4

Т ова се превърна в мрачна пролетна традиция в Светите земи, пише в анализ БТА.

Израелската полиция използва сълзотворен газ и стреля с гумени куршуми по палестинци,

които трупат камъни и фойерверки в едно от най-ожесточено оспорваните свети места на Земята. Насилието се разпространява в Израел и на окупирания Западен бряг, а бойци от ивицата Газа и Ливан отговарят с ракети.

Подобно напрежение през 2021 г. прерасна в 11-дневна война в Газа.

Насилието на свещеното място през 2000 г. разпали петгодишно палестинско въстание и ожесточени израелски военни репресии в окупираните територии. Един от първите големи изблици на насилие между евреи и араби се случва в Стария град на Йерусалим през пролетта на 1920 г., което става известно като бунтовете в Неби Муса.

Какво става с Йерусалим?

Какво представлява комплексът на върха на хълма в сърцето на Стария град, наричан от мюсюлманите Благородното светилище, а от евреите - Храмовия хълм?

Защо свещеното за мюсюлманите място в Йерусалим е свещено и за евреите?

Благородното светилище, където се намират джамията Ал Акса и емблематичният златен Купол на скалата, е третото най-свято място в исляма. То е и най-святото място за евреите, тъй като там са се намирали библейските храмове. 

През 70 г. от н. е. римляните разрушават Втория храм, като от него остава само Западната стена. Джамиите са построени векове по-късно.

Съседна Йордания е попечител на обекта, който се управлява от ислямски фонд, известен като вакъф. Мястото е отворено за туристи в определени часове, но само мюсюлманите имат право да се молят там. Това е според неофициалните правила, установени след войната в Близкия изток през 1967 г., когато Израел превзема Източен Йерусалим, където се намира светилището, заедно със Западния бряг и ивицата Газа. Израел, Йордания и мюсюлманските религиозни власти помогнаха за установяването на правилата, известни като статукво. Стената на плача е най-святото място, където евреите могат да се молят.

Какво стои зад насилието в свещеното място в Йерусалим?

Палестинците гледат на свещеното място като на последния остатък от своята родина, който не е под пълен израелски контрол, и се опасяват, че Израел планира един ден да завладее мястото или да го раздели. 

Представители на израелските власти твърдят, че нямат намерение да променят статуквото, датиращо от 1967 г. В момента обаче страната се управлява от най-дясното правителство в историята си, с религиозни ултранационалисти на високи постове.

През последните дни палестинци се барикадираха в джамията Ал Акса, след като се запасиха с камъни и фойерверки,

настоявайки за правото да се молят там през нощта - нещо, което в миналото Израел позволяваше само през последните 10 дни от свещения за мюсюлманите месец рамазан.

Палестинците твърдят също, че искат да попречат на религиозните евреи да извършват ритуално клане на животни на мястото.

Израел забранява тази древна практика, но еврейски екстремисти призовават тя да бъде възстановена, предлагайки парични награди.

През последните години групи от религиозни и националистически настроени евреи, ескортирани от полицията, посещават комплекса все по-често и провеждат молитви в разрез с дългогодишните правила. Палестинците смятат честите посещения и опити за молитви от страна на евреите за провокация и често се стига до сблъсъци или по-сериозно насилие.

Тази година рамазанът и еврейският празник Пасха съвпадат,

като към мястото за посещения се стичат голям брой евреи, които полицията обикновено улеснява рано сутрин, като извежда принудително палестинците.

Някои израелци твърдят, че мястото трябва да бъде отворено за всички поклонници. Палестинците отказват, опасявайки се, че това ще проправи пътя на Израел да поеме пълния контрол над него. 

Защо Йерусалим е важен и за израелците, и за палестинците?

Израел разглежда Ерусалим като своя "единна, вечна" столица. Източен Йерусалим, завладян от Израел през 1967 г., включва Стария град с основни обекти, свещени за евреите, християните и мюсюлманите.

Палестинците искат Източен Йерусалим, Западния бряг и Газа за своя бъдеща държава със столица Източен Йерусалим. Израелската анексия на тази част от града не е призната от международната общност.

Съдбата на Източен Йерусалим и неговите свети места е един от най-наболелите въпроси в мирния процес, който е блокиран от повече от едно десетилетие.

Евреите, родени в Източен Йерусалим, са израелски граждани, докато палестинците от Източен Йерусалим получават статут на постоянно пребиваващи, който може да бъде отнет, ако живеят извън града за продължителен период от време. Те могат да кандидатстват за гражданство, но това е дълъг и несигурен процес и повечето от тях предпочитат да не го правят, защото не признават израелския контрол.

В Източен Йерусалим живеят около 230 000 еврейски заселници, наред с 360 000 палестинци.

Израел също така е ограничил строго разрастването на палестинските квартали, което доведе до пренаселеност и неразрешено строителство на хиляди жилища, които са застрашени от разрушаване.

Еврейските заселници също така се опитват да изселят десетки палестински семейства от домовете им в квартали във и около Стария град.

Продължилата десетилетия правна кампания за изселване на палестински семейства от квартал Шейх Джара завърши с нощни протести през 2021 г., което допринесе за напрежението, разпалило войната в Газа през същата година. По-късно тези изселвания бяха отложени. 

"Амнести интернешънъл", "Хюман райтс уоч" и израелската правозащитна група "Б'Целем" критикуват дискриминационните политики в Източен Йерусалим в доклади, в които се твърди, че Израел е виновен за международното престъпление апартейд. Израел отхвърля тези обвинения, като уверява, че жителите на Йерусалим са третирани еднакво.

Защо насилието в Йерусалим се разпространява в целия регион?

Много мюсюлмани разглеждат насилието в Ал Акса като нападение срещу тяхната вяра. То дава силен стимул за сплотяване на политическите фракции и въоръжените групировки в целия регион, които обвиняват не само Израел, но и все повечето арабски мюсюлмански страни, които сключиха мир с него. 

Палестинската групировка Хамас, която управлява Газа, многократно е призовавала за ново въстание (интифада), подобно на това, предизвикано от посещението на израелски политик в Ал Акса през 2000 г.

Тази седмица палестинската групировка "Ислямски джихад" в Газа и палестинските бойци в Ливан изстреляха ракети към Израел в знак на солидарност с поклонниците. Протести се провеждат на окупирания Западен бряг и в арабските общности в Израел. 

Йордания и други арабски държави, които поддържат приятелски връзки с Израел, осъдиха действията му на свещеното място. Това направи и палестинската автономна власт, която си сътрудничи с Израел по въпросите на сигурността. 

САЩ и ЕС също осъдиха насилието и призоваха за сдържаност, като същевременно заявиха, че Израел има право да се защитава. 

На заглавната снимка: Израелски войници в Стария град на Йерусалим.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 19 минути

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 1 час

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 2 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 3 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 4 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 4 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 4 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 4 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 4 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 5 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 5 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 5 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 6 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 6 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 6 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си