17

7 октомври е ден, който промени света. Бруталната изненадваща атака на "Хамас" в Израел беше последвана от мащабна и смъртоносна ответна война в Газа.

САЩ - основен играч в сферата на сигурността в Близкия изток, със свои съюзници и врагове в региона - сега имат мишена на гърба си. Подкрепяна от Иран иракска милиция уби трима американски войници при удар с дрон, извършен в американска база в Йордания в края на януари, което накара САЩ да предприемат вълна от ответни удари по подкрепяни от Иран сили в целия регион. Вашингтон е въвлечен и в конфликт с йеменските хути - друг ирански съюзник, който не се подчинява на военноморската мощ на САЩ, като нарушава световното корабоплаване през ключов транзитен пункт за товарни кораби - Червено море.

Трима войници на САЩ загинаха от дрон в Йордания

В резултат на това опасенията за по-голяма война в Близкия изток само се засилиха. Иран, и по-специално враждебните му отношения със САЩ, е в центъра на вниманието.

Защо това е така? Какво е довело до напрежението между Вашингтон и Техеран, което сега се е превърнало в централна тема на един от потенциално най-експлозивните конфликти в света?

Историята е по-сложна. Достатъчно е да се каже, че отношенията на Америка с Иран са враждебни и конфронтационни от повече от четири десетилетия.

Без значение какво се случва в света - падането на комунизма, възходът и падението на джихадизма - някак си тези отношения изглежда са обречени да останат същите. Защо? И може ли някога да се промени?

"Не сме виждали толкова опасна ситуация": Как САЩ и Иран могат да се окажат във война, която не желаят

Отговорът е сложен, но основните му елементи са добре известни на мнозина. През 1953 г. САЩ и Великобритания се договарят, за да подкрепят свалянето на демократично избрания министър-председател на Иран и да издигнат шаха, син на бившия силен ирански владетел. През 1979 г. Ислямската революция сваля шаха, който бяга. САЩ приемат шаха за лечение на рак, което предизвиква гнева на многобройните му критици в Иран. Американците в посолството на САЩ в Техеран са взети в плен. През 1980 г. президентът Джими Картър нарежда операция за спасяването им, която се проваля. По-късно САЩ подпомагат Ирак с важна разузнавателна информация в дългата му и жестока война с Иран. Взаимната враждебност между Вашингтон и Техеран ще продължи да се затвърждава.

Има две идеи, които често стоят в основата на американската стратегия и които трябва да бъдат разсеяни. Първата е, че иранският режим ще се срине и изведнъж ще се превърне в проамерикански съюзник, какъвто беше по времето на шаха. Не че това е невъзможно. Репресивните режими често са по-крехки, отколкото изглеждат. Но да се основава стратегия на надеждата не е добър път напред.

Освен това си струва да се разгледа неотдавнашният опит на Америка със смяната на режими - в Ирак, Афганистан, Либия и други страни - за да се признае, че дори след края на един лош режим нещата не винаги се подобряват постоянно. Всъщност погледнете отношенията на Вашингтон с Москва повече от три десетилетия след разпадането на съветската система. Тя не се разви така, както мнозина желаеха.

Втората идея - или надежда - е, че САЩ и сегашното правителство в Иран могат да бъдат приятели. Истината е, че Иран е много горда и националистическа страна, дълбоко пропита от чувството за собствено историческо величие. Да си припомним, че империята, която е предшественик на съвременен Иран, е една от малкото сили, които удържат на себе си в битка с Римската империя. В различни моменти древните перси са управлявали голяма част от днешния арабски свят. При цялата сегашна дисфункция и бедност Иран е наследник на една от великите цивилизации на света, което означава гордост и бодливост.

Какво иска Иран и от какво се страхува

Освен това Ислямската революция е антиамериканска по своята ДНК. Аятоласите, които управляват Иран, са изградили идеология, която прониква в режима и която е свързана колкото със значението на религията, толкова и със значението на съпротивата срещу Америка. Те оправдават репресиите си, като заявяват, че трябва да се противопоставят на свободолюбивите и декадентски методи на Запада.

Разбира се, има някои силни идеи и емоции, които са в основата на враждебността на Америка към Иран. Вашингтон възприема падането на шаховия Иран като дълбоко предателство, от което никога не се е възстановил. Винаги му е било трудно да се справя с национализма и антимодерните, реакционни идеологии.

Иран и САЩ някога бяха приятели - какво се случи?

Възможно ли е обаче - като се изключи смяната на режима или приятелството - да се установят работни отношения с Техеран? Не такива, които предполагат победа, преобразуване или щастлив брак, а по-скоро нелеко съвместно съществуване. Това предложение е било опитвано за кратко, но никога не е било последователно. Президентът Роналд Рейгън прави някои плахи стъпки в тази посока, като разменя оръжия за заложници, но това се проваля. След 11 септември 2001 г. Иран предприема някои важни стъпки за сътрудничество със Съединените щати в Афганистан, за да подпомогне създаването на ново правителство. Но след като президентът Джордж У. Буш ги обявява за част от "оста на злото", тези уговорки се провалят.

Най-значителните усилия са положени от президента на САЩ Барак Обама и иранския президент Хасан Рухани, които са обсъждали създаването на нови отношения. Това не е приятелство. Иранският външен министър Джавад Зариф посочва, че ядреното споразумение с Иран не се основава на доверие, а на недоверие. Всяка от страните внимателно защитава интересите си в този документ. Но то създаде възможност за работни отношения и Иран се придържа към тази сделка, като се отдалечава от програмата за ядрени оръжия повече, отколкото от десетилетия. Президентът Доналд Тръмп проваля сделката и тази възможност. А в Иран силите, които се противопоставят на сделката и на каквото и да е сближаване с Вашингтон, получават власт, изместват Рухани и сега управляват с още по-брутален юмрук.

Могат ли Вашингтон и Техеран отново да намерят обща кауза? Изглежда малко вероятно. Това разклонение на пътя е далеч зад нас. Пътят, по който вървят двете държави, е удобен и за двете, въпреки че е изпълнен с напрежение и недоразумения и може да доведе дори до война.

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 11 минути

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 28 минути

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 2 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 3 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 4 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 4 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 5 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 14 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 15 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 16 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 16 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 17 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 17 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 17 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 18 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда