3

К огато прането на едно семейство е оставено два поредни дни да се развява във ветровитото, мокро време, съседите непременно ще обърнат внимание.

Джон Крафт забелязва това през една априлска сутрин през 1920 г., докато шофира на път за "Търтъл Лейк" покрай фермата на семейство Джейкъб Уолф.

Там, на простора, той забелязва същите бели и цветни дрехи, които бе видял и предишния ден. Това било нетипично за семейството, затова той решава да проучи, пише bismarcktribune.

Влизайки в двора на фермата, той тръгва към къщата на семейството, когато вниманието му внезапно е привлечено от странен звук от грухтенето на прасета в близкия обор. Вратата на плевнята била леко открехната и ритмично се блъскала от вятъра. Крафт се приближава и предпазливо надниква вътре.

Макар да усеща, че нещо лошо се е случило, мъжът дори не подозирал за зловещото откритие, което щял да направи.

Само секунди по-късно Крафт се вцепенява. Пред него се открива ужасяваща гледка: наполовина покрити с пръст и сено лежали безжизнени телата на неговия съсед Джейкъб Уолф и две от малките му дъщери Мария и Една. След това той забелязва още пет обезобразени, осакатени тела през капак, водещ към мазето на къщата.

И тогава се случва чудо, насред безнадеждната ситуация, в люлка, в малка спалня на къщата, Джон Крафт открива живо осеммесечно бебе. Пеленачето е слабо, на прага на смъртта, изнемощяло от глад и студ. Това е единственият оцелял член на семейство Уолф.

Така започва преследване, което няма аналог в криминалните летописи на Северна Дакота и се нарежда сред най-сензационните в историята на Америка.

Джейкъб Уолф е един от най-проспериращите и популярни фермери в общността на "Търтъл Лейк". Чифликът му е спретнат и добре поддържан. Той е пестелив и трудолюбив. Джейкъб има прекрасно семейство, състоящо се от жена и шест дъщери на възраст от 13 години до осем месеца.

Доколкото всички знаеха, той е нямал никакви врагове. Имал търкания единствено с един от съседите си. Но това не можело да е истинска вражда, мислели си хората.

Все пак хората си спомнят, че самият Уолф веднъж им споделя, че се страхува. Той разказва, че чувства, че животът му е в опасност. Преди време той разговаря с приятел на улицата в "Търтъл Лейк" и му казва, че отмъстителен съсед може да му причини зло.

Човекът, на когото каза това, не взима думите му на сериозно. 

Когато този разговор е съобщен по-късно на шериф Оле Стеферуд от окръг Маклийн, вече е твърде късно. Уолф и цялото му семейство е избито и никой не се бе интересувал от думите му, за да разбере кой го е заплашвал. 

Шериф Стефъруд пътува за Бисмарк с щатския прокурор на окръг Маклийн Джон Е. Уилямс, когато местопрестъплението е открито и докладвано. 

Цяла нощ Стефъруд прекарва във фермата на семейство Уолф заедно с трима съседи на семейството. Осемте тела все още лежат там. 

Шерифът вярва в твърдението, че убиецът винаги се връща на местопрестъплението. Търпението на Стеферуд скоро щяло да бъде възнаградено.

Около 5:30 ч. сутринта шерифът чува бръмченето на автомобил, преминаващ през прерията в полумрака. Автомобилът спира от другата страна на къщата. Стеферуд забелязва как един мъж заобикаля ъгъла на сградата.

Непознатият мъж крачи бързо, без да се оглежда около себе си. Очевидно си мисли, че е сам и незабелязан. Той отива до къщата на фермата и поглежда през прозореца към всекидневната. После тръгва към хамбара.

"Здравей!" - казва Стефъруд. Мъжът спира вцепенен.

Шерифът се приближава до него.

— Аз съм шерифът. Казвам се Стеферуд. Кой сте вие?- пита шерифът своя непознат събеседник. 

— Хенри Лейър, аз живея недалеч оттук. Господи, това не е ли нещо ужасно! - казва непознатият. 

Шерифът разговаря с Лейър доста време. В съзнанието му вече се заражда подозрение. През цялото време Лейър е в нетипична поза. Той държи дясната си ръка в джоба на сакото си.

Започва да се съмва и любопитна тълпа пристига на местопрестъплението. До обяд в неделя там се събират буквално стотици хора. Сред тях са и следователи, едни от най-добрите в държавата. Един от тях беше шефът на полицията от Бисмарк Крис Мартинесън. Служителите на закона не пестят сили. те знаят, че имат много работа за вършене, а за начало имаше много малко улики.

През следващите дни детективи търсят улика след улика, но безуспешно. Първите теории на разследващите е, че е имало повече от един убиец. Обявени са две награди от $1000. Разследващите са навсякъде, разпитват хора, търсят някой с мотив, проверят алибита.

Цялата общност е в шок. Убиецът е маниак и все още е на свобода, шушукат хората. От страх фермерите обикаляли през нощта с пушки, готови да защитават домовете си, ако лудият се опита да нападне отново.

