд. долара в своите банкови сметки и вероятно имаха почти още толкова в пари в брой

Второ, независимо от държавния контрол над повечето големи предприятия, Русия добре се възползва от привилегиите на либералната икономика.

Трансграничните капиталови потоци не се ограничават. Цените на повечето стоки и услуги не се контролират, нивото на заплатите се определя от пазарните фактори, а курсът на рублата - от свободния пазар, макар и с известна намеса на Централната банка. Русия успя да преживее решението на Централната банка да удвои основаната лихва, прието през декември 2014 г., а пазарите се успокоиха след като Кремъл обеща повече да не прибягва до подобни мерки – и засега държи на своето обещание.

В резултат най-богатите руснаци успяха да инвестират парите си в чужбина. А тези с по-ниски доходи се отказаха от скъпите вносни стоки, правейки избор в полза на родните производители и сега отиват да почиват в Сочи, а не на Средиземно море.

Както и през 1997 г., когато рублата се срина, руската икономика е възможно дори да извлича полза от пренасочването на паричните потоци и потреблението.

Огромният проблем на Русия остава зависимостта на страната от петрола и минералните ресурси.

А по всичко изглежда, че правителството на Путин няма план за диверсификация на икономиката.

Въпреки че в БВП на страна буквално се срина в доларово изражение, със спада на цените на петрола, намалявайки с над 40% от 2,23 трилиона долара през 2013 г., до 1,28 трлн. долара през 2016 г., прогнозите изглеждат стабилни. С 8600 долара на човек от населението, Русия е на 70 място в класацията на Международния валутен фонд, на едно ниво с Турция и Мексико. Сравнително ниско равнище на БВП, но не катастрофално. Същото като през 2007 г., преди финансовата криза.

Мовчан пoсочва, че Западът може да се окаже в своеобразен капан, когато става дума за бъдещето на антируските санкции.

„Това може да се обърне в сериозен проблем за Запада“, отбелязва той. „Ако те отменят санкциите, ще признаят загубата си. Ако запазят санкциите, тогава Путин ще има жертвено агне, което ще може да бъде обвинявано за всички негови неуспехи“.

Коментари 202
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

202 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 38 минути

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 43 минути

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 1 час

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 1 час

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 1 час

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 1 час

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 9 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 10 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 10 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 10 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 13 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 13 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 13 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 14 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 14 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 14 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна