0

О Джей Симпсън почина на 10 април след битка с рака.

Но медийната епоха, настъпила благодарение на неговото присъствие, сагата му и бялото му Bronco, продължава да бъде с нас.

Превърналият се в актьор велик бегач от НФЛ Симпсън беше незначителна знаменитост и част от кръга на привържениците на славата в Лос Анджелис през 90-те години. Убийството на бившата му съпруга Никол Браун Симпсън и нейния приятел Рон Голдман на 12 юни 1994 г. моментално превръща Симпсън в обект на национална обсесия; пет дни по-късно Симпсън не се предава, след като полицейското управление на Лос Анджелис му нарежда да се предаде по обвинение в убийство първа степен, и въвлича полицията в преследване с кола с ниска скорост, припомня variety.

Детайлите за това бяха сдъвкани, включително от неотдавнашната двойна доза истории за О Джей - сериала на FX "Народът срещу О Джей Симпсън: Американска криминална история" и документалния филм на Езра Еделман "O.J: Произведено в Америка", излезли през 2016 г. - и все пак те продължават да будят недоумение. Преследването, което завърши с предаването на Симпсън, беше предрешено от разкриването на нещо, което беше изтълкувано като предсмъртно писмо на Симпсън. 95-те милиона души, които наблюдаваха преследването, нямаха никаква представа дали болезненото забавление - толкова завладяващо, че се появи като картина в картината, прекъсваща излъчването на финалите на НБА по NBC - ще завърши с трагедия или със Симпсън с белезници.

О Джей Симпсън почина на 76 години

Тази медийна сензация на живо - която се случва години преди местните новинарски емисии в Лос Анджелис да се заемат с отразяването на преследването с коли - дава тон на цялото отразяване на процеса и на публичния живот на Симпсън след него. Решението на съдия Ланс Ито да допусне телевизионни камери в съдебната зала превръща всеки участник в процеса (включително и най-вече прокурор Марсия Кларк) в медийна знаменитост, но Симпсън, който седи в центъра на всичко, е с най-високо напрежение.

Процесът функционираше като поредното преследване на ниска скорост - продължил от януари до октомври 1995 г., той се развиваше достатъчно методично, за да могат зрителите ежедневно да се наслаждават на обратите в него (като прословутият момент "ако ръкавицата не пасва" се превърна във вековен момент). През цялото време зрителите знаеха, че в края ги очаква един или друг вид катарзис.

Оправдателната присъда на Симпсън, драматизирана от FX като ден на расова равносметка, разчетена изключително различно от чернокожите и белите зрители на процеса, постави началото на нов етап от живота му. След края на кариерата си в НФЛ бившият звезден бегач на USC се опитва да се занимава със спортни предавания и се занимава с актьорско майсторство със значими роли във филми като "Козирог 1" от 1977 г. и "Голият пистолет" от 1988 г. и неговите продължения. През 80-те и началото на 90-те години на миналия век той е навсякъде по телевизията като рекламно лице на услугата за отдаване на коли под наем Hertz и други продукти.

 

След като през 1995 г. приключва грандиозният съдебен процес, Симпсън отново се превръща в знаменитост, но се придържа към съвсем различен вид слава. Продължаващите му опити да превърне известността си в пари - по-специално ужасяващият и безвкусен медиен цирк около книгата "Ако съм го направил" от 2007 г. - затвърдиха Симпсън като личност, която може да съществува само в Америка. Книгата, оформена като признание за престъпленията, които Симпсън винаги е отричал, и обясняваща как Никол Браун Симпсън и Рон Голдман биха били убити, беше посрещната с възмущение и отвращение, а планираното специално интервю за Fox беше отменено. Самата амбиция на Симпсън да намери погледа на камерата, безсрамно избирайки да играе, без да знае защо изобщо го излъчват, го превръща в идеален участник в продължаващото в страната риалити шоу.

В крайна сметка лишаването му от свобода не е свързано с двете смъртни събития от 1994 г. - през 2008 г. той е осъден за въоръжен грабеж и отвличане в странна, тъжна схема за кражба на собствени спортни сувенири от търговци.

Деветгодишната му присъда дойде в резултат на обсебващото желание на Симпсън да притежава своя образ - образ, който може би само той е смятал за достоен по причини извън скандала. След предсрочното му освобождаване през 2017 г. следенето на Симпсън става все по-неприятно, тъй като случайни видеоклипове, в които мъжът споделя мислите си по различни въпроси, се превръщат в основна част от новините в TMZ.

През 2020 г. например той моли игрищата за голф да останат отворени по време на пандемията COVID-19; отразяването на голф игрищата на свободен Симпсън след оправдателната му присъда отдавна е проблем за онези, които смятат, че той заслужава да бъде в затвора.

Той беше едновременно фигура, чието дългогодишно присъствие в американския живот с течение на времето се усещаше от мнозина като все по-досадно напомняне за отказана справедливост, и карта за казване на всичко, която нямаше нищо против да бъде задник на някоя ужасна шега, стига да остане пред камерата.

Всичко това помогна да се зададе тон в годините след процеса. По време на преследването с кола Симпсън изглеждаше в състояние на крайно притеснение, но нежеланието му да се предаде изглежда, в контекста на останалата част от живота му, като присъствие на разума, а не като лудост. През тези часове той, колкото и да е абсурдно, е избягвал неприятности и е удължавал свободата си само поради нежеланието си да намали скоростта.

Уроците, които културата ни научи от това, се криеха в гледането: милиони и милиони възприеха, че новините се разказват най-добре като безкрайно разтърсваща, подхранвана от знаменитости драма и че тези, които създават новините, могат да намерят най-доброто си предимство, като се отнасят към ролята си в тях като към звезда, която намира своята светлина.

Всеки ден - поне откакто двата проекта на Симпсън се излъчиха за първи път, през последвалата 2016 г. - е преследване с бавна скорост. И всички ние сме приковани.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 7 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 8 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 8 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 8 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 9 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 9 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 9 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 9 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 9 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 9 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 9 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 10 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 10 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 10 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”