По време на разследването са арестувани двама души, които по-късно са освободени заради липса на доказателства. Един младеж, намерен да се скита по брега на езерото, е хванат от членове на отряд фермери. Той е вързан за ръцете и краката, докато шериф Стеферуд не го разпита и освобождава. 

Единствената истинска улика в престъплението е оръжието на убийството, намерено в блато близо до фермата на Уолф. Собственикът на оръжието обаче така и не е разкрит,  опитите да бъде проследен са неуспешни. Дори производителят нямаше запис това кой е купил пушката.

През цялото време в съзнанието на шерифа се появява сенчестият спомен за Хенри Лейър, който се появява в мъглата преди зазоряване, за да надникне в прозорците на къщата на смъртта. Историята, че е имал лоши чувства между него и Уолф, се потвърждават след разпити на свидетели. 

Става ясно, че двамата са имали проблеми с добитък, собственост на Лейър, който навлязъл в земята на Уолф, и крава, собственост на Лейър, ухапана от кучето на Уолф. Разкрито е, че Лейър е „клюкарствал“ с други съседи за личния живот на Уолф. Пръстът започва да сочи все повече и повече към Лайър, става ясно от полицейските документи.

Скоро след убийствата, жертвите Джейкъб Уолф, съпругата му и техните дъщери Берта, Една, Мери, Лидия и Марта и техния 13-годишен работник Джейкъб Хофер, са погребани.

Осем ковчега са подредени в редица във фермата Уолф - два големи ковчега за бащата и майката в единия край, след това пет по-малки за петте им дъщери и отново по-голям за момчето, убито с тях, спомнят си хората за черния ден.

В тълпата е забелязан и Хенри Лейър, който настоява капакът на всеки ковчег да бъде повдигнат, за да може отново да погледне лицата на покойните си съседи.

Минава повече от седмица. Все още няма арести, няма видим напредък на разследването. Хората стават неспокойни. Има огромен натиск върху служителите на закона да заловят заподозрян. Хората се страхуват, че убиецът е маниак, който се готви да удари отново. Чрез дарения са събрани още $10 000 за награда за този, който помогне за залавянето на убиеца. 

Във вторник, 13 май, според файловете на Tribune за тази година, е извършен арест. Без да знаят съседите на Лейър, служители на закона се вмъкват във фермата му и го задържат. Те смятат, че разполагат с достатъчно косвени доказателства, за да го осъдят.

В ареста Лайер е настанен в килия с подставено лице. Следователите се надяват, че заподозреният ще сподели с другаря си по съдба нещо уличаващо. Монтирано е изаписващо устройство. Лейър обаче не е в настроение да говори. Така планът на разследващите се проваля. 

Лейър упорито твърди, че е невинен. Подложен е на множество разпити. 

Разследващият Христос Мартинесън е безмилостен:

„Къде бяхте в четвъртък, 22 април?“- попита той. "Защо убихте семейство Уолф? Защо ги убихте? Защо? Защо? Защо?", повтаря настоятелно детективът. 

— Признай си, Хенри — подканва го и шериф Стеферуд. „Признай си сега, защото всички знаем, че ти си убиецът. Защо го направи, Хенри? Защо? Защо? Защо?“, настоява за самопризнание и шерифът. 

Това продължава с часове, но Лайер отказа да признае вина. Мъжът отново и отново повтаря, че е невинен. Разследващите задават едни и същи въпроси, едно и също обвинение: „Ти ги уби, Хенри! Признай си! Признай си! Защо? Защо?“

Пробивът идва благодарение на хитрост. На разпитвания са показани снимки на местопрестъплението, направени от фотограф от местно издание. Кадрите са ужасяващи. Запечатали са  обезобразените останки на жертвите. Показана една снимка, на която е заснето оцелялото бебе в люлката си.

Когато кадрите са пробутвани многократно пред очите на Лайер, докато разпитът и обвиненията продължават, той се пречупва и признава. 

Изпратен е на бърз съд. Наказанието е доживотен затвор и каторжен труд.

Първата мисъл на Лейър, след самопризнанието, е за семейството му. И единствената му молба е да бъде отведен до дома си, за да види с близките си, преди да бъде отведен в затвора. Но това така и не е направено. По-малко от пет години по-късно Лайър издъхва след операция за апендицит. 

Дали това е истинският убиец на семейство Уолф, никой никога не разбира със сигурност. 

 

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 19 минути

Според полицията това е рутинен случай

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 54 минути

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 1 час

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

България Преди 1 час

Нейните изследователски интереси я нареждат в състава на научноизследователската експедиция на БАН

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 1 час

Трите модела идват в България през май

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 2 часа

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 2 часа

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 2 часа

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 2 часа

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 3 часа

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове

Дяволското гърло - Есента на демона

Пореден зловещ удар на серийния убиец в „Есента на демона“

Любопитно Преди 3 часа

Какво ще се случи с Ирина – отвлечената дъщеря на Десподов?

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

На кадри се вижда как тя многократно го призовава да изкрещи "Свобода за Палестина"

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

България Преди 3 часа

В допълнение на правилата, уредени с Хагската конвенция, се въвеждат нови процедури при връщане на дете при международно отвличане